Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

COVID-19’a karşı bağışıklığınızı mantar ve brokoliyle güçlendirin

Koronavirüsle enfekte olmamak, olunsa bile hastalığı daha hafif atlatmak için güçlü bir bağışıklık sistemi önemli. Bunun için mantar, brokoli, yaban mersini ve yeşil çay beslenmenize eklemeniz gereken yiyecekler

Yeni Koronavirüs Türkiye'de yayılmaya başladığında bağışıklığımızı güçlendirmek için arayışlara girdik. Sağlıklı bir yaşam tarzı hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Bir doktor olarak elimden geldiğince vücudunuzu ve zihninizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olacak önerileri sizlere aktarmaya çalıyorum. Bu yazımda sizlere Dr. Mehmet Öz hocamla birlikte hazırladığımız 5 adımda Covid-19 savunma planından bahsedeceğim. En yakınlarımızın testlerinin pozitif çıktığını daha sık duyar olduk. Yani çemberin daraldığı bir gerçek. Peki, bağışıklık sisteminizi nasıl güçlendirebilirsiniz? Elbette bugünden yarına olacak bir şey değil. Ancak hayat tarzınızda yapacağınız 5 önemli düzenleme çok iyi bir başlangıç olacak.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİN
BESLENME: Bağışıklık sistemini destekleyecek en önemli adım. Hızlı bir şekilde bağışıklığınızı güçlendirmeye başlamak için de özellikle tüketmeniz gereken bazı besinler var. Bu besinlerin başında da mantar ve brokoli filizi geliyor. Bunların yanında yaban mersini, yeşil çay, kuruyemiş ve yeşil yapraklı sebzeler mutlaka günlük beslenmenize eklemeniz gereken besinlerden.
VİTAMİNLER: Özellikle C vitamini, D vitamini ve çinko bağışıklık söz konusu olduğunda önde gelir. C vitamini eksikliği bağışıklığın düşmesine ve enfeksiyon kapma olasılığının artmasına neden olur. D vitamini nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür Ayrıca araştırmalara göre D vitamini Covid-19'un klinik seyri ile de önemli derecede ilişkili. Çinko ise, beyaz kan hücrelerinin üretimi ve çalışması için önemli olmanın yanında soğuk algınlığının da süresini azaltır. Covid-19 hastaları üzerinde yapılan bir çalışma, düşük çinko seviyesine sahip olanların hastalığı daha ağır atlattığını ortaya koydu.
EGZERSİZ: Hem fiziksel hem de ruhsal sağlık için düzenli egzersiz şart. Havaların soğumasını ve Koronavirüs salgınının artmasını bahane etmeden evinizde yapabileceğiniz egzersiz planı oluşturmanızı öneririm. Böyle bir dönemde kilo almamak da ayrıca önemli. Unutmayın ki fazla kilo Covid-19 karşısındaki riskinizi de arttırır.
UYKU: Bağışıklığı güçlendirmek için yapılabilecek en kolay ve önemli adım. Tabii düzenli ve yeterli olması kaydıyla. İyi bir gece uykusu çekmek için oda sıcaklığının 18 derece olması öneriliyor. Araştırmalara göre vişne suyu içmek melatonin hormonunu dengeliyor, bu sebeple yatmadan bir süre önce vişne suyu içebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA