Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Lezzetin Uşak makamı

Ege ve Orta Anadolu etkisinde kalmış, ne tam Ege kadar sebzeli yemekleri olan, ne de bir Orta Anadolu kadar et ağırlıklı Uşak mutfağına konuk oluyoruz. Türk mutfağının tüm zenginliğini ve harmonisini bir arada sunan Uşak mutfağı, gerçekten tanımaya ve anlatılmaya değer. Ben bugün Uşak mutfağından, hepinizin evlerinde kolay kolay bulabileceği malzemelerden yapılacak et basması ve cendere tatlısı tariflerini merak edip pişirdim. Lezzetleri ve yapılışları hoşuma gittiği için Uşaklılar'dan öğrendiğim bu reçeteleri bugün sizlerle paylaşıyorum.

ET BASMASI

MALZEMELER
3-4 adet patates
1 kg. orta yağlı kıyma
2 adet soğan
2 adet yeşil biber
4 diş sarımsak
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Öncelikle soğan, sarımsak ve biberleri rondoda çekiyoruz. Diğer bütün malzemeyi bir araya getirerek köfte harcını oluşturuyoruz. Patatesleri halka halka kesip yuvarlak bir tepsiye dikkatli şekilde sıkı sıkı diziyoruz. Üzerine köfte harcını yerleştiriyoruz ve elimizle iyice bastırıyoruz. Son olarak dilimlediğimiz domates ve biberleri en üste diziyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında 30-40 dakika pişiriyoruz.

GÜL PEKSİMETİ

MALZEMELER
3 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
3 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 çay bardağından biraz eksik sıvı yağ
3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 paket instant veya 1 adet yaş maya
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇIN:
Yumurta sarısı
Susam
YAPILIŞI: Karıştırma kabında malzemeleri yoğurmaya başlıyoruz. Çok sert olmayacak şekilde hamur elde ediyoruz. Mayalı olduğu için iyice yoğuruyoruz. Sonra bir fincan kadar sıvı yağa ellerimizi batırıp hamuru biraz daha yoğuruyoruz. Bu işlemi bir kaç defa tekrarlıyoruz. Hamurun mayalanması için yarım saat üzerini örterek bekletiyoruz. Sonra hamuru rulo şekline getirip dört parçaya kesiyoruz. Kestiğimiz hamurları da kalın olmayacak şekilde rulo yapıp küçük küçük kesip tepsiye diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz ve susam serpip 180 derece fırında 40 dakika kadar pişiriyoruz.

ALACA TENE

MALZEMELER
1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 çay bardağı kırık bulgur
1 tane soğan
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Sıcak su
Tuz
YAPILIŞI: Soğanları yemeklik doğruyoruz ve sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Salçayı da ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Mercimekle birlikte bulguru tencereye alıyoruz sıcak su ilave ederek tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Tuzunu ekleyip sık sık kontrol edip karıştırıyoruz. Suyu azaldıkça sıcak su ekliyoruz. Mercimekler özlü hal alana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA