Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Sağlık okuryazarlığı

Her geçen gün küresel boyutlara ulaşan bulaşıcı hastalıklar ve yeni virüsler meydana geliyor. Korunması, aşısı ve ilacı konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan bireylerin sayısı ise azımsanmayacak derece çok. Bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayan, dengeli beslenemeyen ve uyku düzenine dikkat etmeyen bireylerde daha çok hastalık görüldüğünü biliyoruz. Ancak bu bilinçli yaşam biçiminin çocukluk çağından itibaren hatta anaokulu döneminden itibaren prensip olarak benimsenmesi gerekiyor. Okul çağı çocuklarına sağlık okuryazarlığı eğitimi verilmesinin önemini ve Korona virüsünü Sağlık İletişimi Danışmanı Serap Öcal ile konuştuk.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yetersizliği sendromu hastalıklarına yol açan virüs "Korona" örneğinde gördüğümüz üzere bu konuda oldukça yetersiziz. Özellikle kalabalık ortamlarda bulunan okul çağı çocukları virüsler, bilinçli ilaç kullanımı ve hijyen konusunda eğitilmeli.
Çocuklarımıza hijyen kuralları sürekli hatırlatılmalı, ellerinin yıkamasını sağlanmalıyız. Öksürürken veya hapşırırken, ağızlarını, burunlarını kâğıt mendille kapatmaları ve ardından mendili mutlaka çöpe atmaları gerektiğini öğretmeliyiz. Çocuklar aynı tabaktan yemek yememek, aynı bardağı paylaşmamak gibi konularda bilinçlendirilmeli. Hastalanan çocuk okula gönderilmemeli, evde dinlenmeli. Okullarda kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli. Riskli bölgelere seyahat edilmesi gerekiyorsa hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak eller yıkanmalı. Hasta hayvanlarla temastan kaçınılmalı, çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketilmemeli.

Korona virüsünü tanıyalım
İlk korona virüs 1960'lı yıllarda tanımlandı. İlk büyük ve ölümcül salgını ise SARSCoV ile yaptı. SARS Türkçe karşılığı "Şiddetli Akut Solunum Sendromu", SARS-CoV ise SARS Corona Virus'tür. İlk olarak 2002 yılında Çin'in Guangdong Eyaleti'nde ortaya çıkan hastalığın bir yıl sonra salgına dönüşü neticesinde 8 bin 300 kişi hastalandı, 800 kişi öldü. İkinci önemli ve ölümcül korona virüs salgını MERS-CoV ile oldu ve ilk olarak 2012'de Suudi Arabistan'da ortaya çıktı. Deve eti ve sütü gibi gıdaları tüketen insanların yan ısıra develerin bakımını yapmak gibi yakın temasla enfekte olan kişilerle yayıldı. Bu hastalık 2 bin 500 kişiyi etkileyip 860 kişinin ölmesine yol açtı. Arap Yarımadası'ndan diğer ülkelere yayılarak 2015'te Uzakdoğu ülkelerinden ABD'ye kadar birçok ülkeyi etkiledi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullar için Sağlık Bakanlığınca öngörülen Korona virüs tedbirlerini içeren bir video mesaj paylaştı. Bakanlığın sosyal medyadaki tüm hesaplarından "Korona virüsten nasıl korunuruz?" başlığıyla paylaşılan videoda, "Solunum yolu enfeksiyonlarından korunma yolları" adı altında öneriler sıralandı. Mesajda, sağlıklı beslenme ve düzenli uykuya özen gösterilmesi, egzersiz yaparak hareketli hayat tarzı benimsenmesi, okullarda kış ayları dâhil sınıflar ve diğer kapalı alanların sık havalandırılması gerektiği belirtildi. Bence, bu videoyu izlemenizde yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA