Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Tablet mi dizüstü bilgisayar mı?

Çocuğunuza eğitim için yeni bir tablet mi alacaksınız, yoksa dizüstü bilgisayar mı? Peki, hangisi daha iyi? Henüz, karar veremediniz mi? Eğer bu soruya doğru yanıt vermezseniz, sonra size maliyeti olacak. O zaman buyurun yazıya…

Tabletler ilk çıktığında kararsız kalan kullanıcılar "Tablet mi, dizüstü bilgisayar mı?" sorusunu daha çok soruyordu. Performans ve ekran kalitesi olarak tabletler dizüstü bilgisayarlara yaklaşınca bu soru daha çok sorulmaya başlandı. Bu sorunun yanıtı bazen "Her ikisi" demek anlamına geliyor. Ancak çoğu ailenin, ikisinden birini bile alacak gücü olmayabiliyor. Bu yüzden ince eleyip sık dokuyarak birinden birine karar vereceğiz. Ancak çocuklar arkadaşlarının sahip olduğu cihazlarla karşılaştıracağı için baştan çocuğunuza makul sebepleri anlatıp onunla beraber seçmenizde fayda var.
Önce şunu söyleyelim, dizüstü bilgisayarlar dokunmatik ekranlarıyla tablete benzemeye çalıştıkça, tabletler de performans ve aksesuarlarla dizüstü bilgisayarlara yaklaşmaya çalışıyor ve maliyetler artıyor. Yani dokunmatik ekranlı bir dizüstü bilgisayarın maliyeti normale göre çok daha yüksek. Yine aynı şekilde Apple iPad Pro ve Magic Keyboard ile birlikte dizüstü bilgisayar seviyesini bile aşabiliyor. Bu yüzden karar verirken her ikisini de masaya koyup değerlendirmekte fayda var. Eğer çocuğunuz, lise öncesi dönemdeyse A14 işlemcili iPad Air rahatlıkla işini görecektir. Lise ve sonrası için üretim yetenekleri ve performans öne çıkmaya başlayınca dizüstü bilgisayar kaçınılmaz oluyor. Ancak yaş ve okul dönemi her zaman geçerli değil. Burada doğru kararı çocuğunuzun kullandığı uygulamalara göre karar vermelisiniz.

DEVRİMCİ M1 İŞLEMCİ

Dizüstü bilgisayarın çekici tasarımlara sahip Mac olacağına karar verdiyseniz, M1 işlemcili 13 inç ekrana sahip MacBook Air harika bir seçim olarak karşınıza çıkacaktır. Ancak performans odaklı işler hatta kodlama işine merak saran bir çocuğunuz varsa, bizim de bir süredir deneyimlediğimiz M1 işlemcili 13 inç MacBook Pro neredeyse rakipsiz. Oyun uygulamaları geliştiren, kod yazan gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Üstelik Peak Games gibi milyar dolarlık oyun şirketlerinin Türkiye'den çıkması, pek çok üniversite hatta liseli yazılım geliştiricinin hayallerini süslüyor. Onlar için M1 işlemcili MacBook Pro rüya gibi bir cihaz. Aslında Apple yıllarca süren Intel işlemci iş birliğinin geçtiğimiz yaz yol ayrımına gireceğinin sinyallerini verdi. Bazı kurumların Intel platformundaki yatırımlarını düşünerek şimdilik Intel işlemciler seçenek olarak sunuluyor. Oysa M1 işlemciler performans ve pil ömrü olarak diğerlerinin çok önünde. Üstelik kısa sürede M1 işlemciye özel optimize edilmiş uygulamalar da kısa sürede güncellemelere başladı.

TASARIM VE PERFORMANS

M1 işlemcili MacBook Pro gerçekten hem klavyesinin sahip olduğu ergonomi, hem de sahip olduğu düşük pil tüketimi yapan beş nanometrelik M1 işlemcisiyle şaşırtıyor. Magic Keyboard, klavyede daha hızlı ve hatasız yazmayı sağlıyor. Daha hızlı ve daha güçlü dokunuşlarla yazmayı sağladığı için öncekilerden çok daha hatasız ve ergonomik yazma şansı sunuyor. Ancak bir diğer güzel deneyim de pil tarafında olduğunu söyleyelim. Gün boyunca şarj etmeyi unutuyorsunuz. Eğer sadece yazı yazıyorsanız, pasif kullanımda bir kaç saat sonra baktığınızda pil ömrünün yüzde 80'e bile ulaşmadığını görüyorsunuz.

Uzaktan eğitimde tablet etkisi

Eğitim kurumlarının özellikle ilköğretim kısmında tablet ağırlıklı dersler fazla. Eğer tableti basit bir klavyeyle dizüstüne dönüştürme şansınız varsa, daha iyi. iPad Air'in son güncel sürümü hem renk hem de performansıyla uzun süre kullanmaya hazır. Daha uygun fiyatlı Türk Telekom mağazalarında taksitle satılan Smart Keyboard desteği ve iPadOS işletim sistemli 10.2 inç ekrana sahip iPad iyi bir seçenek. Yine beş nanometrelik A14 Bionic işlemciler iPhone 12'den önce iPad Air ile kullanılmaya başladı. Bu yüzden sahip oldukları uzun pil ömrü, ince tasarım ile diğer rakiplerinden farklılaşıyor. Neredeyse iPad Pro kadar performansa sahip yeni iPad Air A14 Bionic işlemciyle uzun süre kullanmaya hazır. Eğer dizüstü bilgisayar gibi de kullanmak isterseniz hemen Magic Keyboard sayesinde dizüstü bilgisayar gibi kullanmanıza da izin veriyor.
Apple Pencil'ı entegre ederek daha iyi not alma özellikleri ve el yazısı notlarla çalışmanın yeni yollarını sunuyor. iPad'de not alınırken, Akıllı Seçim el yazısını çizimlerden ayırmak için aygıt içi yapay öğrenmeyi kullanıyor. Böylece, el yazısı metinler, alışık olduğunuz hareketlerle klavyede yazılmış metinler gibi kolayca seçilebiliyor, kesilebiliyor ve başka bir belgeye yapıştırılabiliyor. Veri algılayıcıları el yazısı metinler üzerinde sürekli çalışarak telefon numaraları, tarihleri, adresleri ve bağlantıları tanıyor ve kullanıcıların arama yapmak için elle yazılmış bir telefon numarasına dokunma gibi işlemleri yapmalarını kolaylaştırıyor.
iPadOS 14, kullanıcıların herhangi bir metin alanına doğrudan elle yazarak, bir mesaja cevap vermek veya Safari'de arama yapmak gibi işlemleri hızlandıran ve kolaylaştıran ve tüm bunları yaparken, Apple Pencil'ı elinizden bırakmanızı gerektirmeyen karalama özelliğini de iPad'e getiriyor. Karalama özelliği el yazısı metinleri gerçek zamanlı olarak klavye metnine dönüştürmek için aygıt içi yapay öğrenme özelliğini kullanıyor. Böylece yazdıklarınız her zaman gizli ve güvende kalıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA