Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Gümüşhane’deyiz

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün iftarda Gümüşhane sofrasındayız. Türkiye'nin hemen her şehrinde olduğu gibi Gümüşhane'nin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Gümüşhane, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Gümüşhane, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bakalım sizin için seçtiğimiz Gümüşhane lezzetlerini beğenecek misiniz? Hayırlı iftarlar.

KATIKLI ÇORBA


MALZEMELER
1 su bardağı Yöremce kuru fasulye
1 su bardağı buğday
1 su bardağı mısır
Bir büyük kase dolusu Birşah yoğurt
Tuz
Nane
YAPILIŞI: Geceden beklettiğiniz kuru fasulye, mısır yarması ve buğdayı düdüklü tencereye alın. Piştiğine emin olduğunuz zaman altını kapatıp bekletin. Başka bir tencerede bir dolu kase yoğurdu ayran yapıp tuzunu katın. Sonra pişirdiğiniz bakliyatları süzüp ayranın içine ilave edin. Naneyle süsleyip servis edebilirsiniz.

PÜF NOKTASI
Kuru fasulye, nohut gibi akşamdan ıslatmalık bakliyatlarınızın bekletme suyuna bir çay kaşığı karbonat eklerseniz daha çabuk pişer ama bu sefer düdüklüdeki pişme süresine çok daha dikkat etmeniz gerekir. 10 dakikada pişiyorsa siz 5 dakika sonra altını kapatın yoksa fena halde parçalanabilir.

EVELİK DOLMASI

MALZEMELER
1 kase un
1 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş)
Yarım kg. Birşah yoğurt
1.5 kg. evelik yaprağı
500 gr. bulgur
YAPILIŞI: Bir tencereye bulguru koyun, üzerine su ilave ederek bulgurlar yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan bulgura bir kase un ve bir çorba kaşığı tuz ilave ederek yoğurun. Daha önceden hazırlamış olduğunuz evelek yapraklarına bulgurlu harçtan koyarak dilediğiniz şekilde dolmalar sarın. Dolmaları bir tencereye dizin. Üzerine yeteri kadar su ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirin. Dolmalar piştikten sonra servis tabağına alın. Üzerine yoğurt dökün ve eritilmiş tereyağı gezdirin.

CEVİZLİ LOKMA TATLISI

MALZEMELER
1 tatlı kaşığı kuru maya
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yaklasık 3 su bardağı un
ŞERBETI IÇIN:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
5-6 damla limon suyu
YAPILIŞI: Su ve şekeri, biraz koyu kıvamlı bir şerbet olana kadar kaynatın. İndirmeye yakın limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Bir yoğurma kabının içine su, maya, şeker ve tuzu koyun, azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru yarım saat mayalandırın. Daha sonra dövülmüş cevizi ekleyip yoğurun ve tekrar yarım saat daha mayalandırın. Bir tencereye iki-üç parmak kadar sıvı yağ koyun ve kızdırın. Hamuru elinize alın, yumruğunuzu sıkın ve çıkan hamuru tatlı kaşığı ilave alıp tavaya bırakın. Bir kevgirle devamlı karıştırarak lokmaları kızartın. Yağdan aldığınız lokma tatlılarını soğuk şerbete atın.

ETLİ GENDİME PİLAVI

MALZEMELER

Yarım kg. Kombinet kuşbaşı et
2 adet soğan
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı Çokça salça
2 yemek kaşığı tereyağı
Biraz sıvı yağ
İsteğe göre baharat
YAPILIŞI: İlk önce yağımızı tavada ısıtıp doğradığımız soğanları ekliyoruz. Pembeleştikten sonra salçasını koyup biraz daha kavuruyoruz. Sonra bir gün önceden ıslattığımız ve haşladığımız buğdayı ekliyoruz. Biraz da buğdayla kavrulan pilavımıza haşlanmış nohutlarımızı ekliyoruz. 1 dakika kadar kavurduktan sonra haşlanmış etlerimizi de ekledikten sonra haşladığımız etin suyundan ilave ediyoruz ve sıcak su ekliyoruz. 20 dakika orta ateşte pişiriyoruz.

KARTOL YAHNİSİ

MALZEMELER
10 -15 adet minik patates
750 gr. Kombinet dana kuşbaşı
1 adet soğan
2 adet domates
5 adet sivri biber
8-9 diş sarımsak
1 yemek kaşığı Çokça domates salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber
Kırmızı toz biber
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI: Düdüklü tencereye kuşbaşı eti koyun, üzerine iki su bardağı ılık su ekleyip 10 dakika pişirin. Etin suyunu bir kaba alın. Ete, yarım çay bardağı sıvı yağ ve tereyağı ekleyin. Üzerine bütün soğan ve sarımsakları, doğranmış biberleri ve baharatları ekleyip iki-üç dakika soteleyin. Üzerine domates salçasını, soyulmuş bütün patatesleri ve tuzu ekleyin. Patateslerin üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyip tencerenin kapağını kapatın, yaklaşık 10 dakika pişirin

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA