Kayseri Erciyes Üniversitesi İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Murat Sungur, daha önce nargile zehirlenmesi gördüklerini ancak böyle ölümcül düzeyde olmadığını belirterek; "Nargile iki şekilde zehirler. Birincisi köz nargilenin üzerindeyken içilmesi, ikincisi ise kapalı alanda içilmesidir. Bu her iki durumda ölümcül sonuçlar doğurabilir" dedi.
Şırnak'ta yediği pizzanın ardın nargile içip fenalaşan 4 kişiden Mehmet Emin İğdi, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Zehirlenme sonucu öldüğü belirtilen İğdi'nin yapılan kan tahlilleri, olayın seyrini tamamen değiştirdi. Mehmet Emin İğdi'nin vücudunda yüksek oranda karbonmonoksit tespit edildi. Bu bulgu, zehirlenmenin kaynağının nargile ya da kullanılan köz olabileceği ihtimalini güçlendirdi.
"NARGİLE KAPALI ALANDA ÖLÜMCÜL OLABİLİR"
Kayseri Erciyes Üniversitesi İç Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Murat Sungur, nargile kullanımının kapalı alanlarda ciddi riskler taşıdığını belirtti. Sungur, özellikle nargilenin üzerine odun veya kömür közünün doğrudan konularak içilmesinin tehlikeli olduğunu belirterek; "Kapalı ortamda bir avuç köz bile karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabilir. Karbonmonoksit, fark edilmeden vücutta birikir. Tatlı bir uyku hissi verir, insanlar uyuyakalır ve zehirlenir. Daha önce nargileden zehirlenme vakaları gördük ama ölümcül seviyede değildi. Otopside netleşirse bu kez ilk defa ölümle sonuçlanan nargile zehirlenmesi olacak" dedi.
NARGİLEDE RİSK NEDEN DAHA YÜKSEK?
Prof. Dr. Murat Sungur nargilenin kullanıcıları tarafından fark edilmeyen birçok risk barındırdığını belirterek; "Közler tamamen yanmamışsa daha fazla karbonmonoksit açığa çıkar. Nargile tütünü yandıkça hem nikotin hem de yoğun duman içerir, bu da solunum yollarını etkiler. Kapalı mekânlarda duman ve gaz kolayca dağılmadığı için birkaç dakika içinde tehlike oluşturabilir. Nargilenin sağlığa "sigaradan daha az zararlı" olduğu yönündeki yaygın inanış ise gerçeği yansıtmıyor" diye konuştu.
NARGİLE İÇENLER BU KURALLARA DİKKAT!
Prof. Dr. Murat Sungur, risklerin azaltılması için ise şu önerilerde bulundu: "Nargile mutlaka açık havada içilmeli. Kapalı alanlarda havalandırma olsa bile karbonmonoksit birikebilir. Köz doğrudan tütünün üzerinde tutulmamalı. Aktif köz, karbonmonoksit üretimini artırır. Tütün yandıktan sonra köz aynı yerde tutulmaya devam edilmemeli. Sigara içen bir kişinin bile kanındaki karbonmonoksit oranı %6'ya kadar çıkabilir. Nargilede bu oran, hem köz hem tütün nedeniyle daha da artabilir" dedi.