Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Akşama misafir var

Bugünkü yazımı yazmak için mutfağa girdiğimde aklımda ne zamandır olan kabak beğendiyi yapmak vardı. Patlıcan beğendiyi çok seven biri olarak, kabak beğendiye aşığım diyebilirim. Ben bazen tavuk bonfileyle, bazen de soslu mitite köftelerle servis ediyorum. Kuzu pirzola pişirmek hassas iştir. Kimisi pirzolayı ve tüm etleri sade sevdiği için pişirmeden önce hiçbir marinata gerek duymazken, kimisi de önceden marine etme taraftarıdır. Benim için durum sofranın konsepti ve etin yanındaki eşlikçilerine göre değişiklik gösterse de, söz konusu kuzu olduğu zaman biraz sosta bekletmeyi tercih ediyorum.
Fırında kıtır biberleri hemen hemen tüm etlerin yanında garnitür olarak hazırlıyorum. Son derece pratik ve sunum olarak da muazzam oluyor. Sadece biber değil, aynı iç harç ile domates ya da patlıcan halkaları da enfes oluyor. Deneyin, eminim çok beğeneceksiniz.

TATLI OLARAK YOĞURT
Bu tatlı annemle meşhur tatlımızdır.
Ne zaman diyete girsek ve canımız tatlı istese pudra şekerini çıkartıp yerine toz tatlandırıcı ekler, krema yerine de light labne peyniri kullanır, diyet bisküvilerle tatlımızı hazırlarız. Bu tarif aniden bizim tatlı ihtiyacımızı karşılar. Kivi, muz, çilek, böğürtlen ve her türlü meyveyle bu tatlıyı denemişliğimiz vardır. Hepsi güzel sonuçlar verdi ama bence böyle kuplara yaz meyveleri daha çok yakışıyor.
Bugünlük benden bu kadar. Hepinize süper bir hafta dilerim.

ÇITIR BİBERLER

MALZEMELER

6 adet jalapeno biber
3 diş sarımsak
Zeytinyağı
2 kaşık parmesan rendesi
3 kaşık bayat ekmek kırıntısı
Tuz
Karabiber
Taze fesleğen
Dereotu
Maydanoz
Biberiye
YAPILIŞI: Biberleri ortadan ikiye kesiyoruz, üzerine zeytinyağı döküp tuz serperek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ve fırınlıyoruz. Diğer tüm malzemeleri harmanlayıp biberlerin üzerini kaplıyoruz. Fırının ızgara bölümünde kızarana kadar pişiriyoruz.

KİMYONLU PİLAV

MALZEMELER

1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı kimyon
1.5 tane et veya tavuk bulyon
Tuz
Sıvı yağ
2 su bardağı su
Yarım demet ince doğranmış maydanoz
YAPILIŞI: Pirinçleri yıkıyoruz. Sıvı yağı kızdrıyoruz, pirinçleri biraz kavuruyoruz. Kimyonunu, tuzunu ekleyip bir-iki kez karıştırıyoruz. Suyunu ekleyip çok düşük ısıda pişmeye bırakıyoruz. Pilav pişince doğranmış maydanozu ekleyip karıştırarak servis ediyoruz.

KAYISILI PRATİK TATLI

MALZEMELER

3 su bardağı süzme yoğurt
1 paket krema
3 su bardağı kayısı püresi
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya

PÜF NOKTASI
İsterseniz bisküviyi toz haline getirip kup ile servis ederken ara katlarına paylaştırabilirsiniz. Yoğurtlu karışımın içinde parfe etkisi veriyor.

SUSAMLI KEK

MALZEMELER

3 adet büyük boy yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı oda sıcaklığında süt
1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
2 su bardağı+2 yemek kaşığı un
1'er paket kabartma tozu ve vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 büyük çay bardağı çiğ susam
Kalıbı yağlamak için margarin veya tereyağı
YAPILIŞI: Önce kek kalıbımızı hazırlıyoruz. Kek kalıbının her yerini bir miktar tereyağı veya margarinle yağlıyoruz. Bir büyük çay bardağı susamı kek kalıbının her tarafına dökerek yayıyoruz. Bu arada kekimizi hazırlamaya başlıyoruz. Yumurtaları derin bir kaba kırıyoruz. Bir su bardağı şekeri ekleyip krema kıvamına gelene kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra sıvı yağ ve süt ekleyerek mikserle karıştırmaya devam ediyoruz. Elediğimiz un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı ilave ederek yavaşça karıştırıyoruz. Karışımı kek kalıbına döküp 170 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

KABAK BEĞENDİ YATAĞINDA KUZU PİRZOLA

MALZEMELER

KABAK BEĞENDİ IÇIN:
4 adet kabak
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
KUZU PİRZOLA İÇİN:
5-6 adet kuzu pirzola
Yarım çay bardağı süt
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 tutam biberiye
Sıvı yağ
1 kahve fincanı soğan suyu
YAPILIŞI: Kabakların kabuklarını soyup rendeliyoruz. Bir tencereye koyup suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Tereyağını eritiyoruz ve unu kavuruyoruz. Un pembeleşmeye başlayınca sütü ve kabakları ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra kaşar peyniri ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Kuzu pirzolanın sosu için; soğan suyu, süt, zeytinyağı ve biberiyeyi karıştırıyoruz. Pirzolaları hazırladığımız sosun içine batırıp 25 dakika bekletiyoruz. Daha sonra sosun içinden çıkarıp süzdürüyoruz. Üzerine tuzu ve karabiberi serpiyoruz. Teflon tavaya sıvı yağ koyup kuzu pirzolaları arkalı önlü kızartıyoruz. Kabak beğendinin üzerinde servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA