Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bal arısından tarifler

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, çok faydalı bir besine yer veriyorum.
Arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın, arıların bal midesi denilen orgalarında kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen mucizevi besin bal ile ilgili üç tarif hazırladım.
Biliyorsunuz çeşit çeşit, renk renk bal var ve aslında hiçbiri, bir diğeri ile aynı değil. Neden böyle diye birkaç kaynaktan araştırdım.
Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlara ve yöreye göre değişkenlik gösteriyormuş.
Balın kokusunu bile çiçeklerdeki uçucu yağlar verirmiş ki, bu aynı zamanda çiçeklerin de kokularını sağlayan yağ imiş. Bal öyle enteresan bir besin ki; nem, güneş ışığı, kaynatma gibi sıra dışı bir etkiye maruz kalmadığında bozulmuyor.

BALIN HİKAYESİ
Balın tarihi; Sümerler, Babiller ve kutsal Hint bilgileri kadar geçmişe dayanıyor. Esasen arılar, en az 100 milyon yıldır bal üretiyorlarmış. Bal, eskiden binaları ve evleri kutsamak için kullanılırmış.
Kleopatra, genç görünmek için düzenli olarak bal ve süt banyosu yaparmış.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BALLI MUZLU KEK

YAPILIŞI: Un hariç, tüm malzemeyi robotta çekiyoruz. Ardından unu ilave edip hepsini iyice çırpıyoruz. Tavayı yağlayıp ısıtıyoruz. Karışımdan birer kepçe döküp göz göz olunca ters çeviriyoruz. Hepsini tek tek pişirip servis ederken aralarına bal döküyoruz. Muzları dilimleyip ceviz ile süsleyerek servis ediyoruz.

MALZEMELER

1 adet muz
2 tatlı kaşığı bal
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 su bardağı un
Muz
Bal
Ceviz

BALLI KUP

YAPILIŞI: Öncelikle tereyağını eritiyoruz ve üzerine sütü ilave edip karıştırmaya başlıyoruz. Diğer malzemeleri de topaklanmaması için hızla karıştırarak ilave ediyoruz. Kaynama noktasına gelip koyulaştığı zaman altını kapatıyoruz. Servis kaselerine paylaştırıyoruz. Soğuyunca üzerine bal döküyoruz ve ceviz serpiştiriyoruz. Varsa krokan ile servis ediyoruz.

MALZEMELER

1 litre süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
5 yemek kaşığı bal
1.5 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı tarçın
Bal
Ceviz
Krokan

BALLI LOKMA TATLISI

MALZEMELER
HAMURU IÇIN:
3 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 paket kuru maya
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke
ŞERBETI IÇIN:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı bal
Ayçiçek yağı
YAPILIŞI: Öncelikle şerbet için şeker ve suyu kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kapatıp bal ilave edip karıştırıyoruz. Ardından şerbeti soğutuyoruz. Hamur malzemesini iyice karıştırıp hamur yoğuruyoruz ve kapaklı bir kabın içine alıp mayalandırıyoruz. Yağı kızdırıyoruz ve ayrıca tezgahı hafif yağıyoruz. Hamurdan küçük bezeler kopartıp yağlı tezgahta yuvarlayıp elimizle ortasına delik açıyoruz ve kızgın yağa atıyoruz. Arkalı önlü kızartıp çıkar çıkmaz hemen soğuk şerbete atıyoruz. Hamurumuz bitene kadar bu işlemi yapıyoruz.

PÜF NOKTASI
Ballı lokma tatlısında şerbetin soğuk olması çok önemli, zira kızarır kızarmaz hiç vakit kaybetmeden lokmaların şerbete atılmaları gerekiyor. Bu şekilde çıtır çıtır oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA