İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Denizli'ye konuk oluyoruz. Denizli'ye has yöresel lezzetler ve pişirme usullerini Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla deneyimliyorum.
O kadar çeşitlilik gösteriyor ki; adeta bu çeşitlilik içerisinde, nefis kokular eşliğinde kayboluyorum.
YÖRESEL YEMEKLER
Tarhana çorbasından kedi börülcesi çorbasına, ovmaç çorbasından arabaşına ve kuru börülce çorbasına kadar çok enteresan çorbalara sahip Denizli mutfağı.
Et yemeklerini incelediğimde görüyorum ki, Balıkesir kıvırcık kuzusu ile tandırın en güzeli yapılıyor.
Tas kapaması, sirkeli et, ciğer sarma, saçta işkembe de yine Denizli'ye ait yöresel et yemekleri arasında yer alıyor. Denizli'nin yöresel lezzet zenginliğinde patlıcanlı yemekler de gözümden kaçmıyor.
Bölge insanı patlıcandan yemek pişirmeye bayılıyor. Patlıcanlı güveçler, kuru patlıcan dolmaları, patlıcanlı gözlemeler;
Denizli mutfağının lezzet çeşitliliğinin artmasına sebep olmuş.
Tas kapama da, ilk tanıştığımızdan bu yana hem sunum, hem de pişirme tekniği bakımından benim çok ilgimi çeken bir yemek oldu. Esasen yapımı, ön hazırlığı son derece basit. Ancak piştikten sonra sofradaki duruşu ve lezzeti oldukça ihtişamlı.
Bana, idilikaninmutfagi@ sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileğiyle, sevgiyle kalın...
TAS KAPAMA
500 gr. dana kuş başı
2 adet patates
250 gr. arpacık soğan
2 su bardağı pilavlık pirinç
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
Birer tatlı kaşığı tuz, karabiber, kekik
3 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Etlerimizi tencerede suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Bu arada patatesleri kuşbaşı et büyüklüğünde doğruyoruz. Arpacık soğanları ve patatesleri bir yemek kaşığı salça ve baharatlarla bir kapta harmanlıyoruz. Etleri ekleyip fırına dayanıklı bir kaseye koyuyoruz. Fırına dayanıklı bir kabın ortasına ters çevirerek oturtuyoruz. Etrafına üç su bardağı suyu ekliyoruz. 180 derecede 40 dakika kadar pişiriyoruz. 40 dakikanın sonunda iki su bardağı yıkanmış pirinci eşit bir şekilde yayıyoruz ve üç kaşık tereyağını ekliyoruz. Üzerini folyo ile kaplayıp 12-15 dakika fırında pişiriyoruz.
MEŞHUR YANIK KOKULU YOĞURT
2 kg. tam yağlı koyun sütü
2 kaşık yoğurt
YAPILIŞI: Bir tencereye alınan süt hızlı ateşte dibi tutturulup ateşten alınır. Süt ılıtılıp mayalandırılır. Üstü örtülerek mayalandırma işlemi sonuçlanınca buzdolabında iki saat bekletilir. Sonra servis edilir. Bu yoğurt yenilirken isli bir yanık kokusu eşlik eder. Yoğurdun tam yağlı olması şarttır.
KIZILCABÖLÜK KAŞIK HELVASI
1 paket margarin
3 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
YAPILIŞI: Margarini ocakta eriterek üzerine unu ve vanilyayı ile edip 45 dakika kısık ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz. Ocaktan alıyoruz ve pudra şekerini ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Elimizi yakmayacak sıcaklığa geldiğinde kaşıkla şekil veriyoruz.