Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hariri: Türkiye’de kendimi evimde hissediyorum

DEİK heyetiyle bir araya gelen Lübnan’ın atanmış Başbakanı Hariri, “Türkiye’de kendimi evimde hissediyorum. Yeniden başbakanlık koltuğuna oturduğumda ilişkilerimizi çok daha geliştireceğim” dedi

STFA'da CEO'luk görevini bırakarak Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde mastera başlayan ve doktoraya devam eden Mehmet Ali Neyzi, 'Mercidabık Konferansı'nı düzenledi. DEİK heyetiyle, uzun bir süredir hükümetsiz yoluna devam eden Lübnan'da, hükümeti kurma görevi verilen atanmış Başbakan Saad Al Hariri ile bir araya geldik.
Büyükelçi Çağatay Erciyes, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için büyük gayret içinde ancak ülkede hükümetin olmaması birçok konunun hep ertelenmesine neden olmuş. Lübnan'ın Anayasası'na göre ülke yönetiminde din ve mezhep paylaşımı var. Cumhurbaşkanı mutlaka Hıristiyan, Başbakan Sünni, Meclis Başkanı da Şii olmak zorunda. Hariri hükümette bakanlık dağılımını, 5 Maruni, 3 Rum Ortodoks, 2 Katolik Ortodoks, 2 Ermeni, 5 Sünni, 5 Şii, 2 Dürzi olacak şekilde düzenlemek durumunda.

ORTAK HAREKET ÖNERİSİ
"Hükümeti ne zaman kurabileceksiniz, görüşmeler nasıl gidiyor" şeklindeki sorumuza, "Her şey yolunda gidiyor. Chirstmas'tan (25 Aralık) önce hükümeti kuracağım" diyerek cevap veriyor Hariri. Türkiye'ye geldiğinde kendini evinde gibi hissettiğini, iki ülke arasındaki ilişkileri başbakanlık koltuğuna yeniden oturduğunda çok daha geliştireceğini de sözlerine ekliyor. Lübnan'la Türkiye arasındaki ticaret hacmi ne yazık ki 850 milyon dolara kadar geriledi. Bir dönem 1.3 milyar dolara çıkmıştı. Hem Büyükelçi Erciyes hem de Türk-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, imza aşamasına kadar gelen serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanması için Hariri'nin de desteğini istedi. Bunun üzerine Hariri, "Bir önceki başbakanlığım döneminde vizeleri ben kaldırmıştım, sanırım bu anlaşmanın imzalanması da beni bekliyor" diyerek çözülecek ilk konulardan birinin bu olduğunu vurguladı.
Hariri, Cumhurbaşkanı Tayyip Recep Erdoğan'ın 14 yıllık dönemde bölgede sadece ekonomik değil siyasal alanda da büyük rol oynadığına ve önemli bir aktör olduğuna değiniyor ve Türkiye'nin mülteci politikasını övüyor. Büyükelçi Çağatay Erciyes ise Lübnan'ın Akdeniz'de doğalgaz arama hazırlıklarından söz ederek, TPAO ve Genel Enerji'nin Lübnan'da bu konuda ön yeterlilik alan şirketler arasında olduğunu Hariri'ye aktarmayı ihmal etmiyor ve Türk şirketlerinin Lübnanlı ortaklarla birlikte proje üstlenmesini istediklerini söylüyor. Bunun üzerine ise Hariri, "Sadece Lübnan'da değil, bölgede de birlikte çalışabiliriz. Suriye'deki savaş er-geç bitecek. Suriye ve Irak'ın yeniden yapılanmasında bölgede deneyimli Türk ve Lübnanlı şirketlerinin birlikte hareket etmesini isteriz" dedi.

Selami 24 yıldır aynı görevde
24 yıldır aynı görevde bulunan Lübnan Merkez Bankası (MB) Başkanı Riad Selami, Lübnan'da son iki yıldır enflasyonun sıfır seviyesine indiğini söylüyor. "Ülkemizde Merkez Bankası bağımsızdır. Bankacılık sektörü de güçlüdür. Sektörün sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 12 düzeyinde" diyen Selami, Türkiye'nin MB ile ilişkilerinin iyi olduğunu söylüyor.

Konferansa yoğun katılım oldu
Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes, Türk-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı ile önceki başkan Mehmet Habbab, Lübnan- Türk İş Konseyi Eş Başkanı Wajih Bizri, Mehmet Ali Neyzi ve Tefirom Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Öz de büyük ilgi gören Mercidabık Konferansı'na katılan isimler arasında yer aldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA