Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Rahatlamanın iyileştirici gücünü keşfedin

Negatif duygular ve stres, hastalıklara yol açarak sağlığı kötüleştirirken; kendinizi iyi hissettiren terapiler de enflamasyonu yavaşlatarak daha sağlıklı, mutlu ve güzel olmanızı destekler

Cilt sağlığını koruma stratejisinin kilit bileşenlerinden biri, kendinize rahatlamak için zaman ayırmak ve hayattan zevk almaktır. Doğru beslenmede olduğu gibi rahatlamanın farklı yolları, vücut ve cilt sağlığını mümkün kılar. Kendinizi iyi hissetmeniz için birçok yol vardır. Kimileri için aromaterapi mumları ile çevrilmiş bir küvete girmek gerginlikten kurtulmanın en iyi yoludur. Kimileri için de yürüyüş zihni boşaltmanın en iyi yoludur. Kafanız karışık olduğunda manikür, masaj yaptırmak veya sadece rahatlatıcı bir müzik dinlemek sizin için gevşemenin en iyi yolu olabilir. Size en faydalı olanı bulmak için farklı teknikler deneyin. Rahat ve huzurlu hissetmenizi sağlayan doğru kombinasyonu bulduğunuzda bunu rutininize ekleyin. İsteklerinizi görmezden gelmek ve strese yer açmak sağlık, canlılık ve güzellik için harcadığınız emekleri geçersiz kılabilir. Masaj, etkili ve popüler bir stres savaşçısıdır. Aromaterapi de tedavilerde rahatlama için kullanılabilir.

AROMATERAPİ
Bilimsel literatürün büyük bir kısmında, belirli kokuların; ruh hali, gerginlik, bağışıklık fonksiyonları ve hatta cilt sağlığı üzerinde etkisi olduğu belirtilmektedir. Aromalı temel yağlar koklandığında burnun üstündeki sinirler; bu duyuyu beynin kalp atışı, hafıza ve hormon dengesini kontrol eden bölgesine iletir. Güçlükle algılanan kokuların bile nöro kimyasal salgılanmasını sağladıkları tespit edilmiştir. Diğer bulgulara göre beynimizle koku duyumuz arasında güçlü bir bağlantı vardır. Bunun yanı sıra Alzheimer, şizofreni ve depresyon da dahil olmak üzere birçok nöro psikiyatrik rahatsızlıkta yetersiz koku alma kabiliyetinin varlığı tespit edilmiştir. Banyonuza aromaterapik bir yağ eklemek kokunun iyileştirici gücünden faydalanmanın diğer bir mükemmel yoludur. İçerisinde çözünmüş temel yağlar bulunun sıcak bir suya girmenin, yağların dokular tarafından emilmesini sağladığı düşünülmektedir. Yağlar ciltten ya da nefes alma yoluyla vücuda girdiğinde, bağışıklık sistemindeki enflamasyonlarda ve enfeksiyonlarda terapi etkisi yaratabilir.

İYİLEŞTİRİCİ DOKUNUŞ
Masaj sadece kas ve dokuların ovulması ve esnemesine yaramaz; aynı zamanda stresi, depresyonu azaltır, uyku düzenini sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çalışmalar, kanser hastalarına uygulanan masajın ilave ağrı kesici alımını azalttığını kanıtlamıştır. Birçok çalışmada, deneklerin masajın faydalarını terapiler bittikten aylar sonra bile görmeye devam ettikleri saptanmıştır. İyileştirici dokunma terapileri; derin doku masajı, cilt fırçalama, bağdoku manipülasyonu ve refleksoloji gibi farklı birçok form alabilir. Bu teknikleri deneyerek sizi en çok şımartacak olan dokunma terapisini bulun. Basit bir sandalye masajı bile çok faydalı olabilir. Miami Tıp Fakültesi masajın ofis çalışanları üzerinde etkisi ile ilgili bir çalışma yürütmüştür. Haftada iki kere uygulanan 15 dakikalık basit bir masaj terapisinin, üretkenliği ve uyanıklığı artırırken, stresi önemli ölçüde azalttığı kanıtlanmıştır. Alternatif terapiler üzerine yapılan çalışmalar ve doğrulamalar gitgide artmaktadır. Zihin, bağışıklık sistemi, cilt ile ruhsal ve fiziksel sağlık arasındaki ilişkiye dair daha fazla gerçek açığa çıktıkça; dokunma ve aromaterapi gibi duygusal terapiler, iyileştirici terapilerimizin cephaneliğinde çok daha büyük yer kaplayacaktır.

NEFES
Stres, hastalıkları ağırlaştıran bir kuvvettir. Hastalığın organik bir nedeni bile olsa rahatlama ve nefes alıp verme vücudun iyileşme sistemine yardımcı olacaktır. Bunu bilmediğimiz için birçoğumuz, özellikle de stres dönemlerinde kısa ve güçsüz nefesler alırız. Bu da yetersiz dolaşıma neden olur ve gerginliği artırır. Kendinizi heyecanlı hissettiğinizde ya da güçsüz soluduğunuzda midenize doğru derin nefes almaya çalışın. Birçok insan birkaç dakikalık derin nefes egzersizinin kendilerini uyandırdığını ve gün boyunca yoğunlaşabilmelerini sağladığını söylemektedir.

DERİN NEFES EGZERSİZİ
1. Bol kıyafetler giyin ve uzanın. 2. Burundan olabildiğince uzun nefes verin. 3. 10'a kadar sayarak burundan nefes alın, diyaframınızın ve karnınızın şiştiğini hissedin. 4. Ciğerlerinizi tam olarak şişirmeye yetecek kadar hava solumaya çalışın. 5. 20'ye kadar sayarak yavaşça nefes verin, ciğerinizdeki tüm havayı dışarı çıkarın. 6. Egzersizi iki-üç dakika kadar yapın.

OTURUŞ BOZUKLUĞUNA DİKKAT!
Çok az insan özellikle masa başında çalışırken postürüne, oturuşuna dikkat eder. Halbuki dik duruş, kaslarınızı güçlü tutmaya ve sindirim siteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir omurga; vücut ağırlığınızı destekler, sinirlerinizi ve organlarınızı koruyarak gün boyu daha rahat hareket etmenizi sağlar. Yoga ve pilates gibi sporlar dik duruşunuza odaklanmanıza yardımcı olur ve bunu geliştirmenizi sağlar. Oturuş bozukluklarınızın sebebi siz de olabilirsiniz; dikkat edin. Oturmanın trigliserite, iyi kolestrole, kan şekerine, kan basıncına ve sizin doymanızı sağlayan leptin hormonuna birtakım olumsuz etkileri vardır. Bilim adamları, yaptıkları araştırmalar sonucunda günlük iki saatlik bir egzersizin bile tüm gün oturmayı telafi etmediğini görmüşlerdir. Yani elimizden geldiğince hareket etmeliyiz. Masa başı bir işte çalışıyor olsanız bile saatte bir beş dakika ara verip yürümelisiniz. Arabanızı uzağa park edebilir ya da asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz. Telefonla konuşurken kablosuz bir kulaklık kullanarak bu sırada yürüyebilir, gün içinde hareket edebileceğiniz farklı yollar bulabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA