Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mangal mevsimi

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yaz sofralarının vazgeçilmez geleneği mangal konusunu mercek altına alıyorum. Mangalda yapılan etin lezzeti ve bu lezzetin mangalın başındaki kişiye bağlı olduğu tartışılmaz bir gerçek. Herkes mangalın başına geçtiğinde bu işin ehli sayılır fakat o iş tam da öyle değildir. Mesela ben... Senelerdir gastronomik çalışmalar yapıyorum, ancak mangal üzerine bir yazı yazmak için bilgisayar başına oturduğumda bu konu hakkında pek de bir şey bilmediğimi fark ettim. Kabul edelim hanımlar; dolmalar, börekler, en havalı altın günlerine yaraşır kısırlar bizim işimiz, ancak mangal tamamen erkeklerin işi. Ben de bu işin ustası bir arkadaşımdan yardım aldım. Mangal konusu bir günde bitirilebilecek gibi değil. Bu yazıyı mangala giriş gibi kabul edelim. Bugünlük benden bu kadar. Umarım yardımcı olabilmişizdir. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

BİFTEK YA DA PİRZOLA TERBİYESİ

MALZEMELER
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet soğanın suyu
1 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz
YAPILIŞI: Tüm malzemeleri karıştırıyoruz, eti en az 5 saat bu sosta bekletiyoruz.

KUSURSUZ BİR MANGAL İÇİN İPUÇLARI

Kalorisi yüksek mangala uygun iyi bir kömür tercih ediyoruz. Kötü kömür birden bire biter, sizi utandırabilir.
Kömür köz halini almadan etlerimizi pişirmeye başlamıyoruz.
Pişirmeye başlamadan önce mutlaka ızgaramızı yarım soğan ya da yarım limon ile temizliyoruz.
Etleri pişirirken içindeki suyu akıtmamak için çatal değil, mutlaka maşa kullanıyoruz.
Etler pişerken ara ara üzerlerlerini zeytinyağı ile yağlamayı ve sosundan sürmeyi unutmuyoruz.
Pişen etleri 3-5 dakika dinlendirdikten sonra servis ediyoruz.
Marine ettiğimiz etleri, buzdolabından çıkardıktan sonra yarım saat oda sıcaklığında bekletiyoruz.
Et seçimi de diğer önemli konulardan biri. Çok yağlı bir et, ateşin yağlanmasına sebep olabilir. Yağsız et ise pişerken kendi yağından faydalanamayacağı için kuru ve lezzetsiz olacaktır.
Soğanı çatalla delip, toz şeker ile birlikte alüminyum folyo ile kaplayıp közlerin arasına bırakırsanız, etleriniz çok lezzetli olacaktır. Aynı şeyi patates için de uygulayabilirsiniz. Patatesi çatalla delip tuzlayip alüminyum folyo ile sarabilirsiniz.

MANGALDA ÇITIR TAVUK KANATLARI İÇİN MARİNAT

MALZEMELER
4 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı soğan suyu
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
YAPILIŞI: Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra tavuk kanatlarını bu sosa bulayarak 6-8 saat buzdolabında bekletiyoruz. En geç pişen tavuk kanatları olduğu için, mangala ilk önce onları koyuyoruz.

PÜF NOKTASI
Daha çıtır olmasını isterseniz yarım limon suyu sıkabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA