Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Malazgirt’ten Kocatepe’ye; Ahlat’tan İstanbul’a...

Anadolu'ya bundan 951 sene önce yerleşen Türkler, Malazgirt'ten 'Van Denizi' kıyısındaki kadim kent Ahlat'a uzanan 52 kilometrelik yolu at üstünde beş saatte kat etmişlerdi.

Özbekistan'ın Buhara'sı, Semerkand'ı ve dahi Hiva'sı, Afganistan'ın Behl şehri gibi Kubbet-ül İslam, yani İslam'ın Kubbesi olarak nitelendirilen Ahlat, kabirleriyle Selçuklu'nun tapusunun bulunduğu yerdir. Mezarlıklar, medeniyetlerin kuruldukları yerlerdeki en büyük tapularıdır çünkü.

26 Ağustos'ta Ahlat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve Okçular Vakfı'nın Başkanı Haydar Ali Yıldız'ı ağırladı.

Anadolu'ya girişimizin sembolü olan doğudaki kadim kentimizde yapılan etkinlikler, Anadolu'daki kalıcılığımızın sembolü olan 26 Ağustos 1922 Büyük Taarruz vesilesiyle batıdaki, iç Ege'deki güzel kentimiz Afyon'da düzenlenen eş zamanlı etkinliklerle birleşti. Kocatepe; malum, Büyük Taarruz'un Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk ordusunun harekâtını sevk ve idare ettiği 1874 rakımlı tepe.

1650 metre rakımlı Ahlat'ta ise UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olma özelliğini taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı bulunuyor. Kabristan, Malazgirt Zaferi'nin 951. yıl dönümü vesilesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da ziyaret edildi. Erdoğan, Selçuklu Meydan Mezarlığı'nı ziyareti sırasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Maziden atiye kurduğumuz köprünün kilit taşları… Ahlat…" ifadesini kullandı.

Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda Ahlat'a özgü taşlarla yapılmış kümbetlerde, dönemin saygın kişilerinin kabirleri bulunuyor. Bunlar, mazimizin tapusu olduğu gibi manevi anlamda geleceğimizin de güvencesi.

İKİZ 100. YIL KUTLAMASI

Büyük Taarruz'un 100. Yıldönümü, ülkemizin pek çok ilinde farklı etkinliklerle kutlandı. Ancak bu yıl; dikkat çekici olan ve haber değeri taşıyan, 26 Ağustos Malazgirt Zaferi'nin yıldönümünün Büyük Taarruz'la 100. Yıl'da birleştirilmesi ve ikisinin aynı ruhla kutlanması oldu.

26 Ağustos'ta yalnızca Malazgirt'ten Kocatepe'ye değil, bayraklarla süslenmiş Ahlat'tan yine bayraklarla süslenmiş Beyoğlu'na da tarihi köprüler kuruldu.

Okçular Vakfı ve aynı zamanda Beyoğlu Belediye Başkanı olan Haydar Ali Yıldız, bu yıl altıncısını düzenledikleri Malazgirt etkinliklerinin duyurusunu 18 Ağustos'ta Afyonkarahisar'da yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat'ta ve Malazgirt'te tarihi zaferi kutlamak üzere on binlerce vatandaşımızla buluştu. Malazgirt'teki etkinliklerin devamında Erdoğan, Afyonkarahisar'a gitti. Ve 30 Ağustos'u zaferin kazanıldığı topraklarda kutladı. Böylece Malazgirt'ten Kocatepe'ye anlamlı bir köprü kuruldu.

Kadim Ahlat'tan da Beyoğlu'na uzanan köprü ise bayraklarla kuruldu.

Adını Kurtuluş Savaşı'ndan alan İstiklal Caddesi, 1000 adet Türk bayrağıyla donatıldı, adeta bayraktan bir tünel haline getirildi.

Beyoğlu'ndaki 100 yıl kutlamalarıyla ilgili Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'la konuştum. Yıldız, etkinliği İstiklal Caddesi esnafıyla birlikte planlayıp gerçekleştirdiklerini anlattı. Buradan bakarsak etkinliğin; İstanbulluların, İstiklal Caddesi'nde pek Türk kalmadığından şekvacı olduğu bir dönemde gerçekleşmiş olması manidar.

Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu'nun Milli Mücadele'nin Samsun'dan gidişle başladığı yer olduğunu da ayrıntılarıyla anlattı. Milli Mücadele'nin Galata Rıhtımı'ndan atılan ilk adımla başladığını söyleyen Yıldız, Bandırma Vapuru'nun 16 Mayıs 1919'da yola çıktığı bu rıhtımda kutlama yapılmasının da fikri takipçisi olmuş.

Yıldız, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak bastı ama bu yolculuğa 16 Mayıs günü Galata Rıhtımı'ndan başladı, Bandırma Vapuru'yla Karadeniz'e açıldı" dedi.

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 48. yıl dönümünü kutlamalarına da katılmıştı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yıldız ile birlikte 2. Uluslararası Barış ve Özgürlük Okçuluk Kupası'nda dereceye giren sporculara ödüllerini vermişti.

MALAZGİRT'TEKİ İSTİHBARAT OPERASYONU

Malazgirt, malum olduğu üzere 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Alp Arslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen'in orduları arasında gerçekleşen muharebedir. Muharebe, Alp Arslan'ın, dolayısıyla Türkler'in kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle Malazgirt, 'Türklere Anadolu'nun kapılarını sonsuza dek açan son muharebe' olarak bilinir.

İlk muharebeler 1070 yılında yapılmıştı. Türkler, Alparslan komutanlığında, Malazgirt ve Erciş kalelerini ele geçirdi. Türk ordusu, daha sonra Bizans yönetimindeki Diyarbakır'ı aldı.

Malazgirt Meydan Muharebesi'nin yapıldığı 1071'in ağustos ayının 26'sına gelindiğinde ise Alp Arslan ve ordusu hazırdı. Pek bilinmez ama Malazgirt Savaşı, istihbaratın da etkin biçimde kullandığı bir savaştır. Alp Arslan, Bizans ordusunun büyüklüğünü, 'berid' adı verilen casuslarının verdiği bilgiyle öğrenmiştir. Diyojen, büyük bir orduyla bölgeye geldiği için Alp Arslan, Bizans İmparatoru'nun gerçek hedefinin bugün İran sınırlarında yer alan İsfahan'a girmek ve Büyük Selçuklu Devleti'ni yıkmak olduğunu anladı. Zaten zafer de, Bizans'ın bu büyük hedefini engelleme motivasyonu ve azmiyle geldi.

'KIZIL ELMA' BİR YER OLSAYDI AHLAT OLURDU

Yazı 7 bin vuruşa yaklaşıyor. Yavaş yavaş toparlayalım: Eğer Kızıl Elma bir yer olsaydı Anadolu'da bu ismi alabilecek ilk yerlerden biri, belki de birincisi Ahlat olurdu. Kızıl Elma, Türk mitolojisinde; düşünüldükçe uzaklaşan, ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülkü/ütopyayı simgeleyen soyut kavram.

Ancak artık eskisi kadar soyut değil. 'Kızıl Elma', Samsun Teknofest'te görücüye çıktı. Henüz motorunun yapımı tamamlanmadığı için uçmadı ama artık bir 'ülkü'den daha somut olduğu kesin. 2023'te, Cumhuriyet'in 100. Kuruluş yıldönümünde de havalanacak.

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olması planlanan 'Kızılelma'nın Teknofest Karadeniz'de sergileneceğini duyurmuştu. Bayraktar, 26 Ağustos'ta Twitter hesabından, "951 yıl önce Malazgirt Zaferi ile adım attığımız bu kadim topraklardaki varlığımızı perçinleyen zaferin müjdecisi Büyük Taarruz'un 100. yılı kutlu olsun" diye yazmıştı.

Daha önce de iki yazımda dile getirmiştim: Yüzyıl, devletlerin ömrü için bir politik eşik olarak kabul edilmesi açısından önemlidir. Bunu, siyaset bilimi ilkeleriyle matematiksel formül gibi izah etmek mümkün değildir elbette. Ama 100'üncü yıl, siyasi açıdan büyük bir eşiktir.

Anadolu'ya girişimizin ve Anadolu'daki kalıcılığımızın tapusu olan iki 26 Ağustos'u; Malazgirt'ten Kocatepe'ye, Ahlat'tan Beyoğlu'na, Edirne'den Kars'a, Samsun'dan Adana'ya, Ankara'dan İzmir'e yurdun dört bir yanında kutladık. Darısı kuruluşumuzun 100. Yılına…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA