Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yeşil inci mevsimi

İdilika'nın Mutfağ'ında bugün, bahar aylarının olmazsa olmazı, baklagillerin yeşil incisi bezelyeli tariflere yer veriyorum. Bezelye; lezzetli ve çok besleyici olduğu kadar, anayurdu bilinmeyen sebzelerden biridir. Eski çağlardan beri Avrasya'da yetiştirildiği biliniyor sadece. Bezelye, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de bol bol yetiştiriliyor. Bugün size, yapmaktan her daim çok keyif aldığım bezelye çorbasını, bezelye püresini ve bezelyeli spagettiyi anlatıyorum. Bezelye, mevsiminde dondurulmaya çok uygun bir sebzedir. Bu yüzden ilkbahar aylarında bezelyeyi tezgahlarda görür görmez hemen ayıklayıp buzdolabı poşetlerine koyup donduruyoruz. Marketlerde satılan bezelye konserveleri de var. Ancak eğer kendi buzluğumda daha önceden dondurduğum bezelyem yoksa, marketten dondurulmuş bezelye satın alma yolunu seçiyorum. Dondurulmuş sebzeler, konservelerden daha taze ve leziz sonuçlar veriyor. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

BEZELYE PÜRESİ YATAĞINDA KUZU PİRZOLA

MALZEMELER

1 büyük kase bezelye
1 adet soğan
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
4 adet kuzu pirzola
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Kırmızı toz biber



YAPILIŞI:
Bezelye püresi için önce bezelyeleri haşlıyoruz. Üzerine süt ve tereyağı ekleyerek rondodan geçiriyoruz. İçine kaşar peyniri ilave edip ezmeye devam ediyoruz. Kuzu pirzolaları; zeytinyağı, sarımsak ve kırmızı toz biber ile marine edip teflon tavada pişiriyoruz. Bezelye püresi üzerinde servis ediyoruz.



KABAKLI VE BEZELYELİ SPAGETTİ

MALZEMELER

Yarım paket spagetti makarna
1 kase bezelye
1 adet kabak
1 yemek kaşığı ay çekirdeği ya da kabak çekirdeği
3 diş sarımsak
1 avuç taze kişniş
Zeytinyağı
Kurutulmuş Arnavut biberi

YAPILIŞI:
Kabakları dilimledikten sonra teflon tavayı ısıtıp arkalı önlü ızgara ediyoruz. Bezelyeleri ve spagettileri haşlıyoruz. Ayrı bir tavada zeytinyağını ısıtıp sarımsağı atıp çeviriyoruz. Kurutulmuş Arnavut biberini elimizle parçalayıp sarımsakların içine atıyoruz. Spagetti, kabaklar ve bezelyeleri de ilave edip hepsini çeviriyoruz.



BEZELYE ÇORBASI

MALZEMELER

500 gr. taze bezelye
1 adet soğan
1 adet patates
1 adet et bulyon
5 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI:
Patatesi ve soğanı ince ince doğruyoruz. Geniş bir tencereye soğanı ve yağı alıp soğanları bir-iki dakika kavuruyoruz. Kavurduğumuz soğanların üzerine patatesleri de ekleyerek biraz daha kavuruyoruz. Son olarak bezelyeleri ilave edip patatesler yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. Beş su bardağı suyu tencereye ilave ediyoruz. Su kaynayınca et bulyonu ekleyip orta ateşte yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz. Hepsini blender'dan geçiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA