"RIZKI ALLAH VERİYOR"
7 kadın, 28 çocuk ve 5 yetişkin erkeğin misafir olduğu evinde Avcı ve misafirleri Hammadi Cedean ve Ali Cedean'la buluştuk. Ceylanpınar'da ticaretle uğraşan Avcı; "Bu kadar insana ne yediriyor, ne içiriyorsunuz?" şeklindeki sorumuzu "Allah rızıklarını da gönderiyor, bir ekmeği paylaşıyoruz" diye yanıtlıyor. Rasulayn'da çok sayıda akrabasının yaşadığını söyleyen Arap kökenli Avcı; misafirlerinin bir an önce savaşın bitmesini arzuladıklarını ve gösterdikleri tüm özene karşın tümünün ülkelerine dönmek istediklerini söylüyor. Suriye'deki Naimi aşireti mensubu olan ve ÖSO'da iki bölükleri olan Hammadi Cedean; bir hafta önce terk ettikleri Rasulayn'ın iki mahallesinin bombardımanla yok olduğunu, çarşının tamamen yıkıldığını anlatıyor. Savaştan önce belediyede zabıta olarak görev yapan Hammadi Cedean ile fırıncılık yapan Ali Cedean; ailelerinde bir kayıp olmadığını, ancak aşiretlerinin bölüğünden dört savaşçının öldüğünü söylüyor. Rasulayn'a dönseler bile oradan çıkma şanslarının olmadığını, artık mesleklerini yapamaz hale geldiklerini ve Suriye'nin geri kalanında Esad askerleri tarafından arandıklarını söyleyen Cedeanlar; Türkiye'nin yardımlarının kendileri için hayati önemde olduklarını anlatıyor.
BEBEĞİN ADI "TÜRKİYE"
Bu arada sohbetimiz sırasında Ali Cedean'ın Ceylanpınar Devlet Hastanesi'nde bir yeğeninin doğduğunu ve kız bebeğin adını 'Türkiye' koyduklarını öğreniyoruz. Savaştan önce hayatlarını korkuyla geçirdiklerini söyleyen Ali Cedean sözlerini şöyle sürdürüyor: "40 yıldır onların yarattığı korkuyla yaşadık. İnanır mısınız duvarların bile bizi dinlediğini sanırdık." Ali ve Lehle Mamo; iki oğulları Aysem ve Eymar'ı alarak canlarını zor kurtarmışlar Suriye uçaklarının bombardımanından. Rasulayn'da şoförlük yapan Ali Mamo; "Orada ne gördünüz de kaçtınız?" diye sorumuzu "Ölümü gördük, öldürülen çocukları gördük, bombaları gördük" diye konuşuyor. Eşi Lehle Mamo da "Esad'ın düşmesini bekliyoruz, onun işi gücü çoluk çocuğu öldürmek" diye konuşuyor.
KONTEYNIR KENT
İlçe Belediye Başkanı İsmail Arslan, şunları söylüyor: "Şu anda 300 kişinin yemek ve barınma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İlçenin içine şarapnel parçaları ve mermiler düştü. Yaklaşık 50 dükkânın camları kırıldı. Özellikle erkekler eşlerini ve çocuklarını gönderdi, ben de dün eşimi gönderdim. Esad ordusu, toprakları kaybedince elindeki uçaklarla Türkiye'yle savaşmayı göze alırsa biz burada ne olacağız diye endişe ediyoruz. Devletimiz hem buradaki göçmenler için hem de olası bir saldırı nedeniyle Ceylanpınarlılar için bir konteynır kent oluşturmalı diye düşünüyoruz."
