Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RIDVAN DİLMEN

Fenerbahçe için 1 puan iyi

"Fenerbahçe favori gözükse de 1 puan kayıp değildir. En büyük artıları üst üste galibiyetlerle iyice pekişmiş özgüvenleri. Emre'nin yokluğu önemli... Galatasaray, Arda'yı 45 dakika kullanacaksa, bu ilk devre olmalı"

Yarınki derbi öncesi ortam nasıl?
Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki her maç öncesi olduğu gibi. Olağan bir durum. Bu maçlarda, hiçbir zaman psikolojik faktörler ve puansal durum önemli değildir. Taraftarlar için de maçın kendisi önemlidir; puan durumu değil... Yine öyle bir durum var.

Fenerbahçe'nin en büyük avantajı nedir?
Yüksek özgüven... Bu, her takım için büyük avantajdır. Son 9 lig maçını kazanması, oyun içerisindeki gitgellerde toparlanmasını sağlayabilir. Manisa maçında geriden gelip kazanmıştı. Beşiktaş maçında oyun içerisinde geriye düştü; Gençlerbirliği önünde de 2-2'ye yakalandı ama yine de hep kazanmasını bildi. Diğer maçları hep önde götürerek kazandı. Bu özgüven, büyük avantaj. Ama onun da bir ancağı var. O da şu: Şampiyonluk yarışında olduğun için bu kez geriye düştüğünde, hem de rakip Galatasaray olduğu için futbolcular oyun içerisinde kontrolsüzleşebilir. Bu da dezavantajdır. O zaman güven yetmeyebilir.
#Sayfa#

Fenerbahçe'nin Galatasaray'a göre sahanın içinde zayıf olduğu bir alan var mı?
Derbilerde üstünlük sağlamasına rağmen, özellikle dış derbilerde oyunun sadece belli bölümlerini forse edebiliyor. Bu, uzun yıllardır süren bir gelenek. Mesela kazanılan Beşiktaş maçının ilk 25 dakikası ile Beşiktaş'ın 10 kişi kalana kadar olan bölümü çok farklıydı. Fenerbahçe, topa sahip olarak başlıyor.
Oyunun kontrolünü eline geçirmek istiyor. Ama derbiler fazla rölanti olduğu zaman da, bu ilerleyen bölümlerde geriye yaslandırıyor. İşte bu, Galatasaray'a karşı tehlikeli olabilir.
Çünkü Galatasaray'ın hücum oyuncuları alternatifli olarak döndü. Baros, Pino, Kewell, hatta Arda, Aydın; tabii ki Kazım ve Stancu da var. Ayrıca Emre'nin yokluğu sıkıntı olabilir. Çünkü Emre, Alex'e yakın oynayabilen, hatta önde de baskı yapabilen, topu rakip yarı alanda tutabilen oyuncu. Ön orta saha oyuncularından da dripling yapan hemen hemen tek isim.
#Sayfa#

Aykut Kocaman nasıl bir strateji uygulamalı? İkinci yarının başından beri başarıyla uygulanan "İlk 20 dakikada işi bitir" stratejisi TT Arena için de geçerli mi? Kadıköy'deki oyunlarla, deplasmandaki oyunlar farklı. Kazanılan Beşiktaş ve Gençlerbirliği maçlarının ilk 20 dakikalarına evet üstün başladı Fenerbahçe, ama Antalya ve Manisa deplasmanları için aynı şeyleri söyleyemeyiz. İçeride oynamakla, dışarıda oynamak farklı Fenerbahçe'de. Hele hele Galatasaray deplasmanında dolu dolu önde oynatmazlar.

Emre'nin yokluğunda Cristian oynar mı; yabancı kontenjanı nasıl şekillenir?
Ben, Aykut Kocaman, Cristian'ı oynatır diye düşünüyorum. Çünkü Emre'nin yokluğu dışında Selçuk da yüzde 100 hazır değil. Savunmadaki üç yabancı kalır. İleride Alex, Niang oynar. İki yabancı kanat (Stoch, Dia) kulübede kalır gibi gözüküyor.

Galatasaray'ın en büyük avantajı nedir?
Psikolojik faktörlerden dolayı Galatasaray'ın yapacağı tek bir şey var: Geriye hiç düşmemek. O, demoralize edebilir.
Çok coşkulu ve heyecanlı olacakları gerçek. Paniğe dönüştürmemek şartıyla bir avantajdır bu. Sezonun prestij maçı olarak gördükleri için Galatasaray'ın derbiye çok asılacağını düşünüyorum.
#Sayfa#

Arda'nın durumunu nasıl görüyorsunuz?
Bu tür maçları oynamak çok kolay değil. Genç oyuncu olmasına rağmen 90 dakika oynamak kolay değil. Yağış bekleniyor. Sahayı ağırlaştıracak. Arda'nın 45 dakika oynayacağını düşünüyorum. Bu durumda ilk 11'de başlatırım ben. Gücüne göre de devam ederim veya etmem. 'Sakatlık kasığında' dedikleri için böyle söylüyorum. Daha değişiklik hakkı kullanmamışken Arda ile başlarım. Arda bir silahtır. Onun sahadaki varlığı Fenerbahçe savunmasını çıkarmayabilir. Arda'nın dışındaki Galatasaray hücumcuları Pino, Baros, hatta biraz da Kewell; Aydın ve Stancu da dahil, topu tutan oyuncular değiller, ya geçiyorlar ya kaybediyorlar. Arda topu rakip alanda tutacak bir oyuncu.
#Sayfa#

Özetle derbi ne olur?
Favori gözükse de, Fenerbahçe'nin bir puan almasının kayıp olduğunu düşünmüyorum açıkçası.
Bundan sonra ligde şampiyonluğa oynayan takımların çok puan kayıpları olacağını düşünüyorum. Güven olarak Fenerbahçe önde görünüyor ama sonuçta rakip Galatasaray; maç Türk Telekom Arena'da oynanacak. Bu nedenlerle bence direkt üç ihtimalli bir maç.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA