Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mart lezzeti: Kefal

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Mart ayının gözde lezzetlerinden olan kefal balığından söz edeceğim. Mart ayında en lezzetli halini alan, pullu ve göçmen olmayan bir balıktır kefal. Bütün denizlerimizde yetişir. Sonbahar, kış ve ilkbaharda çok lezzetlidir. Kefalin buğulaması ve pilakisi çok güzel olur. Ayrıca likorinoz denilen tütsülüsü de çok makbuldür. Bir kefal türü olan has kefalin kurutulmuş yumurtaları çok aranan bir deniz ürünü, bir mezedir.

NASIL SEÇİLMELİDİR?
Kefal alırken çok dikkat etmek, tercihen tanıdık balıkçılardan almak gerekir. Çünkü kefal, kirli ve bulanık suları çok sever ve buralarda diğer balıklar yaşamazken o yaşar. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

GREYFURT SOSLU KEFAL

MALZEMELER

1 kg. kefal
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet patates
1 adet havuç
4 adet greyfurturt suyu
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
Tuz

YAPILIŞI:
Doğranmış soğanı, sarımsağı, dörde bölünmüş patates ve havuçları bir tencerede haşlayın. Balığı temizleyip bütün olarak tencereye ilave edin ve haşlayın. Sonrasında balığı tencereden alıp kafasını ve kuyruğunu ayırdıktan sonra kılçıklarını temizleyin. Ayrı bir tencerede greyfurt suyu, un, yumurta sarısı ve tuzu çırpın. Tencereyi ocağa alıp hafifçe karıştırarak sosu pişirin. Arzuya göre haşlanmış kafa ve kuyruğu servis tabağına aktarın. Haşlanmış sebzeleri de servis tabağına aktarıp üzerine balığı koyun. Greyfurtlu sosu üzerine gezdirin.

KEFAL BUĞULAMA

YAPILIŞI:
Kefaller iki ya da uç parçaya bölünür. Bütün malzemeler fırın tepsisine dizilir. Üzerine baharat, iki su bardağı su gezdirilir, yağ ve diğer malzemeler eklenir. 200 derece ısınmış fırına sürülür. Üzeri kızarıp pişince fırından çıkarılır.

MALZEMELER

3 tane büyük boy kefal
1 adet domates
1 adet soğan
3-4 adet biber
2 su bardağı su
3-4 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Kekik
3-4 diş sarımsak

FIRINDA KEFAL BALIĞI

MALZEMELER

1 kilo kefal balığı
1 adet soğan
2 adet havuç
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Kekik, pul biber ve tuz

YAPILIŞI:
Balıklar temizlenerek iyice yıkandıktan sonra üzerine bıçak ile kesik atılır. Fırın kabının tabanına pişirme kağıdı serilir. Havuçlar rendelenir ve kabın tabanına serilir, ardından soğanlar da halka halka doğranarak üzerine eklenir. Balıklar tuzlanır ve sıra ile fırın tepsisine dizilir. Üzerine tuz, kekik, kırmızı biber ve sıvı yağ gezdirilir. Alüminyum folyo ile tepsinin üzeri kapatılarak 180 derecede 20-25 dakika pişirilir, daha sonra folyo alınarak üstlerinin de kızarması sağlanır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA