Balık türlerini pişirirken farklı yöntemlere başvurulabilir. Bazı balıkları mangalda pişirebilirken bazılarının lezzeti fırında daha çok kendini gösterir. En sevilen balık türlerinden biri olan Mezgit de özel pişirim yöntemleri olan balıklardandır. Beyaz eti ve hafif bir lezzeti olan bu balık türü balık severlerin favorileri arasındadır. Bundan dolayı pişirim öncesinde mezgit nasıl pişirilir, püf noktaları neler gibi sorulara yanıt bulmak gerekir.
Sofraların vazgeçilmez balık türlerinden biri olan mezgit son derece sevilen tatlar arasında bulunuyor. Bu balık türünü pişirmek için farklı yöntemler kullanılabilir. Özellikle Omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengin olan bu balık türünü hızlı bir tarif ile hızlıca hazırlamak mümkündür. Evlerin mutfaklarında hem aileye hem de misafirlere kolayca hazırlanabilir.
Mezgit balığını pişirmeden önce uygun şekillerde marine etmek gerekir. Lezzeti artırmanın en etkili yollarından biridir. Marine etmek için limon suyu, zeytinyağı, sarımsak yanında kekik kullanılabilir. 30 dakika bu şekilde bekledikten sonra pişirimine başlanabilir.
Mezgit hem tavada hem de fırında pişirilebilen balık türleri arasındadır. Bu balığı pişirim için tavada az yağ ile kızartmak mümkündür. Fırında ise sebzelerle pişirmek mümkün olabilir. Bu şekilde hem dengeli hem de sağlıklı bir öğün hazırlamak mümkün olabilir. Fırında pişirildiğinde mezgitin hem lezzeti hem de dokusunu korumak mümkün olur. Fırında 25- 30 dakika içerisinde pişirilebilir.
Tavada pişirmek için temizlendikten sonra üzerine tuz ve karabiber serperek tavada ısıtılan yağda her iki tarafı da pişecek şekilde bekletilir. Ancak fırında pişirmek her zaman sağlıklı bir seçenek olduğu için tercih edilebilir. Bu şekilde hem daha az yağ kullanılır hem de çeşitli sebzelerle pişirim daha sağlıklı olacaktır.
Balık son derece sağlıklı besin kaynaklarından biridir. Ancak her balık türünü aynı yöntemler ve baharatlarla pişirmek doğru değildir. Böyle durumlarda balığın türüne göre farklı tarifler kullanmak mümkün olabilir. Mezgit de çok sevilen ve tercih edilen balık türlerinden olduğu için özel pişirim püf noktalarını bilmek gerekir. Mezgit ile ilgili püf noktalar arasında şunlar önemlidir: