Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Muğla’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Ege Bölgesi'nin incisi Muğla'ya konuk oluyoruz. Zengin bitki örtüsünün oluşturduğu Muğla mutfağında, doğada yetişen her türden sebze kullanılıyor. Genellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu bu mutfakta, zengin et yemeklerine de rastlamak mümkün. Ege beslenmesinin genel özelliklerini Muğla mutfağında da görüyoruz. Sebze ve yabanıl bitkiler ile zeytinyağlılar, yöre beslenmesinde önemli bir yer tutuyor.
Muğla mutfağında sebzeler yaygın olarak tüketiliyor, baklagiller ve sebze çeşitleriyle pek çok farklı türde yemek hazırlanıyor. Patlıcan ise en yaygın kullanılan sebze... Kızartma, salata ve tatlılarda sıkça tercih ediliyor. Bakalım Muğla'da Ramazan sofrası nasıl oluyormuş...

MUĞLA SARAYLISI

MALZEMELER

500 gr. un
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
250 gr. margarin
Yarım çay bardağı su

İÇİ İÇİN:
1 su bardağı ceviz ya da fındık

ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limonun suyu

YAPILIŞI:
Bir kapta un, yumurta, margarin, kabartma tozu ve su ile hamur yapın. Limon büyüklüğünde bezelere ayırın.15 dakika dinlendirin, oklavayla ince olarak açın. Üzerine margarin ekleyin, ceviz veya istediğiniz bir içi serpin. Bir kenarından başlayarak hafifçe büzdürün. Kendi etrafında döndürerek yuvarlak bir tepsinin ortasına koyun. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayıp tepsideki hamurun etrafını sarın. Üzerine margarin gezdirip 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Diğer bir tencerede, şeker ve suyu 15 dakika kaynatın. Limon suyunu koyup ateşten alın. Sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti dökün. 4-5 saat dinlendirip servis yapın.

SARMAŞIK KAVURMASI

MALZEMELER

2 demet sarmaşık otu
1-2 tane kuru soğan
Zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI:
Sarmaşık demetinin yarısını bıçakla kesin, geri kalan uç kısımlarını bol suda yıkayın. Ardından sarmaşıkları taze yerine ulaşıncaya kadar elinizle kırın, kırılmayan yere geldiğinizde bıçakla doğrayın. Yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağda kavurun. Üzerine sarmaşıkları ekleyip kavurmaya devam edin. Sarmaşıklar pişince tuz ilave edin. İsterseniz üzerine yumurta kırın veya sade olarak servis yapın.

NOT: Sarmaşıkları bıçakla doğramayın, acı olur denilir ancak kırdığınız zaman da acı oluyor. Ama elinizle kırarsanız kart kısımlarını fark etmiş oluyorsunuz.

LOKUM PİLAVI

MALZEMELER

200 gr. az yağlı kıyma
1 diş sarımsak
1 adet orta boy soğan
Bir tutam pul biber
50 gr. tereyağı
Bir tutam karabiber
400 gr. pilavlık lokum (Elde açılmış küp doğranmış erişte)

YAPILIŞI:
Erişteleri makarna haşlar gibi kaynamış hafif tuzlu suda 4-5 dakika haşlayın ve süzün. Ayrı bir tavada kıyma, soğan ve sarımsağı birlikte kavurun, baharatları ekleyin. Haşlanan erişteleri, kıyma sosunun üzerine döküp karıştırın ve sıcak olarak servis edin.

MİLAS ÇAYKAMASI

MALZEMELER

300 gr. ıspanak
1 bağ pazı
Yarım demet taze soğan
100 gr. dalagan otu (ısırgan)
100 gr. gelincik otu
Yarım demet Arap saçı veya dereotu
3 su bardağı un
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı yoğurt

YAPILIŞI:
Tarifteki otları bulamazsanız istediğiniz böreklik otla yapabilirsiniz. Un, yeterince su ve çok az tuz ile koyu kek hamuru kıvamında bir hamur yapın. Çaykamayı pişireceğiniz fırın tepsisini tereyağı ya da herhangi bir katı yağ ile yağlayın. Yumuşak hamurun yarısından biraz daha fazlasını elinizle tepsiye yayın. Güzelce yıkayıp süzdüğünüz ve ince ince doğradığınız otların içine tuz, biraz zeytinyağı, çökelek peyniri ve karabiber ilave edip elinizle güzelce harmanlayın. Ot karışımını yumuşak hamur bulunan tepsiye bolca ve yavaşça yayın. Kalan hamuru krep hamuru kıvamında olacak şekilde su ile biraz daha yumuşatın. Bu yumuşak sulu hamuru, otların üstüne kaşıkla gezdirerek ya da elinizi kullanarak ince ince dökün. Daha sonra iki-üç kaşık yoğurdu bir çay bardağı kadar zeytinyağı ile karıştırıp kaşıkla gezdirerek çaykamanın üzerine dökün. 225 derecede iyice ısıtılmış fırının orta katında 30 dakika kadar pişirip servis yapın.

KENGER DOLMASI

MALZEMELER

Yarım kg. kenger
15 dal taze soğan
1.5 demet dereotu
1.5 demet nane
1 demet maydanoz
1 su bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI:
Soğan, dereotu, nane ve maydanozu incecik kıyın. Üzerine pirinç, tuz, karabiber ve zeytinyağı ekleyerek iyice karıştırın. Temizlenip oyulmuş kengerlerin içine bu harcı doldurun. Kısık ateşte arada kontrol ederek pişirin. Soğuk olarak servis yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA