Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

300 milyon $'lık sanat pazarı

Son yıllarda milyon dolarlık cirosuyla dikkat çeken sanat piyasası, kasımdaki Contemporary İstanbul fuarına hazırlanıyor. Başkan Ali Güreli, bu yılki fuara katılacak koleksiyonerlerin % 70'inin yabancı olduğunu söyledi

Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, Türkiye'de sadece müzayedelerde oluşan 100 milyon dolarlık sanat pazarı olduğunu söyledi. Sabah Gazetesi Yazarı Şelale Kadak'ın A Haber'de hazırladığı İş'te Hayat programına konuk olan Güreli'ye göre bu rakam toplam pazarın üçte birini oluşturuyor. Güreli, bu yıl 7 Kasım'da 8'inci kez açılacak olan Contemporary fuarı hakkında önemli bilgiler verdi.
Contemporary İstanbul'un Türkiye'deki sanat hayatına sağladığı katkı nerelere geldi?
Konjonktür olarak piyasalardaki gelişmeler bizim yaptığımız işe bir ivme kattı.
Geleriler ve birçok müzenin açılması önemliydi. Çağdaş sanata ciddi katkımız olduğunu düşünüyorum.
7 Kasım'da kapılarını açacak olan sanat fuarında bizleri neler bekliyor?
Fuarda bu yıl yaklaşık 120 galeri yer alacak ve bunun yüzde 70'i yurtdışından geliyor. Geçen yıla göre önemli artış var.
Yabancı koleksiyonerlerin gelmesini çok önemsiyoruz.
O nedenle bir dizi proje- miz var. Örneğin merkezi Paris'te olan Uluslararası Kurumsal Koleksiyonerler Birliği'nin genel kurul üyelerini, Contemporary istanbul'un ilk gününde ağırlıyoruz.
Sanat piyasasının büyüklüğü tahminen ne kadardır?
Müzayedelerin döndürdüğü 100 milyon dolarlık bir pazar var. Fakat bu rakam bana göre toplam pazarın sadece üçte biri. Yani ben 300 milyon dolarlık bir pazar olduğunu düşünüyorum.
Anadolu'da da iş dünyasının sanata ilgisi arttı. Nedir son durum?
Türkiye ekonomisi hakikaten iyi gelişti. Kişi başı gelirin 25 bin dolar seviyelerine ulaşması hedefleniyor ki ben buna inanıyorum. Refah seviyesi artıyor. Bu ekonomik gelişim ve yükselen refah seviyesi sanata olan ilgiyi de artırıyor.
Çağdaş sanatın önünü açacak teşvikler neler olmalı size göre?
Avrupa ve ABD'de müzeler çok daha kuvvetli.
Çünkü orada bir yatırımcı tüm koleksiyonunu müzeye bağışladığında vergi teşvikinden yararlanıyor. Türkiye'de vergisel destek olacaksa bunun da sağlanması lazım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA