Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Leziz balık sofrası

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, apar topar hazırladığım nefis bir sofra var. Çok sevdiğim bir arkadaşım bana akşam yemeğine geleceği için zamanla yarıştığım, koşturmanın bolca yaşandığı bir serüvenin içine girdim.
Misafir ağırlamayı oldum olası çok sevmişimdir. Bazen bir konsept belirlerim, çok sayıda arkadaşımı çağırırım ve tüm gün o davet için uğraşırım, bazen de böyle hazırlıksız yakalanırım ve muazzam bir koşuşturmanın içinde bulurum kendimi.

EN KOLAY TATLI
Tatlı olarak ne yapsam diye düşünürken, buzdolabında duran tahin helvasına gözüm ilişti. Balık sofralarının olmazsa olmaz tatlısı fırında helva olduğuna göre, tahin helvalı bir tatlı son derece iyi olur diye düşündüm. Başka bir arkadaşımın hediye olarak getirdiği organik tahin ve organik pekmez ikilisinin dondurmaya ne kadar yakışacağı gözümde belirdi ve arkadaşımın bayıla bayıla yediği tatlı kendiliğinden oluşmuş oldu.

KAĞITTA LEVREK
Neredeyse yağsız pişen bu levrek, diyet yapanlar için de birebir. Bazen dondurulmuş bezelye ve rendelenmiş havuç da ilave ediyorum ama bence en güzeli menemenlik malzeme ile yapılanı. Kağıtta levreğin olmazsa olmaz malzemesi limon ve defne yaprağıdır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

KAĞITTA LEVREK

MALZEMELER

1 adet orta boy levrek
Yarım domates
1 adet sivri biber
1 adet küçük soğan
2 dilim limon
1 defne yaprağı
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı

YAPILIŞI: Yağlı kağıdı levreğimizi kaplayacak boyutta kesiyoruz. Soğanı mümkün olduğunca minik doğruyoruz. Domatesin kabuğunu soyup minik minik doğruyoruz. Biberi de doğruyoruz. Kağıda önce domates, biber ve soğanın bir kısmını koyuyoruz. Üzerine levreği koyuyoruz. Levreğin arasına soğanları sıkıştırıyoruz, tuz ve karabiber serpiyoruz. Üstüne çok az zeytinyağı gezdiriyoruz. Limon dilimleri ve defne yaprağını ekleyip yağlı kağıdı hiç hava almayacak şekilde kapatıyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırına atıp 20-25 dakika kadar pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Levreği balıkçıya temizletirseniz iyi olur. Toz karabiber yerine varsa tane karabiber kullanmanızı öneririm.

SOTE BEBEK PATATESLER

MALZEMELER

500 gr. bebek patates
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım demet maydanoz
5 diş sarımsak
Tuz
Karabiber Kırmızı toz biber

YAPILIŞI: Bebek patateslerin kabuklarını soyup tuzlu suda haşlıyoruz. Hafif diri kalacak şekilde sudan alıyoruz. Teflon tavada tereyağını eritiyoruz, sarımsakları rendeleyip yağda çeviriyoruz. Haşlanmış patatesleri ilave edip hepsini soteliyoruz. Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve doğranmış maydanoz ilave ediyoruz. Fırından çıkmış balığın yanında servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
İçinde bulunan kazein ismi verilen süt proteini sebebiyle ısı görünce hemen yanmaya başlayacağından, tereyağını eritirken mutlaka içine bir miktar ayçiçek yağı eklemelisiniz.

TAHİN HELVALI DONDURMA

MALZEMELER

4 top kaymaklı dondurma
100 gr. tahin helvası
2 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı pekmez

YAPILIŞI: Dondurmayı kuplara paylaştırıyoruz. Üzerlerine tahin ve pekmez döküyoruz, rendelenmiş tahin helvası koyuyoruz. Bütün bunlar için sadece iki dakika yeterli oluyor.

SOĞANLI EKMEK

MALZEMELER

1 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
3 tatlı kaşığı kuru maya
4 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 su bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşıgı sirke
4 su bardağı un
1/2 su bardağı minik minik doğranmış soğan
5 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz

YAPILIŞI: Öncelikle ılık süt ve su karışımına maya ve şekeri ekleyerek yaklaşık 10 dakika kabarmasını bekliyoruz. Daha sonra tuz, sirke, yağ ve unu da ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun iki katına çıkması için yaklaşık bir saat bekliyoruz.
Diğer yandan iki kaşık margarin ile soğan, sarımsak ve maydanozu biraz kavuruyoruz. Kabaran hamuru merdane ile açıyoruz, içini hafif yağlayarak harcımızı koyuyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz. Ters çevirerek yağlanmış fırın tepsisine yerleştiriyoruz ve hamurun iki katına çıkana dek kabarmasını bekliyoruz. 260 derece fırında, hamur altın sarısı renk alana dek pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Bu ekmeğin özelliği harlı ateşte hızla pişmesidir. Bu nedenle 260 derecede pişiriyoruz. Böylece çok daha lezzetli oluyor.

ACILI ARAP KÖFTELERİ

MALZEMELER

KÖFTE İÇİN:
1 su bardağı köftelik bulgur
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardağı un
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Kırmızı toz biber
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı su

SERVİS İÇİN:
Semizotu
2 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt

DOMATES SOS İÇİN:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet domates rendesi
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Nane

HAŞLAMAK İÇİN:
Su
Tuz

YAPILIŞI: Bulgur ve irmiği bir su bardağı kaynar su ile ıslatıyoruz ve yumuşaması için 15-20 dakika bekliyoruz. Yumuşayan hamura yarım bardak un, tuz, toz kırmızı biber ve biber salçası ekleyip hamuru özleşene kadar yoğuruyoruz. Gerekirse yoğururken yarım bardak su ilavesi yapabiliriz. Harçtan minik parçalar alıp avucumuzun içinde yuvarlıyoruz ve parmağımızla ortasına bastırıyoruz. Yaklaşık 1.5 litre suyu kaynatıp tuz ekliyoruz. Köfteleri sıcak suya atıp haşlıyoruz. Suyun üzerine çıkan köfteler üç-dört dakika kaynadıktan sonra kevgir ile tabağa alıyoruz.
Sosu için; tereyağında sarımsak rendesini kavuruyoruz, salçayı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Rendelenmiş domatesi ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Tuz ve nane ile tatlandırıyoruz. Gerekirse haşlama suyundan bir çay bardağı kadar su ilave edip birkaç taşım kaynatıyoruz. Haşlanan köfteleri sos ile buluşturup birkaç dakika kaynatıyoruz.
Diğer yandan sarımsağı eziyoruz, üç-dört yemek kaşığı süzme yoğurda biraz tuz ilave edip karıştırıyoruz. Semizotunu yıkayıp servis tabağına alıyoruz. Sarımsaklı yoğurdu semizotu ile karıştırıyoruz. Son olarak semizotu yatağının üzerine domates soslu sarımsaklı köfteyi ekleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA