Sosyal Güvenlik Başuzmanı Karakaş, EYT aylıkları hakkında merak edilenleri yanıtladı | Video
07.04.2023 |
15:13
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, nisan ayından itibaren ödenmeye başlayan EYT aylıkları hakkında merak edilenleri İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yanıtladı.
Karakaş, Ramazan ayı içerisinde olduklarını hatırlatarak, birçok EYT'linin mart ayı içerisinde başvurusunu yaptığını ve çoğunun da bayramdan önce maaşlarını almak istediğini dile getirdi.
Başvuruların başladığı 3 Marttan, 31 Mart tarihleri arasında başvuran EYT'lilerin ödemelerini nasıl alacaklarını açıklayan Karakaş, "Öncelikle altını çizelim; EYT'yi kapsayan kanunun ilk yürürlüğe girdiği gün olan 3 Martta dilekçesini verenle 31 Martta veren arasında hiçbir fark yok. Bu tarihler arasında başvuranlar Nisan ayının emeklilik maaşını ve Ramazan Bayramı ikramiyesini almaya hak kazanıyorlar" diye konuştu.
BİRİKMİŞ AYLIK NEDİR?
Birikmiş aylıkların ne olduğu ve neye göre bu ödemenin alındığı hakkında kamuoyunda pek çok kirli bilginin olduğunu söyleyen Karakaş, "Mart ayında başvurduğunuz için Nisan ayından itibaren ödeme gününe kadar olan süre ile ilgili SGK literütüründe buna birikmiş aylık diyoruz. Şu anda EYT'lilerin hesabına yatan da birikmiş aylık. Birikmiş aylıklarının ardından emeklilik işlemi tamamlanan ve SSK kapsamında olanlar 14 Nisandan itibaren eksiksiz maaşlarını alacaklar. Ayrıca 2 bin lira olan bayram ikramiyesi de hesaplarına aylıklarıyla beraber yatmış olacak" ifadelerini kullandı.
"NORMALDEN 7 KAT FAZLA EMEKLİYE MAAŞ BAĞLANDI"
Karakaş, geçmiş yıllarda SGK'nın bir ay içerisinde bu kadar yüksek sayıda emekliye emekli aylığı bağlamadığının altını çizerek, "Geçmiş yıllar istatistiklerine baktığımız zaman, SGK'nın bir ay içerisinde emekli aylığı bağlanacak kişi sayısı yaklaşık 35 bin ile 40 bin arasında. Nisan ayı itibarıyla aylık almaya hak kazanan emekli maaşı almaya hak kazanan şu anda kaç olduğuna bakacak olursak da, mart ayı içerisinde başvuranlardan 250 bin kişi maaş bağlandığı görülmekte. Bu durumda SGK personeli yatmadan, uyumadan, hafta sonu demeden normalden 7 kat fazla emekliye maaş bağladı" değerlendirmesinde bulundu.
"1 MİLYON 400 BİN EYT'LİYE NİSAN AYI İÇERİSİNDE EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANMASI MATEMATİKSEL İMKANSIZ"
Mart ayı içerisinde 1 milyon 500 bin kişi emekli olmak için başvurduğunu bilgisini veren Karakaş, şu ifadeleri kullandı:
"250 bin kişinin aylıkları bağlandı ve geriye 1 milyon 250 bin kişi kaldı. Nisan ayında da EYT'liler halen başvurularına devam ediyor. Nisanda başvuran sayısının ise 150 bin kişi olduğu tahminen ediliyor. Dolayısıyla nisan ayında aylıkları bağlanan 250 bin kişiyi çıkarınca geriye 1 milyon 400 bin kişinin kaldığını görüyoruz. Fakat bu 1 milyon 400 bin kişinin tamamına nisan ayı içerisinde emekli aylığı bağlanması matematiksel imkansız olduğu aşikar. En fazla bu sayının 250 binden 300 bine çıkacağını varsayarsak geriye 1 milyonun üzerinde EYT'linin aylığının bayramdan önce ödenemeyeceği açık ve nettir."
EYT'lilerin çoğunun bayramdan önce maaşlarını ceplerinde görmek istediğini ifade eden Karakaş, SGK çalışanları 24 saat çalışsa bile işlemi tamamlanmayan yaklaşık 1 milyon 100 bin kişinin bayramdan önce maaşının bağlanmasının imkansız olduğu bilgisini verdi. Bununla ilgili olarak, TBBM'nin tatile girmeden önce SGK mevzuatında bulunan ve SGK'ye EYT için başvuran kişilere, 90 günden önce avans vermelerini engelleyen şartın yasal mevzuattan kaldırılması gerektiğini açıkladı.
İŞLEMİ TAMAMLANMAYAN EYT'LİLER AYLIKLARINI NASIL ALACAK?
Mart ayında başvuran fakat işlemi tamamlanmayan EYT'liler hakkında maaşlarında bir eksik olamayacağına dikkat çeken Karakaş, "Mart ayı içerisinde dilekçe verilmişse kesinlikle nisan ayındaki birikmiş farkı da alacaksınız, normal aylığınızı da alacaksınız, ayrıca 2 bin liralık Ramazan Bayramı ikramiyesini de alacaksanız. Diyelim ki maaşınız bağlanmasında, en kötü ihtimalle ağustos ayına kadar gecikme oldu. Bu durumda mart ayında başvuru yapmışsanız hem nisan ayı gecikme birikme farkını, nisan ayı tam maaşı, bayram ikramiyesi ve takip eden ayların yani mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarının tamamını alıyorsunuz" şeklinde konuştu.
Öte yandan Karakaş, e-Devlet üzerinden başvuru yapan EYT'lilerin emin olamadıkları için üstüne bir de SGK merkezinden başvurduğunu belirtti. Bu sebeple ortaya çıkan başvuru sayılarının yüzde 100 gerçeği yansıtmayabileceğini de sözlerine ekleyen Karakaş, eylül ayını bulmadan, ağustos ayı içerisinde tüm başvuruların sonuçlanabileceğini sözlerine ekledi.
Sıradaki
OTOMATİK OYNAT
Emekli maaşı nasıl artırılır? İşte hesaplama yöntemi | Video
15.01.2026 | 10:29
SON DAKİKA: En düşük emekli aylığı belli oldu! Kim ne kadar alacak? | Video
09.01.2026 | 11:57
En düşük emekli aylığı ne kadar artacak? | Video
07.01.2026 | 13:47
MTV hesaplaması nasıl yapılıyor? Hangi araca ne kadar MTV ödenecek? | Video
07.01.2026 | 11:54
Türk Hava Sahası yıla rekorla başladı | Video
06.01.2026 | 09:59
SON DAKİKA | 2026 yılı emekli memur işçi maaşı belli oldu | Video
05.01.2026 | 10:11
Venezuela saldırısının ekonomiye etkileri ne olacak? | Video
03.01.2026 | 12:50
Türkiye Sigorta ve Türk Kızılay iş birliğiyle Gazze’ye destek | Video
31.12.2025 | 09:42
2026 SSK - Bağkur emekli - Memur maaşı ne kadar olacak?
29.12.2025 | 11:49
Gram altın 6.200 TL'yi gördü! Altın rekor serisini sürdürecek mi? | Video
25.12.2025 | 09:19
Altında 2026 beklentileri ne? İslam Memiş açıkladı | Video
20.12.2025 | 17:25
Ev fiyatını % 40 düşüren düşüren model
18.12.2025 | 07:31
A PARA
ATV
A2TV
ZTK