Mutfak dolaplarının içine yerleştirilen fırın ve ocaklar için belirli standartlar bulunsa da her modelin ya da markanın ölçüleri birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle ankastre ürünlerin ölçülerinin nasıl ayarlanması gerektiği konusu, mutfak tasarımında dikkate alınması gereken en kritik konulardan biridir. Ankastre fırın ölçüleri standart mı, fırın ve ocak yeri kaç cm olmalı gibi sorular sadece estetik kaygı için değil güvenlik amaçlı da sorulması gerekenler arasındadır.
Ankastre ocaklar da tıpkı fırınlar gibi genellik ile standart ölçülerde üretilir. Standart bir ankastre ocak genellik ile 60 cm genişliğindedir. Ancak 75 cm ve 90 cm genişliğinde ocaklar da bulunabilir. Ocakların derinliği ise genellikle 50 cm civarındadır. Bu ölçüler, çoğu mutfak tezgahıyla uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır. Ocaklar, tezgaha monte edildiği için tezgahın genişliği ve derinliği de büyük önem taşır.
Ankastre ocakların sayısı ve büyüklüğü de değişiklik gösterebilir. Örneğin, dört gözlü bir ocak standart olarak kabul edilse de bazı modellerde beş ya da altı gözlü ocaklar da bulunabilir. Bu durumda, kullanılacak ocak sayısına göre tezgah üzerinde daha geniş bir alanın ayrılması gerekecektir.
Ankastre fırın ve ocakların yerleştirileceği alanların ölçüleri, mutfağın genel yapısına ve kullanılacak cihazlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, mutfak tasarımında fırın ve ocak için ayrılan alanların genişliği, yükseklik ve derinlik gibi temel ölçüleri dikkatlice planlanmalıdır.
Ankastre Fırın Yeri: Fırının yerleştirileceği dolapta standart bir yükseklik ve genişlik aralığı olmalıdır. Çoğu ankastre fırın 60 cm genişliğinde olduğundan, bu ölçüde bir alan bırakılması gerekir. Ayrıca fırının arka kısmında havalandırma için bir boşluk bırakılması da önemlidir.
Ankastre Ocak Yeri: Ocak için ayrılan tezgah üstü alan da genellikle 60 cm genişliğinde olmalıdır. Ancak daha büyük bir ocak tercih ediliyorsa, bu ölçü genişletilebilir. Ayrıca ocağın etrafında yeterli çalışma alanı bırakılması mutfağın daha kullanışlı olmasını sağlar.