Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Dillere destan Bodrum mandalinası

Bodrum denilince akla ilk gelen, satsuma yani nam-ı diğer Bodrum mandalinasını artık sizinle paylaşma zamanı geldi.
Turunçgiller ailesinden olan mandalinanın Çin kökenli olduğu düşünülmektedir. Mandalina, yapraklarını dökmeyen nadir meyvelerdendir.
Clementine, tangor ve satsuma, owari en yaygın olan mandalina çeşitlerinden sadece bazılarıdır.
Mandalina; kış sezonunda toplanır ve seralarda üretilen mandalina gelende yıl boyunca marketlerde bulunabilir. Mandalinalar çiğ olarak yenilir. Çok yaygın bir şekilde tatlılarda, dondurma sektöründe, şekerlerde kullanılmaktadır.
Mandalina; karbonhidrat açısından zengin bir meyvedir. Bunun yanında bol miktarda lif ve protein içerir. E ve C vitamini açısından zengin olan mandalina; aynı zamanda tiamin, piridoksin, sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır gibi birçok mineral ve bileşen içermektedir.
Bodrum mandalinasının dillere destan lezzet ve kokusu karşısında ne yapacağını, bu muhteşem meyveyi nasıl saklayacağını bilemeyen bendeniz İdilika, reçel yapmaya karar verdim. Bakalım nasıl yapmışım?...

MANDALİNA MARMELADI

YAPILIŞI: Mandalina tanelerinin dışındaki beyaz zarları temizleyin. Şeklinin düzgün kalmasına gerek yok beyaz zarların kalmaması yeterli. Ayıklamış olduğunuz mandalinaları bir kenarda bekletin. Orta boy bir tencereye toz şeker, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, mandalina suyu ve su ekleyin. Arada bir karıştırarak kaynayıncaya kadar bekleyin. Bir-iki dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra mandalinaları ve limon tuzunu ekleyin. Tanelerin tamamen dağılması gerekiyor, bal kıvamını alacak. Bu kıvama gelene kadar ara ara karıştırarak kaynatın. Ilık hale geldiğinde kavanoza paylaştırabilirsiniz.

MALZEMELER

1 kase toz şeker
1 kase beyaz zarları ayıklanmış Bodrum mandalinası
3 adet mandalina kabuğu rendesi
2 adet portakalın suyu
1 su bardağı mandalina suyu
1/4 limonun suyu
2-3 adet limon tuzu
1 su bardağı su

MANDALİNA KABUĞU ŞEKERLEMESİ

MALZEMELER
20 adet Bodrum mandalinası
1 kilo toz şeker
3 bardak su
YAPILIŞI: Bodrum mandalinalarını bol su altında güzelce yıkayın. Mandalinaların dış kısımlarını rendeleyin. Mandalina kabuklarını reçelimizde kullanacağımız için dış kısımlarını fazla derin rendelememeye gayret edin. Dış kısmını rendelediğiniz mandalina meyvelerini kabuklarından ayırmak için önce dış kısımlarına eşit aralıklarla çizikler atın, ardından kabukları soyun. Kabukların iç beyaz kısımlarını bıçak yardımı ile temizleyin. Yorgan iğnesina iplik geçirin ve mandalina kabuklarını sırasıyla dolayarak iğneye batırdıktan sonra ipliğe takın. İpliğe geçirilen rulo mandalina kabuklarını tencere içerisine koyun. Kaynamış su ilave edin ve yedi-sekiz dakika haşlayın. Haşlanan mandalinaların suyunu süzün. Üzerlerini kaplayacak şekilde soğuk su dökün. Altı saatte bir mandalina kabuklarının suyunu süzüp yeniden soğuk su koyarak üç gün bu işleme devam edin. Üç gün boyunca düzenli olarak suyu değiştirilen mandalina kabuklarının acımsı tadı gitmiş olacaktır. Reçel tenceresi içerisine üç bardak su ve toz şekeri aldıktan sonra, orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin. Mandalina kabuklarını şerbetin içerisine ekleyin. Suyunu da ilave edin ve kaynatın. Kavanoza koyup ters çevirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA