Henüz geçtiğimiz yıl TRT bünyesinde kurulan TRT Müzik, henüz çok genç bir müzik kanalı. TRT'nin deneyimli yöneticilerinden Bahtiyar Sis'in Genel Yayın Koordinatörlüğü görevini üstlendiği kanal, müziği seven herkesi bir noktada buluşturmayı hedefliyor. Her geçen gün, yeni programları ve yayıncılıktaki kalitesiyle dikkat çeken TRT Müzik'i, yayın politikasını, hedeflerini ve müziğe bakışını Genel Yayın Koordinatörü Sis ile konuştuk:
PROGRAM FORMATLI YAYIN
Müzik kanalı olarak kendinizi nerede görüyorsunuz? Siz Kral TV, Dream TV, MTV, Powertürk gibi kanalların alternafi misiniz?
Onlara benzer kimlikte bir yayıncılık anlayışından daha uzağız. Çünkü sadece klip yayınlamıyoruz, program formatlı yayın yapıyoruz...
"Klip kanalı değiliz, müzik kanalıyız" gibi bir iddianız var değil mi?
Evet... Biz, sadece kliple müziğin ifade edilebilmesinin çok yetersiz ve eksik olduğunu düşünüyoruz.
"Kaliteli müzik yapılıyor" diye bir iddianız var. Asla yayınlamayacağınız isimler, klipler var mı?
İsim bazında böyle bir şey söz konusu değil, böyle bir listemiz yok. Bu kanal, tüm kamuoyunu kucaklayacak bir kanal. Onun için geçmişte belki yasaklar söz konusu olabilir ama TRT'nin şu anda öyle bir bakışı hiç söz konusu değil. Kliplerin kriterlerine gelince, teknik ve içeriksel olarak kamu yayıncılığı sorumluluğuna ters düşmeyen her klibi yayınlıyoruz.
Mesela nedir kamu yayıncılığı sorumluluğuyla örtüşmeyen şeyler?
7'den 70'e bütün izleyici profillerine hitap eden bir yayıncılık ilkemiz var. Dolayısıyla çocuğun da, genç kitlenin de, yetişkin kitlenin de gerektiğinde birlikte izleyebileceği bir kanal olma anlayışını taşıyoruz. Burada bu sorumluluğa ters düşen çok açık ve aile kavramıyla çok bağdaşmayan görüntüleri de kullanmayı pek tercih etmiyoruz.
Halk müziği ve sanat müziği ağırlıklı yayın yapıyorsunuz. Oysa bu müzik tarzları, daha çok orta yaşa hitap eder. Gençlere de yeterince ulaşabiliyor mu TRT Müzik?
Üniversiteler bünyesinde yapılan kampus konserlerimiz var. Sabah kuşağımızda genç sanatçılara daha fazla yer veriyoruz. Ayrıca, yeni projelerimiz var. Bu projelerle gençleri kendimize daha da çekeceğimizi düşünüyoruz.
'TRT Müzik', reyting ölçümüne dahil değil. İzlenip izlenmediğini nereden anlıyorsunuz? Kamuoyunda bu konuda bir araştırmanız oldu mu?
Yeni bir kanal olarak, kendi içimizde belli kamuoyu araştırmaları yapıyoruz. Ayrıca, izleyicilerimizden gelen her türlü görüşü ve eleştiriyi hassasiyetle değerlendiriyoruz.
PARAYLA YAYIN YAPMIYORUZ
Diğer müzik kanallarında, 'kesenin ağzını açan' istediği klibi, istediği sıklıkta yayınlatıyor. TRT Müzik'te böyle bir şey söz konusu değildir sanırım...
Biz klipleri parayla yayınlamıyoruz.
TRT Müzik'in para sıkıntısı çektiği için, dış yapımları kaldırdığı iddia ediliyor. Bu doğru mu?
Hayır, ilgisi yok! Biz sonuçta yeni bir kanalız, yeni bir kimlik oturtmaya çalışıyoruz. Bu kimlikle bağdaşamayan, beklentileri yeterince karşılamayan çalışmaları elemek durumunda kalıyoruz. Her program hakkında, sürekli değerlendirmeler yapıyoruz. Bu değerlendirmelerin ışığında bazı yapımlar sonlandırılıyor, bazıları devam ediyor, bazılarının içeriği ve konsepti değişiyor. Bu zaten televizyonculuğun temelidir.
Bir farkınız da dev bir arşive sahip olmanız... Ama bazıları bu dev arşivden yeterince yararlanmadığınız görüşünde...
İlk başlarda arşive çok dayalı bir yayıncılık görüntüsü de vermek istemedik. Bu kanal yeni bir kanal... Arşivimizden yavaş yavaş yararlanmaya başladık. Yakında, arşimizden daha fazla materyali kullanacağız. Müziğin ve müziğin içinde yer alan herkesin buluşma adresi olma iddiasında bir kanal... O yüzden yeni şeyler yaratmaya, onlara daha çok yer veremeye çalışıyoruz.
ÇOCUK PROGRAMINDA GÖREV YAPTIM
Şu anda bulunduğunuz yere geliş öykünüzü anlatır mısınız?
TRT'ye, 1988 yılında prodüktör olarak girdim. İlk olarak bir çocuk programında yer aldım. 2002 yılına kadar belgeselden müzik programına, yarışma programından tartışma programına kadar farklı programlarda görev aldım. 2004 yılında televizyon müdür yardımcısı olarak görev aldım. Ağustos ayından beri de 'TRT Müzik'teki görevimin başındayım.
ROCK DİNLEYENLER İÇİN PROGRAM YAPACAĞIZ!
Çok güzel müzik belgeselleriniz, tartışma programlarınız var. Bu anlamda da önemli bir eksikliği kapattınız...
Evet gerçekten öyle... Fuat Güner'in moderatörlüğünde yayınlanan 'Müzik Medya', hem ulusal kanalların, hem de tematik kanalların içinde tek müzik tartışma platformu... Şimdiye kadar korsan yayıncılık, telif hakları konusu, arabesk müziğin gelişim seyri, menajerlik sistemi gibi konuları sorguladık. Dolayısıyla bu tartışma platformumuzda müzik kamuoyunun çok ilgiyle izlediği, beklediği, düşündüğü konuları gündeme getirmeye devam edeceğiz.
Yeni projeler, yeni programlar var mı?
Radyo sanatçılarıyla yaptığımız programları artıracağız. Enstrümantal müziğe dair bir kuşağımız yoktu, enstrümantal müzik seven izleyicilerimiz için ve geceleri yayınlanacak bir canlı yayın kuşağı hazırlığımız var. Hafta sonu rock soundunu sevenleri hedefleyen programlarımız olacak. Bir de Erkan Oğur ve Mustafa Hakkı Demircioğlu'yla düşündüğümüz bir programız var.
maNGA, TÜRKİYEYİ ÇOK İYİ TEMSİL EDECEK
maNga hakkında ne düşünüyorsunuz, Eurovision'da sizce başarılı olacak mı?
maNga'nın doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum. maNga genç, enerjik ve dinamik bir grup. Müzikleri son derece kaliteli. TRT'yi ve Türkiye'yi bu anlamda çok iyi temsil edeceğini düşünüyorum.
maNga halk oylamasıyla seçilmişti değil mi?
maNga TRT'nin seçimi ama bu anlamda Genel Müdürümüz'ün talimatıyla halk oylamasını ifade eden belli anketler de yapıldı, onların sonucunda fikir birliğiyle maNga tercihine ulaşıldı.
SANSÜR SÖZ KONUSU DEĞİL
Bahtiyar Sis, sansür iddialarıyla ilgili olarak, "Sansür söz konusu değil. Ama tabii ki klip tercihlerimizde, TRT'nin genel yayıncılık ilkelerini göz önünde bulunduruyoruz. Müziğin her türünü kucaklamaya çalışıyoruz, bu anlamda objektif olduğumuzu düşünüyorum' diyor.
* ÜNLÜLERİN ÇÖMEZLİK HALLERİ
* EN SEKSİ 10 TÜRK KADINI
* BOŞANMA REKORTMENİ KADINLAR
* ÖYLE YERLERİNE DÖVME YAPTIRDILAR Kİ
*
HANGİ ÜNLÜ NEREDE OTURUYOR?
* ÜNLÜLER HANGİ TAKIMI TUTUYOR?
* ÜNLÜLERİN BOYLARINI BİLİYOR MUSUNUZ?
* MAGAZİN TURU İÇİN TIKLAYINIZ
* ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ