Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çankırı’nın ev yapımı yöresel lezzetleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Çankırı'ya konuk oluyoruz. Her yörede olduğu gibi Çankırı'nın da kendine özgü birçok yemeği bulunuyor.
Ağırlıklı olarak buğday ve buğday ürünlerinin yer aldığı Çankırı yöresel lezzetleri, Orta Anadolu yemeklerinin özelliklerini taşıyor.
Çankırı'da birçok kişi; tarhana, keşkek, bulgur ve yarma gibi yiyecekleri kendisi üretiyor. Bunların yanı sıra sucuk, kıyma, kavurma, fasulye, biber, patlıcan, konserve ve reçel gibi ürünler de halkın emek vererek ürettiği diğer lezzetler.
Çankırı halkı daha çok; hamurdan bükme, cızlama, gözleme, mantı, tatar böreği, çullama ve pıhtı yapıyor. Bunları sac, tava, fırın, tencere gibi farklı ortamlarda pişiriyorlar.
Kentsel yerleşim yerlerinde genellikle hazır yiyeceklere talep olmasına rağmen halk daha uygun fiyatlara yöresel yiyecekler yapıp satıyor. Bu da hazır yiyeceklere rağbetin artmasını engelliyor.

ÇANKIRI YUMURTA TATLISI

YAPILIŞI: Derin bir kabın içine yumurtalar tek tek kırılır. Kırdıktan sonra mikserle 10 dakika durdurmadan çırpılır. Ardından un, irmik ve nişasta elenip çırpılmış yumurtanın içine ilave edilir. Tahta kaşıkla karıştırılır. Büyük ve derin bir tepsi yağlanır ve karışım, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir. Şerbeti için şeker ve su karıştırılıp ocağa alınır. 10-15 dakika kaynadıktan sonra iki damla limon damlatıp soğumaya alınır. Tatlı piştikten sonra soğumaya bırakılır. İkisi de soğuduktan sonra şerbeti dökülüp servis yapılır.

MALZEMELER

15 adet yumurta (oda sıcaklığında)
2 fincan irmik
2 fincan un
1 yemek kaşığı buğday nişastası

ŞERBETİ İÇİN

4 su bardağı şeker
4.5 su bardağı su
2-3 damla limon

TAVUKLU KEŞKEK

MALZEMELER

12 su bardağı aşurelik buğday
4 adet tavuk pirzola
4 su bardağı su
Tuz
Tereyağı
Pul biber

YAPILIŞI: Buğdaylar, üzerine az su eklenerek bir kez kaynatılır ve yarım saat bekletilir. Bekleme süresinin ardından, buğdaylar düdüklü tencerenin altına konur ve üzerine tavuk etleri yerleştirilir. Dört su bardağı su ve bir yemek kaşığı tuz eklenerek 40 dakika pişirilir. Piştikten sonra tavukların kemikleri sıyrılır. Tahta kaşığın tersiyle veya blender ile ezilir. (Taneli olmasını istiyorsanız, kaşıkla ezmeniz yeterli.) Üzerine, tereyağında kızdırılmış pul biber dökülerek servis yapılır.

MIKLA

MALZEMELER

5 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
Tuz

YAPILIŞI: Tavaya zeytinyağı konulur, yumurtalar kırılıp kavrulur. Çok karıştırmadan bütün halde pişirilir. Sarımsaklı yoğurt hazırlanıp bir tabağa alınır. Ardından pişen yumurtaların üzerine dökülüp servis edilir. İsteğe göre pul biber ile renklendirilebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA