Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Denizli’de bereketli sofra

Denizli'de SABAH etkinliği kapsamında, geçtiğimiz günlerde Denizli'deydik. Denizli'nin mutfağına hakim olmak için, öncelikle ilçelerini tanıyarak başlayalım istedim.

İLÇEDEN GELEN YEMEKLER
Denizli Kültür Daire Başkanı Hüdaverdi Otaklı bizim için öyle güzel rotalar belirledi ki; Denizli mutfağını detay detay deneyimleme fırsatı buldum. Zamanımızın kısıtlı oluşundan bazı ilçelerden yemekler merkeze getirtildi. Denizli'nin Fethiye'ye yakın olan en uzak ilçesi Çameli'nden ellerinde yemekler ile dünyalar tatlısı iki hanımefendi geldi. Bir bilseler benim için ne kadar değerliydi, kendi yörelerinin yemeklerini tanıma fırsatı yakalamam. Yemekleri yapan Fazilet Kaval ve beraberinde tanımaktan cok memnun olduğum Canan Koç hanımefendiye ne kadar teşekkür etsem az.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

TAVAS BAKLAVASI

HAMUR MALZEMESİ:
5 gr. tuz
2 adet yumurta
500 gr. un
IÇ MALZEMESİ: 700 gr. ceviz
250 gr. sıvı yağ
1 su bardağı su
ŞERBET MALZEMESİ:
1 lt. su
1200 gr. şeker
Yarım limon suyu
YAPILIŞI: Hamur kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. 40 parçaya ayrılarak yufkalar açılır. Bir tepsiye aralarına yağ sürülüp ceviz serpilerek, üst üste konur. Taş fırında 45 dakika pişirilir. Çıktıktan sonra şerbet üzerine dökülür ve dinlendirilir.

ETLİ TOP TARHANA ÇORBASI

3 tane top tarhana
1 su bardağı nohut
400 gr. yağlı et
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Tarhana ve nohut ıslatılır. Bir tencereye ıslatılmış tarhana, nohut ve eti koyulup üç saat kadar kaynatılır. Salça, sarımsak, tuz ilave edilerek bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılıp sıcak olarak servis edilir.

TAVAS USUÜLÜ ETLİ KURU DOLMA

300 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 dizi kuru patlıcan
1.5 su bardağı pirinç
1 adet iri boy kuru soğan
Yarım bağ maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz (yeteri kadar)
YAPILIŞI: Bir tencereye yeteri kadar su ilave ederek kaynatalım. İçine kuru patlıcanları koyalım. Patlıcanlar yumuşadıktan sonra ocaktan alarak soğuk sudan geçirip süzülmeye bırakalım. Bir tencereye 300 gr. küçük küçük doğranmış kuzu etini alarak etleri kendi yağında kavuralım. Soğanı ince yemeklik doğrayarak etlere ilave edelim. Soğanlar pembeleşince salçaları, karabiberi, kırmızı toz biberi, kuru naneyi ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Harcımızın üzerine pirinçleri ve ince kıyılmış yarım demet maydanozu ekleyerek iç harcımızı ocaktan alalım. İç harcımız hafif ılıdıktan sonra haşlanarak süzülmüş kuru patlıcanların içine fazla sıkıştırmadan doldurarak dolma tenceremize dizelim. Ardından tencereyi ocağa alarak üzerine patlıcanların yarısına kadar sıcak su ekleyerek önce orta ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirerek ocaktan alalım. Pişen patlıcan dolmalarını yufka ekmeklere sarıp limon sıkarak servise sunalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA