Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Van’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Van'a konuk oluyoruz. Van denince akla, sıcak ana yemeklerden ziyade öncelikle Van kahvaltısı geliyor. Diğer bazı şehirlerimiz de kahvaltılarının çok meşhur olduğunu söylese de, bana göre Van kahvaltısı marka olmayı hak ediyor. Peki, bakalım Van'ın iftar sofrasında neler var...

VAN KURUT KÖFTESİ

MALZEMELER
1 kg. köftelik bulgur
2 baş soğan
Tuz
İki tutam reyhan
2 kaşık un
Ezilmiş kurut veya torbada süzülmüş yoğurt
3 diş sarımsak
200 gr. kavurma
2 kaşık yağ
YAPILIŞI: Ufak doğranmış soğanlar tencereye konulur. Üstüne bulgur, reyhan ve tuz eklenir. Üzerine yeterince kaynar su dökülür, hafif ateşte haşlanarak suyu çektirilir. Bir tepsiye boşaltıp, un katılarak iyice yoğrulur. Avuç içinde sıkılarak köfteler hazırlanır. Köfteler, bir su bardağı kaynar su ile tencereye konularak pişirilir. Suyunu çekince ocaktan indirilir. Hafifçe torbada suyu alınmış yoğurt, çatalla çırpılarak köftelerin üzerine dökülür. Diğer tarafta; 2 kaşık yağda kavurma ve bir tatlı kaşığı pul biber ile sos yapılır. Yoğurdun üzerine kavurmalı sos dökülür.

AYRAN AŞI

MALZEMELER
1 su bardağı aşurelik buğday (yarma)
2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 kabak
Pazı
Su
Tuz
YAPILIŞI: Buğdayın üstüne bir miktar su konulup düdüklüde haşlanır. Piştikten sonra pazı ve kabak da yarmanın içine katılır ve pişirmeye devam edilir. O sırada yoğurt, un ve yumurta iyice çırpılır. Çırpılan yoğurda, yarmanın sıcak suyundan katılıp yoğurt ılıtılır. Bir süre sonra yoğurt da yarmanın üzerine katılır. (Yoğurt yarmaya katıldığı zaman koyu ayran kıvamında olacak ve sürekli olarak kaynayana kadar karıştırılması gerek. Yoksa yoğurt pütür pütür olur ve kesilir.) Kaynamaya başladıktan sonra karıştırma işlemi bitirilir. 15 dakika daha kaynatıp ayran aşı servis edilir.

VAN BORANİ (PEYGAMBER YEMEĞİ)

MALZEMELER
1 büyük boy kabak
1 yemek kaşığı yağ
1 su bardağı eritilmiş kurut
1 su bardağı pişmiş mercimek
Tuz
SOSU İÇİN: Tereyağ ve salça
YAPILIŞI: Kabak, kabuğu kızarıncaya kadar fırında iyice pişirilir. Fırından çıkarılır, kabuğu ve çekirdekleri ayrılır. İyice pişmiş olan kabak, çatalla ezilir. Bir tavada eritilmiş yağ ilave edilir, karıştırılır. İçine pişmiş mercimek, eritilmiş kurut ve tuz eklenir. Servis tabağına alınıp üzerine yağ ve salçayla hazırlanan sos gezdirilir.

VAN ÇÖREĞİ

MALZEMELER
2.5 su bardağı süt
250 gram erimiş margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yumurta beyazı
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 silme yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ
2 su bardağı un
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tuz
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
YAPILIŞI: Yoğurma kabının içine ılık süt, şeker ve mayayı konulup karıştırılır. Biraz bekleyip diğer malzemeler de sırasıyla eklenir. Alabildiği kadar un ile ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurulur. Hamurun üzeri örtülüp mayalanması beklenir. Daha sonra tavaya sıvı yağ konulur. Üzerine un ilave edilir. Tuz konulup kavurulur. Rengi pembeleşince altı kapatılır. İçine ceviz katılıp soğuması beklenir. Mayalanan hamurdan bir parça koparılıp açılır. Tam ortasına cevizli harçtan konulur, kenarlarından ortasına doğru büzülüp kapatılır. Elle yavaş yavaş ezilerek biraz büyütülür. Üzerine istenilen şekil verilir. Tepsi yağlanır ya da yağlı kağıt yerleştirilir. İçine hazırlanan çörekler dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımı sürülür. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

SENGESER

MALZEMELER
1 kase yeşil mercimek
1 tane kuru soğan
1 kaşık salça
1 tatlı kaşığı pul biber ve tuz
ÜZERİ İÇİN:
1 kase süzme yoğurt (çökelek)
2 diş sarımsak
SOSU İÇİN:
Yarım paket margarin ve pul biber
YAPILIŞI: Öncelikle mercimekler haşlanır. Daha sonra tencereye sıvı yağ konulup soğanlar pembeleşinceye kadar kavurulur. Üzerine mercimekler, baharat ve salça eklenir. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edilir. Suyunu çekince sarımsaklı yoğurt ve sos dökülüp servis edilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA