Bolivya, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) işlenmiş kırmızı etin kanserojen olduğuna dair yaptığı açıklamanın ardından ilginç bir çözüm önerisi getirdi. Sağlık Bakanlığı işlenmiş et yerine lama eti yemenin oldukça sağlıklı bir seçenek olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı'nda beslenme ve gıda bölümünün müdürü olan Vicky Aguilar, "Lama gibi çok sağlıklı bir et kaynağına sahibiz ancak aşırıya kaçmadan tüketilmeli" diye konuştu. "Her şeyin fazlası zarar. Ne yazık ki zararlı yeme alışkanlıklarına sahibiz" diyen Aguilar sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. Aguilar, "Bolivya sebzelerin ve meyvelerin bol şekilde yetiştiği tarımsal bir çeşitliliğe sahip. Eksik olan şey yediği gıdaları çeşitlendirmesi ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerektiğini bilen tüketici" diye konuştu. Bolivya Et Sektörü Çalışanları Federasyonu sözcüsü Jose Luis Ramos ise WHO'nun açıklamasının ardından ülkede işlenmiş et tüketiminin azaldığını açıkladı.
Güney Amerika mutfağında popüler
Yünüyle ünlü olan lamaların eti protein açısından oldukça zengin ve düşük yağ oranına sahip. On sene öncesine kadar lüks restoranların mönüsünde bulunan lama eti Güney Amerika'ya ünlü kaşif Kristof Kolomb gelmeden önce yeniyordu. Güney Amerika'daki And Dağları ve Peru'daki yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan lama eti özellikle önemli günlerde tüketiliyor. Lama eti kendine has tadıyla bölgede oldukça popüler.