Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kestane kebap yemesi sevap

Kış aylarının vazgeçilmez eğlencelerinden biri de, kestane kebabı soba üzerinde pişirip bütün aile bir arada yemek değil mi?
Sırf bu sebepten bayılıyorum kış aylarına; evcimen ruhum besleniyor. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün kestane kebap, yemesi sevap tarifler var.
Kestane, eski zamanlardan beri insanların beslenmesinde önemli rol oynamış.
Alp yöresindeki insanların dört-altı aylarını kestane yiyerek geçirdikleri rivayetler arasında. Hatta fazlaca olan bu tüketimden dolayı kestanenin meyvesine fakirin ekmeği, kestane ağacına ise ekmek ağacı ismini takmışlar.
Hoş, günümüzde odun veya kömür sobasını bulmak, altın madeni bulmak kadar zor ama... Kaloriferli modern evlerimizde kestane kebap nasıl yapılabilir, hemen özetliyorum:
Süt kestaneleri yıkayıp kuruluyoruz. Üst tarafından birer çizik atıyoruz. Sadece üst ızgarası yanan bir fırında ya da bir teflon tavada pişiriyoruz.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KESTANELİ MERENG

YAPILIŞI: Merengi hazırlamak için; yumurta akı ve toz şekeri kar haline gelinceye kadar mikserle çırpıyoruz. Kar haline gelen karışımı sıkma torbasına koyuyoruz. Pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine toplar halinde, birbirlerine çok yakın olmayacak şekilde sıkıyoruz. Önceden 110 derece ısıttığımız fırında 30-35 dakika kadar pişiriyoruz. Kestaneli krema için; haşlanan kestaneleri püre haline getiriyoruz. Erittiğimiz çikolata ve tereyağının içine ekleyip iyice karıştırıyoruz. Bu karışımı, soğumuş merengin üzerine sıkıyoruz ve üzerine bir tane daha mereng koyup kakao ile süslüyoruz.

MALZEMELER

100 gr. yumurta akı
100 gr. toz şeker
400 gr. haşlanmış kestane
125 gr. tereyağı
90 gr. çikolata

KESTANELİ PİLAV

MALZEMELER

2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 adet havuç
1.5 bardak pirinç
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 kase pişmiş soyulmuş kestane
Tuz
Karabiber
Yenibahar

YAPILIŞI: Sıvı yağ ve tereyağı tencereye koyuyoruz, çam fıstıklarını biraz kavuruyoruz. Doğranmış havuçları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Yıkanmış pirinci de ekleyerek biraz daha kavuruyoruz. Kuş üzümü ve kestane ekliyoruz, baharatları atıyoruz. Üç bardak sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

KESTANELİ SUFLE

MALZEMELER

100 gr. beyaz çikolata
30 gr. un
25 gr. tereyağı
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı

YAPILIŞI: Beyaz çikolatayı benmari usulü eritiyoruz. Erittikten sonra içine tereyağı ekleyip güzelce yediriyoruz. Daha sonra yumurtaları ve unu ekleyip hafif kabarcıklar olana kadar çırpıyoruz, beş dakika kadar soğutuyoruz. Sufle kabına önce tereyağı sürüp sonra her tarafında un gezdiriyoruz. Sufle kabını sertçe vurarak içindeki unları döküyoruz. Sonra sufleyi kaba döküp 175 derece fırında yedi-sekiz dakika pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA