Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Memura, muhtara, polise zam

Memur, öğretmen, polis ve muhtarın yüzünü güldürecek ücret zamları 15 Şubat'ta yürürlüğe giriyor. Oranlar kadro, derece ve unvanlara göre değişiyor

Memur, öğretmen, polis ve muhtarın yüzünü güldürecek zamlar yürürlüğe giriyor. Toplu sözleşme sırasındaki derece artışından kaynaklanan zamlar, 15 Şubat'ta maaşa yansıyacak. 1 derece artışı kamu görevlilerinin mali haklarını hizmet sınıfı, kadro, unvan ve derecelerine göre farklı tutarlarda artıracak. Örneğin, derece artışı nedeniyle öğretmenin maaşı aylık 35 lira, memur unvanlı personelin maaşı 6 lira yükselecek. 8'inci dereceden 7'nci dereceye yükselen "memur" unvanlı personelin maaşı 55 TL artacak. Mühendisin maaşında ise 13 TL fark olacak.

BAŞKOMİSERE 324 LİRA

Dün Resmi Gazete'de yayımlanan 6663 Sayılı Yasa ile de polis ve muhtarların maaşları artacak. Emniyet hizmet sınıfında yer alan personelin Emniyet Hizmetleri Tazminatları yüzde 25 artırıldı. Emniyet hizmet sınıfında yer alan personelden yüksek öğrenimli olanların ek göstergeleri yükseltildi. Birinci derece için halen 2.200 TL olan ek gösterge rakamları 3.000'e çıkarıldı. Söz konusu düzenleme ile emniyet hizmetleri sınıfında yer alan personelin net maaşları kadro unvan ve derecelerine bağlı olarak 452 ile 151 lira arasında değişen tutarlarda arttı. Örneğin 1'inci derecede bulunan 1'inci sınıf emniyet müdürünün maaşında 452 lira, 3'üncü derecede bulunan başkomiserin maaşında 324 lira, 1'inci derece polis memurununkinde 301 lira ve yeni göreve başlayan polis memuru maaşında 192 lira artış var. Çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşlarında ise 151 lira civarında net artış meydana gelecek.

MUHTAR MAAŞI 1.300 TL

Yürürlüğe giren yasayla halen 1.005 TL olan muhtar ödenekleri 1.300 liraya çıkarıldı. Böylece muhtar ödeneklerinde yüzde 29'luk (295 TL) artış oldu.



İşçi başına ayda 100 lira destek

Asgari ücrette işverene sağlanacak 100 liralık destekle ilgili mahsuplaşma martta olacak. İşverenin borcundan destek miktarı düşülecek. İşte adım adım yapılacaklar...

Asgari ücretin net 1.300 lira olmasından sonra hükümet, maliyet yükünü azaltmak için tedbir aldı. 110 lira düşünülen destek 100 lira olarak belirlendi ama kapsamı genişledi. Daha önce 1.647 lira olan üst sınır aylık, 2.550 lira brüt ücrete çıkarıldı. İlk sistemden 8 milyon 770 bin kişi yararlanıyordu. Şimdi teşvik alacak işçi sayısı 11 milyona çıktı. Ancak kafalarda birçok soru var. Destekle ilgili SGK'nın yayınladığı duyuruya göre mahsuplaşma mart ayında gerçekleşecek.

TÜM İŞLEMLER OTOMATİK

İşverenlerin başvuru yapmasına gerek yok. İşlemler otomatik yapılacak.
Ocak 2016'da çalıştırılan sigortalılardan dolayı verilecek Hazine desteği de şubata ilişkin prim borçlarından mahsup edilecek. Bu yüzden mahsuplaşma martta gerçekleşecek.
Bu ayki belgeler ve primlerin ödenmesinde bir değişiklik yapılmayacak.

KİMLER YARARLANACAK?

2015 yılının aynı ayında günlük kazancı 85 lira ve altında olanlar (Brüt maaş 2.550 lira ve altı).
2016 yılında açılan işyerlerinde brüt 2.550 lira altında maaş alanların tamamı.
4a'lı (SSK'lı) olarak çalışanlar.
Prim ve belgeleri zamanında verip ödemeyi yasal sürede yapanlar.
SGK'ya borcu olmayanlar. (Taksitlendirenler dahil)

DİKKAT YANMAYIN!
Aşağıdaki uygulamaları yapanlar hem teşvikten yararlanamayacak hem de para cezası alacak.

Hatırlatmış olalım...
Sırf teşvikten yararlanmak için yeni işyeri açanlar, ortak olanlar
Teşvikten yararlanmak için gerçek maaşları gizleyenler
Sigortasız işçi çalıştıranlar
Hatır sigortası yapanlar

Milyonlarca vatandaşa 4'lü müjde

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun sadece polis ve muhtar maaşlarını düzenlemiyor, milyonlarca vatandaşa yeni haklar ve ek gelir imkânları getiriyor. İşte o yenilikler:

1 ÇİFTÇİYE VE KOBİ'YE DESTEK

Ticari kazancı basit usuldeki mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak.
Gübre ve yemde KDV sıfırlanacak.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine yönelik uygulanan sigorta primi teşvikinde, sigortalı sayısı sınırı kaldırıldı.

2 EMEKLİYE YÜZDE 10 ARTIŞ

Emekli olup Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşından yapılan yüzde 10'luk kesinti bitti. Yeni zam, emeklilerin gelirine 381 liraya varan artış getirdi.

3 GENÇLER YAŞADI

İlk defa iş kuran 29 yaşından küçük genç girişimcilerin, 3 vergilendirme dönemi boyunca kazançlarının 75 bin liralık kısmı gelir vergisinden muaf.
25 yaşını doldurmamış öğrencilerden pasaport harcı alınmayacak.
Lise ve dengi öğrenimden mezunlar 20, yüksek öğrenimliler ise 25 yaşını geçmemek şartıyla, primleri devlet tarafından ödenerek okulu bitirdikleri tarihi izleyen günden itibaren 2 yıl, gelir tespiti yapılmaksızın sağlık hizmeti alabilecek.

4 KADINA YARIM İŞ, TAM MAAŞ

Doğum izninden sonra memurlar birinci doğumda 2, ikincide 4, sonrakilerde ise 6 ay yarım gün çalışabilecek. Mali ve sosyal haklar ise kesilmeyecek.
Çocuğu olan veya evlat edinen memur, okul çağına kadar yarı zamanlı çalışabilecek.
Kadın işçiler de ilk doğumda 60, ikincide 120, sonrakilerde 180 gün yarı zamanlı çalışabilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA