Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Akşam yemekte ne var?

İtalya'nın Bolonya şehrinden tüm dünyaya yayılan, 1800'lü yıllardan bu yana makarnanın en güzel eşlikçisi Bolonya usulü bolonez sos yapabiliriz diye düşündüm... Taze makarnamızın üzerine dökeriz; öyle kuru kuru olmaz. Bolonez sos, öyle basit bir kıymalı makarna sosu değil esasen Bolonya usulü kıyma sos diye özetleyecek olursak da kendi içinde birçok püf noktası barındırıyor. Mesela kimi şefler bolonez sosun içinde sütü çektirmeyi uygun görüyor, bazıları da kremayı... Ayrıca yaban mersinli cheesecake tarifim var. Hepinize şimdiden afiyet olsun..

İDİLİKA'NIN BOLONEZ SOSU

MALZEMELER
250 gr. dana kıyma
2 diş sarımsak
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet kereviz sapı
1 kutu krema
1 kutu domates püresi
1 çay bardağı üzüm suyu
Tuz
Karabiber
Kekik
Pul biber

YAPILIŞI: Kıymayı tavaya alıp kavuruyoruz. Soğanı ve sarımsakları rendeleyip ilave ediyoruz. Minik minik doğranmış havuç ve kerevizi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Domates püresini ve baharatları ilave edip pişiriyoruz. Bu aşamada üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediyoruz ve kısık ateşte bir saat kadar pişiriyoruz. Üzüm suyunu ekleyip yarım saat kadar suyunun çekmesini bekliyoruz. Son olarak bir kutu kremayı ekleyip rengi koyulaşana kadar yaklaşık 30-40 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Bolonez sosu taze makarnanın üzerine döküyoruz, bol parmesan peyniri ilavesiyle servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Bolonez sosun en büyük özelliği yavaş yavaş, uzun vakitte pişmesidir.

YABAN MERSİNLİ CHEESECAKE

MALZEMELER
TABANI İÇİN:
200 gr. un
100 gr. margarin
50 gr. şeker
1 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı su
KREMA İÇİN:
750 gr. quark
150 gr. şeker
4 yumurta sarısı
2 çay bardağı çiğ krema
1/2 (yarım) çay bardağından birazcık fazla sıvı yağ
1 paket vanilyalı puding tozu
1 paket vanilya
5-6 adet yaban mersini
SOS İÇİN:
250 gr. yaban mersini
5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı su
1 paket vanilya

YAPILIŞI: Tabanı için; bütün malzemeyi katıp iyice yoğuruyoruz. Ardından iki fırın kağıdının arasına alıp merdane ile açıyoruz. Kalıbımızın içine yerleştirip kenar oluşturacak şekilde elimizle düzeltiyoruz. Gelelim kremanın yapımına... Yumurta sarıları ve şekeri köpürene kadar çırpıyoruz. İçine sıvı yağı kekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Ardından içine çiğ krema, puding tozu ve vanilya katıp çırpıyoruz. Bu karışıma quark ve yaban mersinlerini de katıp son kez çırpıyoruz. Karışımı tabanın üzerine döküp önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 1 saat 15-20 dakika pişiriyoruz. Bu süre, fırından fırına değişebilir tabii. Sıcakken kreması cıvık görünebilir ama pastamız buzdolabında bir gece dinlenince istenilen kıvama gelecektir. Ertesi gün pastamızı buzdolabından alıp soğumuş olan yaban mersinli sosu üzerine gezdiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA