Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sigara paketi gibi korona kamu spotu!

Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Orhan Yıldız, "Evde kal çağrısına uymayan kişilerin, koronavirüs hastalarının nasıl ağır tedavi edildiğini görmesi keşke mümkün olsa. Hastalar, aşamalı olarak şuurlarını kaybediyorlar, solunum zorluğu çekiyorlar, hava açlığı başlıyor. Açıkçası benim hastane görevim olmasa, 'İşin bitti' deseler, koronavirüsten ölenlerin nasıl öldüğünü gördüğüm için kapımı kilitler, kimseye açmam..." dedi. İşte halkın anlayacağı dilden konuşmak budur. Aslında yoğun bakım görüntülerini göstermek mümkün. Her şey RTÜK'ün toplum yararı için vereceği izne bakar. Örneğin Çin ve İtalya'daki yoğun bakımda çekilen bazı rahatsız edici görüntüler var. Yakın çevremden o görüntüleri izledikten sonra kesinlikle evden çıkmama kararı alanlara şahit oldum. Solunum cihazına bağlı hastaların inlemeleri, sanki boğuluyormuş gibi nefes almaya çalışmaları, hastaların yüzükoyun yatmaktan şişmiş vücutları vs. izlemek insanı gerçekten derinden etkiliyor. Sokaklarda aylak aylak dolaşan insanların çoğunun haber izlediğini düşünmüyorum. Sigara paketlerine nasıl ürkütücü resimler konuyorsa, aynısı koronavirüs kamu spotlarında da yapılmalı. İzleyeni gerçekten korkutacak yoğun bakım görüntüleri, bütün TV kanallarında, internet sitelerinde kamu spotu olarak gösterilmeli. Koronavirüs hastalarının yoğun bakımında çektiği acıların 30-40 saniyelik görüntüleri yüzlerce uzmanın bir aydır "Evde kal" çağrısı yapmasından daha etkili olacaktır. İyileşen hastaları taburcu ederken doktorların yaptığı penguen dansı değil, izleyenlerin aklını başına getirecek korkutucu kamu spotları lazım.


İNGİLİZ BASINI BİZİ ÖRNEK GÖSTERİYOR

İngiltere gibi İsveç de koronavirüs salgınına karşı sürü bağışıklık stratejisi uygulama kararı almıştı. Bu stratejiye göre; koronavirüsün zaman içinde nüfusun büyük kısmına bulaşması, böylece halkın 'sürü bağışıklığı' geliştirmesi planlanıyordu. Stratejinin temel noktası; virüsün tüm halka bir anda değil yavaşça bulaşması, böylece sağlık hizmetlerinde bir anda yüklenme yaşanmamasıydı. Ama bu stratejiye 'Büyük kumar' diyenler haklı çıktı. Birleşik Krallık'ta salgın çok hızlı yayıldı. Dünkü vaka sayısı 115 bine, ölü sayısı da 16 bine yaklaşıyordu. Bu görsel de İngiltere'nin izinde giden İsveç'e ait. Sosyal mesafe kuralı bile koymadan sürü bağışıklığı stratejisi uygulayan İsveç'teki vaka sayısındaki roket gibi fırlayış, sürü bağışıklık stratejisinin eseri. İngiltere Sağlık Bakanlığı "Türkiye'den büyük bir tıbbi yardım geliyor" tweet'i paylaşarak halkına moral vermeye çalışıyor. İngiliz medyası Türkiye'nin diğer ülkelerin aksine salgınla mücadelede genel test ve belirti sonrası testler yerine temas zincirinin tanınmasına (filyasyon) odaklandığını, daha uzun süreli yüksek akımlı oksijen tedavisiyle entübasyonu geciktirdiklerini ve bunun daha iyi sonuç verdiğini yazıyor. Türkiye'yi en küçük olayda bile sert dille eleştirmeye meraklı İngiliz basını bile Türkiye'yi sağlıkta örnek ülke gösteriyor.

SÜPER LİG'İN KADERİ

Geçtiğimiz ay önce Süper Lig'in tamamlanmayacağını ve son haliyle tescil edileceğini yazmıştım. Avrupa'dan gelen haberlere bakılırsa tahminim tutacak gibi gözüküyor. 23 Nisan'da toplanıp futbolun geleceğini görüşecek olan UEFA, uzmanlardan görüş aldı. Uzmanlar enfeksiyonun gelişimine bakıp liglerin tamamlanmasının çok zor olduğunu söylüyorlar. İngiltere'de ligin son haliyle tescil edilmesi gündemde, Liverpool'un şampiyon ilan edilmesi bekleniyor. Hollanda'da ise Ajax şampiyon ilan edilecek gibi görünüyor. Meksika Futbol Federasyonu ise 2019-2020'yi oynanmamış sezon ilan etti. Türkiye Futbol Federasyonu da UEFA toplantısından sonra ligin devam etmesinin zor olduğunu anlayacak. Bence en adil çözüm Süper Lig'in son haliyle tescil edilmesi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA