SON DAKİKA… Dünyanın gözü kulağı, ABD/İsrail-İran Savaşı ve devam eden müzakere görüşmelerindeydi… Cuma günü Hürmüz Boğazı'nı açan İran, ABD'nin ablukası üzerine boğazın yeniden kapatıldığını ilan etti.
Bu hamle sonrası taraflar arasında bir kez daha gerilim yükseldi. Ateşkes görüşmeleri, Hürmüz Boğazı'na takılırken, Tahran'dan rest gecikmedi. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf "Hürmüz'den biz geçemiyorsak kimse geçemez" çıkışı geldi. İran'da 28 Şubat'tan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini aşarken Trump, katil İsrail'e övgüler dizdi…
Öte yandan İran medyası, abluka nedeniyle Tahran yönetiminin İslamabad'a heyet göndermeyeceğini iddia etti.
İşte ABD/İsrail-İran Savaşı'nda dakika dakika yaşanan gelişmeler…
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, İslamabad müzakereleri ve ateşkese ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İran basınına göre Pezeşkiyan ve Şerif telefonda görüştü.
Görüşme sırasında Pezeşkiyan, Pakistan’a, barışın sağlanmasına yönelik ortaya koyduğu çabalar için teşekkür ederken, ABD’nin Hürmüz Boğazı’nda uyguladığı deniz ablukasının ateşkesin ihlali olduğunu vurguladı.
ABD’nin diplomasiye ihanet etme peşinde olduğunu söyleyen Pezeşkiyan, ülkesine yönelik olası bir yeni saldırının bölgesel ve küresel sonuçları olacağı uyarısında bulundu.
Pakistan Başbakanı Şerif ise ülkesinin çatışmaların sona erdirilmesi ve bölgede barışın sağlanmasına dair ortaya koyduğu çabalar hakkında bilgi verdi.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD Donanması'nın deniz ablukasını geçmeye çalışan İran'a ait yaklaşık 270 metre uzunluğundaki kargo gemisini vurduğunu açıklayarak, "Şu an ABD deniz piyadeleri geminin kontrolünü elinde bulunduruyor" dedi.
Hürmüz Boğazı'nda sular ısınıyor. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İran'a ait yaklaşık 270 metre uzunluğunda ve bir uçak gemisiyle neredeyse aynı ağırlığa sahip olan TOUSKA adlı kargo gemisinin ablukayı geçmeye çalıştığını belirterek, "Bu girişim onlar için iyi sonuçlanmadı. ABD Donanması'na ait güdümlü füze destroyeri USS SPRUANCE, TOUSKA'ya Umman Denizi'nde durması yönünde açık bir uyarıda bulundu. İran mürettebatı bu uyarıya uymayı reddedince donanma gemimiz, makine dairesine açtığı ateşle gemiyi durdurdu" dedi. Geminin kontrolünün şu anda ABD deniz piyadelerinde olduğunu ifade eden Trump, "TOUSKA, daha önce gerçekleştirdiği yasadışı faaliyetler nedeniyle ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde yer alıyor. Gemi tamamen bizim kontrolümüzde; şu an içinde ne olduğuna bakıyoruz" dedi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Mecid Musevi, füze ve insansız hava aracı (İHA) stoklarının bakım ve yenilenmesine ilişkin bir video yayımlayarak, "Ateşkes sürecinde, fırlatma rampalarımızı güncelleme ve yeniden doldurma hızımız, savaş öncesine göre daha da artmıştır" dedi.
ABD ile İran arasındaki gerilim sürerken, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Mecid Musevi, füze ve insansız hava aracı (İHA) stoklarının bakım ve yenilenmesine ilişkin bir video yayımladı. Görüntülerde, yer altı tesislerinde konuşlu İHA’lar, füzeler ve fırlatma sistemlerinin yanı sıra yerden yere füze sistemlerine ait unsurlar yer aldı. Musevi, paylaşımda yer alan açıklamada, "Ateşkes sürecinde, füze ve İHA fırlatma rampalarımızı güncelleme ve yeniden doldurma hızımız, savaş öncesine göre daha da artmıştır. Düşmanın bu tür bir kapasiteyi oluşturmakta yetersiz olduğunu biliyoruz ve bu nedenle mühimmatlarını dünyanın öbür ucundan parça parça temin etmek zorunda kalıyorlar" ifadelerini kullandı.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, İran'ın ABD ile Pakistan'da yürütülen müzakerelerin ikinci turuna heyet göndermeyeceği yönünde çıkan haberlerin ardından İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile 45 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Pakistan Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Şerif'in görüşmede ABD ile yürütülen müzakerenin ilk turuna İran'ın "güçlü bir heyet" göndermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği aktarılarak, Şerif'in Pezeşkiyan'ı İran ve ABD arasında arabuluculuk çabaları kapsamında Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye ile yürütülen görüşmeler hakkında bilgilendirdiği ifade edildi. Şerif ayrıca, Pakistan'ın bölgesel barış ve güvenliğin geliştirilmesine yönelik dürüst ve samimi çabalarını sürdürme kararlılığını koruduğunu vurguladı.
ABD ile İran arasında yarın Pakistan’da yapılacak 2. tur müzakerelere ABD tarafından yine Başkan Yardımcısı JD Vance, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Trump’ın damadı Jared Kushner’in katılacağı belirtildi.
İran, abluka nedeniyle İslamabad'a heyet göndermeyecek.
İran basını, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda uyguladığı deniz ablukasını devam ettirmesi halinde Tahran'ın müzakerelerin sonraki turuna katılmayacağını yazdı.
Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı'nın İranlı bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İran, deniz ablukasının devam etmesi halinde müzakerelere katılmayacak. Haberde ayrıca, ABD ile yürütülen ilk tur müzakerelerinden sonra mesaj alışverişinin devam ettiği ancak Hürmüz Boğazı'nda devam eden ablukadan dolayı İran'ın Pakistan'a müzakere heyeti göndermesi hususunda henüz karar almadığı belirtildi. ABD-İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a saldırılarıyla başlayan savaşta 8 Nisan'da sağlanan geçici ateşkesin ardından Tahran ve Washington, 11 Nisan'da Pakistan'da kalıcı ateşkes için görüşmeler yapmıştı. Yaklaşık 21 saat süren görüşmelerden sonuç çıkmamıştı. İranlı yetkililer, müzakerelerde ortak bir çerçeveye ve anlaşmaya varılamamasının nedeninin ABD'nin "aşırı talepleri" olduğunu belirtmişti. Diğer yandan İran, dün Hürmüz Boğazı'nı tüm ticari gemilerin geçişine açmış ancak ABD İran'a "deniz ablukası" uygulamaya devam edeceğini duyurmuştu. İran, bunun üzerinden Hürmüz Boğazı'ndan geçişlere yeniden kısıtlamalar getirdiğini açıklamıştı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyinde işgal altına alınan bölgelere ilişkin bir harita paylaşıldı.
Açıklamada, beş birliğin deniz desteğiyle bölgede Hizbullah altyapısı olduğu iddia edilen yapıları imha etmeye devam ettiği ve bu bölge içerisinde karadan "operasyonlarına devam ettiği" bildirildi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "ABD'nin sözde İran limanları veya kıyı şeridine uyguladığı abluka, yalnızca Pakistan aracılığıyla sağlanan ateşkesin ihlali olmakla kalmıyor, aynı zamanda hukuka aykırı ve suç teşkil eden bir eylemdir. Bu durum, BM Şartı'nın 2(4) maddesini ihlal eder; ayrıca, BM Genel Kurulu Kararı 3314 (1974) Madde 3(c) uyarınca saldırı eylemi olarak kabul edilir; bu madde açıkça bir devletin liman veya kıyılarının abluka altına alınmasını böyle eylemler arasında saymaktadır. Dahası, İran halkına kasıtlı olarak toplu ceza uygulanması, savaş suçu ve insanlığa karşı suç teşkil eder" ifadelerini kullandı.
İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, yeni bir çatışma ihtimaline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İsrail ile yaşanan 12 günlük çatışma sürecinde birkaç insansız hava aracı (İHA) düşürdüklerini belirten Azizi, "40 günlük savaşta ise 170 İHA'nın yanı sıra F-35 gibi gelişmiş savaş uçaklarını da başarıyla vurduk. Bir sonraki savaşta daha fazla savaş uçağını yok etmenin yanında düşman gemilerinin de peşine düşeceğiz." ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin resmi Telegram hesabından yapılan paylaşıma göre, Arakçi ile Pakistan Dışişleri Bakanı İshak Dar bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede uluslararası konular ile bölgesel meselelerin ele alındığı, detayların ise daha sonra paylaşılacağı belirtildi.
İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığına yaptığı ziyaret ve inceleme sırasında açıklamalarda bulundu.
Pezeşkiyan, "İran İslam Cumhuriyeti, savaşın genişletilmesini istememektedir. Çatışmaların sürmesi hiçbir tarafın yararına değil. Sorunların çözümü gerilimi artırmakta değil, akılcılık, diyalog ve daha fazla yıkımdan kaçınmaktadır." dedi.
Bölge ülkeleriyle yakınlaşmanın gerekliliğini vurgulayan İran Cumhurbaşkanı, "Bazı güçler, bölge ülkelerini anlaşmazlık ve çatışmalara sürükleyerek kaynaklarını sömürmeye çalışıyor. Bölge ülkeleri bu yaklaşımlara birlik ve dayanışmayla karşı koymalı ve iş birliği ve uyum yolunu güçlendirmelidir." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social'dan İran'a gözdağı verdi. İran'ın ateşkesi ihlal ettiğini belirten Trump, "İran dün Hürmüz Boğazı'nda ateş açmaya karar verdi. Bu, ateşkes anlaşmamızın tamamen ihlali! Bunların birçoğu bir Fransız gemisine ve Birleşik Krallık'tan bir yük gemisine yöneldi. Hoş olmadı. Temsilcilerim, Pakistan'a gidiyor. Yarın akşam müzakereler için orada olacaklar" açıklamasını yaptı.
"BİZİM ABLUKAMIZ ZATEN HÜRMÜZ’Ü KAPATMIŞ DURUMDA"
İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasına da değinen ABD Başkanı, "İran yakın zamanda Boğaz'ı kapattığını duyurdu, ama bizim ablukamız zaten kapatmış durumda. Farkında olmadan bize yardım ediyorlar ve kapalı geçişten onlar kaybediyor. Günde 500 milyon dolar! Amerika Birleşik Devletleri hiçbir şey kaybetmiyor. Aslında, birçok gemi, yükleme yapmak için şu anda ABD'ye, Texas, Louisiana ve Alaska'ya yöneliyor. Devrim Muhafızları'nın hediyesi! Her zaman 'sert adam' olmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.
"EĞER ANLAŞMAYI KABUL ETMEZLERSE…”
Anlaşma şartlarına ilişkin açıklama yapan Donald Trump, "Biz çok adil ve makul bir anlaşma sunuyoruz. Umarım kabul ederler, çünkü etmezlerse ABD İran'daki her bir elektrik santralini ve her bir köprüyü vuracak. Artık iyi adam olmayacağız! Hızla ve kolayca çökecekler ve eğer anlaşmayı kabul etmezlerse gerekli olanı yapmak benim için bir onur olacak. Bu son 47 yıldır diğer Başkanlar tarafından İran'a yapılmalıydı. İran öldürme makinesinin sonu geldi" dedi.
"BARIŞ BİR ŞEKİLDE OLACAK"
Öte yandan, ABC News muhabiri Jonathan Karl'a da konuşan ABD Başkanı Donald Trump, İran'daki durum ve hala bir barış anlaşması yapabileceğini düşünüp düşünmediği sorusuna, "Bu olacak. Bir şekilde olacak. İyi bir şekilde ya da sert bir şekilde" ifadelerini kullandı.
İslamabad'daki Pakistanlı yetkililer, Pakistan'da ABD ile İran heyetleri arasında pazartesi günü yapılması beklenen ikinci tur müzakerelere ilişkin Anadolu Ajansı’na açıklamada bulundu.
Yetkililer, ABD'li "öncü heyeti" taşıyan 2 uçağın, İslamabad'a indiğini belirtti.
Geo News kanalının haberine göre, polis yetkilileri, ABD ile İran arasındaki ikinci turu yapılacak müzakereler nedeniyle İslamabad'da yüksek güvenlik önlemleri alındığını duyurdu.
İran lideri Mücteba Hamaney'in Başdanışmanı ve ülkenin önde gelen siyasetçilerinden Ali Ekber Velayeti, X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'nin bölgedeki rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Velayeti, şu ifadeleri kullandı:
"Okyanus ötesinden güvenlik dayatma dönemi sona erdi. Bugün yalnızca Hürmüz ve Malakka'nın güvenliği biz ve ortaklarımız tarafından garanti edilmekle kalmıyor, Bab'ul Mendeb Boğazı da kardeşlerimiz Ensarullah'ın (Husiler) elindedir."
Velayeti ayrıca, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla Paris'te toplanan Avrupa ülkelerine ilişkin ise "Eğer İngiltere ve Fransa seyrüsefer güvenliği konusunda endişeliyse Manş Boğazı (Manş Denizi) ve Cebelitarık'taki eski sorunları çözmeyi düşünsünler." ifadesini kullandı.
ABD ile İran arasında 11 Nisan'da Pakistan'da yapılan kalıcı ateşkes görüşmelerinin ikincisinin ne zaman yapılacağı belirsizliğini koruyor.
Pakistanlı kaynaklar, görüşmelerin ikinci turunun muhtemelen önümüzdeki hafta, cuma gününden önce yapılacağını söyledi. Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna isminin açıklanmaması şartıyla konuşan kaynaklar, bu sonuca birkaç faktöre dayanarak vardıklarını belirtti.
Kaynaklar, "İki ABD ağır nakliye uçağı C-17 Globemaster, Pakistan'ın başkenti İslamabad yakınlarındaki Rawalpindi'deki Noor Khan Hava Üssü'ne indi. Havaalanından İslamabad'daki Kırmızı Bölge'ye giden yollar geçici olarak kapatıldı; bu, güvenlik önlemlerinin artırıldığını gösteriyor" dedi.
Pakistanlı kaynaklar, başkent İslamabad'daki Serena ve Marriott otellerinin boşaltıldığını ve cuma gününe kadar yeni rezervasyon kabul edilmediğini de ifade etti.
Yerel kaynaklar, başkent İslamabad ve Rawalpindi kentinde bugün sıkı güvenlik önlemleri alındığını; ana yolların kapatıldığını, toplu taşımanın askıya alındığını ve iki lüks otelin hükümet tarafından tahsis edildiği bildirdi.
İran basınında yer alan haberlere göre, İran Havayolları Şirketleri Birliği Sekreteri Maksud Esedi Samani, savaş sırasında hasar alan yolcu uçaklarına dair bilgilendirmede bulundu.
Samani, bazı basın yayın organlarında çıkan "Saldırılarda 40 ila 60 uçağın zarar gördüğü" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve en fazla 20 yolcu uçağının ciddi şekilde hasar aldığını söyledi.
Ülke genelinde havalimanı kapasitesinin yüzde 95'nin saldırılardan etkilenmediğini savunan Samani, "Ülkede bulunan 250 ila 300 yolcu uçağının 150'si kullanılmaktaydı. Kalan kısmı teknik nedenlerden dolayı yerde bekletiliyordu. Hasar gören uçaklar çıkarıldığında hali hazırda aktif 130 uçağımız bulunmaktadır." dedi.
Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, geçici ateşkese rağmen İsrail ordusu, işgal altında tuttuğu Bayyada ve Nakura beldelerinde bazı evleri gece yarısından sonra patlayıcılarla yıktı.
İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinin batı kesiminde ise bazı beldelere giden tali yolları toprak ve molozla kapatarak ulaşımı engelledi.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Spor ve Gençlik Bakanlığında gerçekleştirdiği denetimler sırasında açıklamalarda bulundu.
Ülkede yönetime yönelik eleştirileri görmezden gelmediklerini ve kabul ettiklerini belirten Pezeşkiyan, ancak ABD-İsrail saldırılarına karşı toplumun birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerektiğini ifade etti. Pezeşkiyan, ABD ve İsrail'in bölgede terör estirdiğini vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın nükleer faaliyetlerini engelleme çabalarının geçerli bir dayanağı bulunmadığını söyleyen Pezeşkiyan, "Savaş peşinde değiliz, haklarımızı talep ediyoruz." dedi.
Pezeşkiyan Tahran yönetiminin savaşı başlatan taraf olmadığını ve onurlu bir şekilde savaşı bitirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, "Güdümlü füze destroyeri USS Pinckney (DDG-91), abluka operasyonlarını desteklemek üzere bölge sularında devriye görevini sürdürüyor. Uygulanan abluka, İran'ın deniz yoluyla gerçekleştirdiği tüm ticareti tamamen durdurmuş durumda" denildi.
CENTCOM'dan yapılan ayrı bir açıklamada ise "Amfibi çıkarma gemisi USS Rushmore (LSD-47)'da görevli denizciler ve deniz piyadeleri, Arap Denizi'nde abluka operasyonları yürütüyor" ifadeleriyle ABD Donanması'nın bölgedeki faaliyetlerinin sürdüğü vurgulandı.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA), İran Şehitler ve Gaziler Vakfı tarafından yapılan açıklamayı yayımladı.
Açıklamada, ABD-İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 468'e yükseldiği belirtildi.
İran Adli Tıp Kurumu, 12 Nisan'daki açıklamasında, saldırılarda hayatını kaybeden 3 bin 375 kişinin kimlik tespitinin yapıldığını duyurmuştu.
İran Şehitler ve Gaziler Vakfı, ülkede devlete bağlı resmi bir kurum olarak görev yapıyor.
İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) göre İran Yol ve Şehircilik Bakanı Ferzane Sadık, Limanlar ve Denizcilik Kurumu yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.
Sadık, toplantıda yaptığı açıklamada, ülkede temel ihtiyaç maddelerinin temini konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını belirterek, ülkenin güneyindeki limanlarda olası sorunlara karşı kuzey limanlarının kapasitesinin artırılması ve ürün girişinin hızlandırılması amacıyla sınır geçiş noktalarının düzenlenmesine ilişkin çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Hükümetin temel ihtiyaç maddelerinin temini için yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayan Sadık, savaş sürecinde halkın stok yapmama konusundaki duyarlılığının da kendileri için önemli olduğunu söyledi.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD Başkanı Donald Trump'ın "görüşmeler çok iyi gidiyor" açıklamasının ardından devlet televizyonuna açıklamalar yaptı.
Kalibaf, ABD-İsrail savaşının kalıcı olarak sona erdirilmesine yönelik müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi. Çatışmayı sona erdirecek herhangi bir anlaşmanın önerilen detayları konusunda iki taraf arasında hala "büyük bir mesafe" bulunduğu uyarısında bulunan İran Meclis Başkanı, "Buna rağmen ABD ve İranlı müzakere heyetleri artık birbirlerini daha net bir şekilde anlıyor" ifadelerini kullandı.
Pakistan'ın önümüzdeki günlerde İran ile ABD arasındaki görüşmelerin ikinci turuna ev sahipliği yapması bekleniyor.
İran basınına göre, İran Sivil Havacılık Kurumu, ülkedeki uçuşlara ilişkin bilgi verdi.
Planlamaya göre ilk aşamada aktarmalı uçuşlara izin verilecek. İkinci aşamada ülkenin doğusundaki havalimanlarından yapılacak seferler başlayacak. Üçüncü aşamada ise başkent Tahran'da bulunan ABD-İsrail saldırılarında büyük hasar gören Mehrabad ve İmam Humeyni havalimanları yeniden kullanılacak. Son aşamada ise ülkenin batı bölgelerindeki havalimanları faaliyete geçecek.
Öte yandan İran'da uçak bileti satışlarının durdurulduğu, ikinci bir duyuruya kadar bilet satış işlemlerinin yapılamayacağı belirtildi.
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Lidor Porat" adlı başçavuş rütbesindeki askerin Lübnan'ın güneyinde meydana gelen bir olay sırasında hayatını kaybettiği belirtildi.
Açıklamada, 31 yaşındaki Porat'ın öldüğü olayda biri ağır olmak üzere 9 askerin yaralandığı ifade edildi.
Böylece İsrail'in Lübnan'a saldırılarını genişlettiği 2 Mart'tan bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 15'e yükseldi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapatmasına tepki gösterdi.
Trump, Tahran yönetiminin yaklaşımına yönelik tepkisini dile getirerek İran ile ‘çok iyi görüşmeler’ yürütüldüğünü belirtti. Anlaşma olamzsa bombardımanın devam edeceğini belirten Trump, Tahran'ın diplomatik tavrını eleştirerek, “47 yıldır yaptıkları gibi yine kurnazca davranıyorlar” dedi.
İran'ın stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı'na yönelik hamlelerine tepki gösteren Trump, ABD'nin bu duruma kesinlikle boyun eğmeyeceğinin altını çizdi. Trump, “Yıllardır yaptıkları gibi boğazı tekrar kapatmak istediler. Bize şantaj yapamazlar” diye konuştu.
İsrail'de yayın yapan "i24News" televizyonunun İsrail askeri polis teşkilatına dayandırdığı haberinde, İsrail ordusunun hava kuvvetleri içinde yürütülen casusluk soruşturmasına ilişkin detaylar yer aldı.
Söz konusu iki şüphelinin yaklaşık bir aydır gözaltında tutulduğu belirtilen haberde, İran istihbaratının askerlerle temas kurduğuna dair güçlü şüpheler bulunduğu ifade edildi.
Haberde, iki askerin İsrail ordusunun stratejik üsleri ve üst düzey yetkililere ait hassas bilgilere erişmek için mevkilerini kötüye kullandıkları şüphesi üzerine gözaltına alındığı aktarıldı.
Haberde, soruşturmanın iki şüphelinin ötesine uzanabileceği ve daha geniş bir ağa işaret edebileceği belirtilirken, İsrail ordusunun hava savunma sistemlerinden sorumlu birimlerinden de soruşturma kapsamında daha önce gözaltılar yapıldığı aktarıldı.
Söz konusu iki asker hakkında savaş zamanında düşmana yardım etme suçlamasıyla haklarında iddianame hazırlanacağı da kaydedildi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, yaptıkları görüşmede İran'ın BAE ile bölgedeki bazı ülkelere yönelik saldırılarının sonuçlarını değerlendirdi.
Bakanlar, ABD ile İran arasında geçici ateşkes ilanı sonrasındaki durumu, bölgesel meseleleri, bunların güvenlik ve istikrara etkilerini görüştü.
Görüşmede, BAE ile İngiltere ikili ilişkileri ve iş birliğinin çeşitli alanlarda geliştirilmesine ilişkin imkanlar da değerlendirildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Truth sosyal medya hesabından İsrail hakkında övgü dolu açıklamalarda bulundu. İsrail’i sevenlerin yanı sıra sevmeyenlerin olabileceğini belirten Trump, "Bu ülke, ABD’nin büyük bir müttefiki olduğunu kanıtlamıştır. Cesur, atılgan, sadık ve zekiler. Çatışma ve gerginlik anlarında gerçek yüzlerini gösteren diğerlerinden farklı olarak, İsrail azimle savaşır ve nasıl kazanılacağını bilir" ifadelerini kullandı.
Axios haber sitesine bilgi veren ABD'li iki yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın sabah kurmaylarıyla bir araya gelerek İran ile ilgili gelişmeleri görüştüğünü belirtti.
İki yetkili, Durum Odası'ndaki görüşmede Trump'ın, Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Hegseth ve Hazine Bakanı Scott Bessent ile birlikte İran'ın Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapatması ve devam eden müzakereleri değerlendirdiğini ifade etti.
Yetkililer, toplantıda Trump'ın Özel Kalemi Susie Wiles, Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü John Ratcliffe ve Genelkurmay Başkanı Dan Caine'in de hazır bulunduğunu kaydetti.
Öte yandan, Beyaz Saray'dan toplantı hakkında açıklama yapılmadı.
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, İsrail ile Lübnan arasında 16 Nisan'da ABD Başkanı Donald Trump tarafından duyurulan geçici ateşkese ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Ateşkes sürecinde İran'ın desteğine dikkati çeken Kasım, ayrıca Pakistan ve bazı ülkelere katkılarından dolayı teşekkür etti.
Ateşkesin tüm saldırıları kapsaması gerektiğinin altını çizen Kasım, "İsrail'in güvenilmez olduğunu, bu nedenle teyakkuz halinde olacaklarını ve ateşkesin iki taraflı olması gerektiğini" belirtti.
Kasım, ateşkes sonrası süreçte "Lübnan genelinde kara, hava ve deniz saldırılarının kalıcı şekilde durdurulması, İsrail'in işgal ettiği bölgelerden çekilmesi, esirlerin serbest bırakılması, yerinden edilen sivillerin sınır bölgelerine kadar geri dönüşü ve uluslararası destekle yeniden imar sürecinin başlatılması" gerektiğini kaydetti.
Hizbullah Genel Sekreteri Kasım, ayrıca Lübnan yönetimiyle iş birliğine açık olduklarını bildirerek, bunun "ulusal egemenliğin güçlendirilmesi, iç istikrarın sağlanması, fitnenin önlenmesi ve yabancıların dayatmalarına karşı durulması" hedefleri doğrultusunda olacağını vurguladı.
ABD-İran görüşmelerindeki belirsizlik sürerken hem Orta Doğu'ya gönderilen hem de buradan ayrılan ABD'ye ait savaş uçağı sayısında ciddi artış yaşandı.
Bölgeye gönderilen uçakların çoğunluğunu C-17A Globemaster III tipi askeri nakliye uçağı oluşturuyor. Orta Doğu'ya doğru hareket eden nakliye uçağı sayısının en az 8, bölgeden ayrılan uçak sayısının ise en az 6 olduğu gözlemlendi. Birçok Boeing KC-135R Stratotanker tipi askeri havada yakıt ikmal tanker uçağı ve stratejik nakliye uçağı "Boeing KC-46A Pegasus"un da Avrupa ve Orta Doğu hava sahalarında bulunduğu saptandı. Ayrıca, ABD'den ayrılan ve istikameti henüz belirlenemeyen nakliye uçakları olduğu da gözlemlendi.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İran gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçemediği durumda başkalarının da geçemeyeceğini söyledi. İran devlet televizyonuna göre Kalibaf, Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmelere ilişkin konuştu. Kalibaf, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda İran'a karşı ablukayı devam ettirdiğini hatırlatarak, "Bugün Boğaz'da (Hürmüz) trafik varsa bunun nedeni boğazın bizim kontrolümüzde olmasıdır." dedi.
ABD'nin son günlerde ilan ettiği ablukayı "düşüncesizce" bir karar olarak nitelendiren Kalibaf, "Biz Hürmüz Boğazı'ndan geçemiyorsak başkalarının geçmesinin imkanı yoktur." ifadesini kullandı. Kalibaf, "Amerika ablukayı kaldırmazsa Hürmüz Boğazı'ndaki trafik kesinlikle kısıtlanacak." diye konuştu.
Pakistan'da ABD ile yürütülen görüşmelerde Hürmüz Boğazı konusunda yaşadıkları bir konuşmayı da anlatan Kalibaf, "İslamabad'daki ABD heyetine dedim ki, 'Mayın gemileriniz bulunduğu yerden biraz daha ilerlerse kesinlikle ateş edeceğiz.' Geri dönme emrini vermek için 15 dakika istediler ve (emir) verdiler." ifadelerini kullandı.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında hayatını kaybeden kişilerin sayısının 3 bin 468’e yükseldiği ve 34 bin kişinin yaralandığı açıklandı.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlere ilişkin bilanço yükseliyor. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yardımcısı ve İran Şehitler ve Gaziler Vakfı Başkanı Ahmed Musevi, savaşın başlangıcından bu yana yaşanan can kaybının 3 bin 468’e yükseldiğini bildirdi.
34 BİN KİŞİ YARALANDI
Öte yandan İran Sağlık Bakanı Muhammed Rıza Zaferkendi ise, saldırılarda yaklaşık 34 bin kişinin yaralandığını açıkladı. Sağlık altyapısına yönelik saldırılara da dikkat çeken Zaferkendi, 10’dan fazla sağlık merkezi ile 51 hastane ve tedavi merkezinin zarar gördüğünü belirtti. Sağlık hizmetlerinde aksama yaşanmaması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Zaferkendi, "Hükümetin önceliklerinden biri sağlık alanında herhangi bir eksiklik yaşanmamasıdır. Yaşanan hasarlara rağmen ilaç hammaddesinin temini farklı yollarla devam ediyor. İlaç ve ekipman tedarik zincirinde herhangi bir aksaklığa izin vermeyeceğiz" dedi.
İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları Ordusu'nun açıklamasına dayandırdığı uyarıda, Basra Körfezi ve Umman Denizi'nde demirli bulunan gemilerin hiçbirinin yerinden ayrılmaması gerektiğini bildirdi.
İran'ın Devrim Muhafızları Ordusu koordinasyonunda dün bazı gemilerin geçişine izin verdiği aktarılan açıklamada, ABD'nin İran gemileri ve limanlarına deniz ablukası uyguladığı, bu nedenle "ateşkesi ihlal ettiği" savunuldu.
Açıklamada, ABD'nin ablukayı kaldırmadığı, bu nedenle İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapalı tutacağı belirtilerek, "Bu nedenle, hiçbir geminin Basra Körfezi ve Umman Denizi'ndeki demirlediği yerinden hareket etmemesi gerektiği, Hürmüz Boğazı'na yaklaşmasının düşmanla iş birliği olarak kabul edileceği ve ihlal eden geminin hedef alınacağı konusunda uyarıyoruz." ifadelerine yer verildi.