Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Kendinize uygun yöntemle kalp sağlığınızı koruyun

Arada bir sağlıksız beslenme ile sürekli sağlıksız beslenme arasında büyük bir fark var! Beslenme rutininizde yapacağınız ufak değişiklikler bile kalp sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Geç olmadan kendinize en uygun yöntemi bularak ilk adımı atın

Kalp sağlığını korumanın en önemli adımlarından biri sağlıklı beslenmek. Yaşam tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme şeklini listelemek kolay olsa da uygulamak her zaman o kadar basit olmayabiliyor.
Herkeste işe yarayacak tek bir beslenme planı yoktur. Bu nedenle yiyecekleri yenilmesi gerekenler ve yenilmemesi gerekenler diye ayırmak yerine kişiye uygun sağlıklı beslenme modelinin oluşturulması gerekiyor. Bu modeli belirli kurallar çerçevesinde damak zevkinize ve ihtiyacınıza göre oluşturmanız mümkün.
Sağlıklı yiyecekler de tüketseniz gereğinden fazla kalori almamanız gerekir. İhtiyaçtan fazla kalori alımı fazla kilo demektir ki bu da kalp hastalıkları için bir risk faktörüdür. Ne kadar kaloriye ihtiyaç duyduğunuz ne kadar aktif olduğunuza bağlıdır. Kalori alımı ve fiziksel aktiviteyi dengelemek ve doğru porsiyon miktarlarını öğrenmek için bir beslenme uzmanından destek alabilirsiniz.
Beslenmenizde çeşitli meyve sebzeler yer almalıdır. Araştırmalar renkli meyve sebzelerin kalp hastalıkları ve erken ölüm riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor.



TAHILLI YİYECEK TÜKETİN
Beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi rafine tahıllar yerine tam buğday ekmeği ve esmer pirinç gibi tam tahıllı yiyecekleri tüketin. Araştırmalara göre, her gün tam tahıllı yiyecekler tüketmek kardiyovasküler hastalık, kalp krizi, felç ve diyabet riskini azaltıyor.
Beslenmenizde sağlıklı proteinlere mutlaka yer ayırın. Haftada 2-3 porsiyon balık, fındık veya baklagiller gibi bitki bazlı proteinler tüketin. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine az yağlı olanları tercih edin. Kırmızı et veya beyaz et tüketmek isterseniz yağsız kısımları tercih edin ve mutlaka işlenmiş etten uzak durun.
İşlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. İşlenmiş gıdalar fazla miktarda tuz, şeker, yağ ve kimyasal içerikli koruyucu maddelerle dolu olduklarından obezite, diyabet, kalp hastalığı veya herhangi bir nedenle ölüm riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor. Her zaman raflarda uzun süre kalabilmesi için işlenmemiş ve paketlenmemiş gıdaları tüketmeyi tercih edin.

PAKETLİ YİYECEKLERİN İÇERİKLERİNİ OKUYUN
Yağlar da dengeli beslenme için gereklidir. Birçok yağ çeşidinin varlığı kafa karıştırıcı olabilir. Sıvı bitkisel yağları seçmeye çalışın.
Şeker ilaveli yiyecek ve içecek tüketimini en aza indirin hatta tamamen kesin. Araştırmalar şekerli yiyecek ve içeceklerin diyabet, kardiyovasküler hastalık ve kilo alımına karşı yüksek risk oluşturduğunu gösteriyor. Aldığınız ürünlerin etiketlerinde glikoz, dekstroz, sakaroz, mısır şurubu, bal, akçaağaç şurubu veya konsantre meyve suyu gibi ibareler varsa bir kez daha düşünün.
Şeker kadar tuz da kalbiniz için sağlıksızdır. Fazla tuz tüketimi kalp krizi ve felç için risk faktörü olan yüksek kan basıncını destekler.
Bu temel kuralları her an her yerde uygulamaya çalışın. Başlarda zorlansanız da zamanla kolaylıkla uygulanabilir olduğunu göreceksiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA