Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Doktorlarımızı kaptırmazsak zirveye oynarız!

Almanya'da doktor açığı 6 bin, hemşire ve ebe açığı ise 80 bin. 83 bin doktor da emeklilik sınırında.
İngiltere'de durum daha vahim. Doktor açığı 12 bini, hemşire ve ebe açığı ise 50 bini aştı. Ülkede sağlık çalışanı açığının kamu sağlığını tehdit eder noktaya ulaştığına dair bir rapor açıklandı.
Dünyanın en güçlü ekonomilerinin düştüğü duruma bakar mısınız?
Üstelik Avrupa ülkelerinde yaşlı nüfus sayısı Türkiye'nin çok üzerinde! Yani daha çok sağlık çalışanına ihtiyaç duyacaklar. Ve bu açığı da başka ülkelerden doktor alarak çözmeye çalışıyorlar.
Yunanistan bile doktor açığını kapatmak için Türk doktorları gözüne kestirdi!
Ne yazık ki, Türkiye'den Avrupa'ya doktor göçü var!
Sağlık çalışanlarına yönelik artan saldırılar, yoğun çalışma saatleri ve maaşların enflasyon karşısında erimesi gibi birçok neden yüzünden doktorlarımız yurt dışına gidiyor.



Bir doktorun yetişmesinin hem aileye hem de devlete büyük bir maliyeti var.
Doktor kalitemiz de birçok ülkeden ileri seviyede. Doktorlarımız sıkı bir eğitimin ardından, 'intörn' (ön hekim) döneminde büyük tecrübe kazanıyorlar. Ama 'intörn' maaşları da düşük. Doktor göçünün başını ise genç hekimler çekiyor.
Biz yetiştiriyoruz, zorluğu biz çekiyoruz, Avrupa ülkeleri meyvesini yiyor!

100 MİLYAR $!
■ 2021 yılının son 10 aylık döneminde tedavi amacıyla Türkiye'yi gelen turist sayısı 370 bini aştı. Elde edilen gelir 704 milyon 261 bin doları buldu!
■ Küresel sağlık turizmi pazarı 100 milyar doları buluyor! Sağlıkta Türkiye'yi tercih eden ülkelerin başında ise Almanya, İngiltere ve Fransa geliyor.
Doktorların hayat standartlarını yükseltirsek göçün önüne geçeriz. Bu konuda devletin çalışmaları oldu ve devam edeceğe benziyor.
Araştırmalar Avrupa ülkelerinde doktor açığının artarak devam edeceğini gösteriyor! Doktorlarımızı kaptırmazsak sağlık turizminde de zirvedeki ülkelerden biri oluruz.

***


HANGİ OYUNCUYA SELFIE İÇİN PARA VERİRDİNİZ?
'Sherlock', 'Doctor Strange', 'The Power of The Dog' gibi yapımlardan tanıdığımız, dünyanın en çok kazanan oyuncularından Benedict Cumberbatch, hayranlarıyla selfie çektirmek ve imza vermek için para alıyor iyi mi?
Ünlü yıldızın hayranları en son Londra Film ve Çizgi Roman Kongresi'nde imza için 85 sterlin, (Yaklaşık 1900 TL), selfie için 75 sterlin (1600 TL) ödeme yaptı.



46 yaşındaki yıldız, geçtiğimiz yıllarda hayranlarıyla bir araya geldiği etkinlikten fotoğraf ve imza karşılığında toplamda 240 bin sterlin (5 milyon lira) kazandı.
Cumberbatch "Su akarken testiyi doldurmalı" atasözünü yaşam felsefesi yapmışa benziyor.
Bizim ünlüler ise bedavaya selfie çektiriyor! Parayla olsa bizim ünlülerle selfie çeken çıkar mı?
Denemeden bilemeyiz!

***


SÜRÜCÜ MÜ YAYA MI HAYATTA KALSIN?
Otomobillerin kendi kendilerine yolculuk edebilmesini sağlayan 'otonom' teknolojiler üzerinde çalışmalar devam ederken, kazalar da yaşanıyor!
Tesla'nın otonom sürüş sisteminin bile neden olduğu ölümlü kazalar var.
Gelişme aşamasındaki bu teknolojiyle ilgili tartışmalar da yaşanıyor.



Örneğin "Bir otonom otomobil, çarpışmanın kaçınılmaz olduğu bir durumda yolcularını bir yaya grubunun iyiliği için feda edebilir mi?" , "Yoksa ne olursa olsun kendi yolcusunu mu korumalıdır?", "Birine çarpması gerektiğinde araç bebeğe mi, yaşlıya mı çarpar?" sorularına yanıt aranıyor.
Aslına bakarsanız bu sorulara sürücü koltuğundakiler de farklı yanıtlar veriyor. Bazıları kendini feda ediyor ya da etmiyor!
Peki, kaza kaçınılmazsa, otonom sürüşlü bir otobüs içindeki yolcuları riske atacak kararı verirse ne olacak?
Sonuçta yapay zekaya, robota ne yüklersen onu alırsın! Otonom araçların toplu taşımada da kullanılacağı düşünülürse çözümü zor bir problemle karşı karşıyayız.

***


MAYMUN ÇİÇEĞİNİ HAFİFE ALMAYIN!
75 ülkeden 16 binin üzerinde Maymun Çiçeği vakası bildirilince Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'küresel acil durum' ilan etti.
Şimdiye kadar bu seviyede iki kez alarm verilmişti:
Koronavirüs pandemisi ve çocuk felci.
Yani durum ciddi.



"WHO, koronavirüs için geç kalmıştı, şimdi risk almıyor" diyenleriniz çıkabilir.
Aslında acil durum ilanının hedefi aşı geliştirmeyi hızlandırmak.
Maymun çiçeği salgına dönüştüğünden beri beş ölüm yaşandı. Ölüm riski daha düşük ama hızlı yayılıyor!
Asıl tehlike koronavirüs ve maymun çiçeği salgınlarının aynı dönemde yükselişe geçmesi. Öyle de oluyor galiba!

***


BAHANEYE BAK!
Tayland'da Budist bir rahip bağlı olduğu tapınağa ait bronz renkli bir kamyonetin direksiyonunda sarhoş halde otururken yakalandı.



63 yaşındaki rahip, koronavirüsü önlediğine inandığı için yanında limonla birlikte viski içtiğini söyledi. Kimliği de yanında olmayan rahibin, rahiplikten atılması gündemde.
Bahaneye bak! Bu kafayla daha çok bahane üretir. İşsiz kalırsa kelle paça çorba içer artık!

***


KORONAVİRÜS DE BOŞ DURMUYOR!
Koronavirüs vakalarında da artış başladı.
11-17 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'de vaka sayısı 226 bin 532, vefat sayısı ise 96. Test zorunluluğu olmadığı için gerçek vaka sayısını bilmiyoruz! Daha kötüsü çoğunluk aşılı olduğu için virüsün bulaştığının bile farkında olmuyor!
Vaka sayısı binin altına düşünce maske zorunluluğu kaldırılmıştı. Maske zorunluluğu getirilmesi için vaka sayısı kaç olmalı?
Yoğun bakımlardaki boş yatak sayısına göre mi karar verilecek?
Eylül ayında salgında patlama yaşanabilir, tedbiri elden bırakmayın!

***


Altyazı
"Siyasetin ilk kuralı evlat: Güzel bir hikâyeyi gerçeklerle bozma." (Boardwalk Empire)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA