Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Metaverse’ü deneyimlemeden paçayı sıvamayın!

İnternet hızı ve işlemci gücünün yetersiz kaldığı yerde Metaverse hayali kurmak gerçekçi değil. Bulut teknolojisi ve internet altyapısı konusunda kusursuz bir geleceği inşa etmeden yapılan Metaverse sohbetleri biraz romantik kalıyor...

Erken gelen şöhretle başa çıkmak kolay değil. Ölçüsüzce popülerleşen Metaverse kavramı Meta için bile yük haline geldi. Şimdi her yaş ve eğitim seviyesinden insan Metaverse kelimesiyle yatıp kalkıyor. Metaverse terimi, yaklaşık 30 yıl önce Snow Crash adlı romanda ortaya çıkmış olsa da, ekim ayı sonlarında Facebook'un adının Meta olarak değişmesi, Metaverse kavramı üzerinden yürüttüğü yeni iletişim kampanyasıyla büyük popülerlik kazandı. Ortalık Metaverse'ü görmeden paçayı sıvayanlar kulübüne döndü. Peki, gerçekte Metaverse kavramının karşılığı nedir? Yatırımcıların Metaverse odaklı girişimlere, sanal ve artırılmış dünyalara olan ilgisini yeniden canlandırmış gibi görünüyor bu sistem. Facebook, Instagram, Whatsapp platformlarındaki Meta'nın iş ortakları yerelde gönderdikleri bültenlerle ilgiyi her pazarda canlı tuttu. Şimdi köpüren dalganın suları çekilince gerçekte pek araç ve mükemmel deneyimin oluşmadığını herkes gördü. Şimdi herkes yenilik peşinde.

BULUT TEKNOLOJİSİ GELECEĞİ
İşlemci gücüne bağlı bir Metaverse rüzgarı gerçekçi değil. İnsanlar hangi cihazı kullanırsa kullansın bulut teknolojisi işlemci gücünden bağımsız bir veri evreni oluşmasına izin veriyor. Şimdi Metaverse geleceğinden söz ederken bulut teknolojisine ve internet altyapısına yatırım yapmak kaçınılmaz. Kesintisiz ve işlemci gücü ihtiyacına muhtaç kalmadan oluşturulacak altyapı da bulut teknolojisi oyundan iletişime, spordan sağlığa her alanda kendisine karşılık bulacak. Türk Telekom sadece fiber optik kablolara değil, bulut altyapısına, veri merkezine de yatırım yaparak geleceği inşa etmeye çalışıyor. Ayrıca senkronizasyon ve gecikme Metaverse için en önemli sorunlardan biri olarak görülüyor. Bu konuda çözümü de Türk Telekom mühendisleri patentli bir çözüme kavuşturmuştu.



HUKUK VE ETİK YAŞAM
İnsan ilişkilerinin medya değiştirdiği bu yeni evrende hukuk ve etik konusunda yeni bir ortak akıl inşa etmek zorundayız. Ortak akıl geliştirme konusunda iyi bir sicilimiz yok. Bitmeyen VAR tartışmalarına kurban edilen futbolun geleceği bile parlak değil. "Kalsın benim davam, Metaverse'e kalsın" diyecek bir gelecek bizi beklemiyor. Dijital ikizimiz, avatarlarımız için hukuk ve etik alanında yeni bir gelecek hazırlamamız çok kolay olmayacak. Ancak bu konuda çalışan hukukçuların sayısı giderek artıyor. Metaverse konusunda konuşulanların çoğu "Doğmamış çocuğa don biçme yarışı gibi" desek pek de haksız sayılmayız. Metaverse'te arsa ve bina satışı konusunda tüm dünyayı şaşırtan adımlar attığımızı zaten biliyorsunuz. Fırsat değil, fırsatçılığa odaklanan toplumun derdi hep aynı. Kısa zamanda zengin olma

DİJİTAL BANKA KARTI HAZIR
Artık Metaverse kuşağı hazırsa, ona uygun dijital banka da hazır. Banka kavramıyla kumbara sayesinde tanışan kuşaktan Metaverse evreninde oyunla tanışan kuşağa evriliyoruz. Artık tasarruf kültürünü Roblox oyununda öğrenen bir kuşak neden hayal etmeyelim! Türkiye İş Bankası, bir ilke imza atarak global çevrim içi oyun platformu ve oyun oluşturma sistemi Roblox oyununa ülkemizden reklam veren ilk banka oldu. Roblox oyuncuları deneyimleri sırasında oyunun geçtiği Metaverse'teki billboard'larda İş Bankası'nın Maximum Gaming kartının reklamlarını görecekler. Bankanın e-sporculara özel ön ödemeli kart ürünü olan Maximum Gaming Kart, Kasım 2019'da hizmete sunulmuştu. Milyonlarca oyuncunun bir araya gelerek oyun oynadığı, yeni oyun kurguladığı ve deneyim kazandığı global bir Metaverse örneği olan Roblox, dünya çapında 200 milyonu aşkın kişi tarafından kullanılıyor. Türkiye şu anda oyunun ilk 10 coğrafyası içinde yer alıyor. Z kuşağının en sevdiği platformlardan olan Roblox'un, ülkemizde 5 milyon kullanıcısı bulunuyor.

İNTERNETTE YENİ EVRENE HAZIRLIK
Geçtiğimiz yıl ekim ayında, dünyanın en büyük danışmanlık firmalarından biri olan Accenture, çalışan eğitimi için 60 bin Oculus Quest 2 seti satın alacağını duyurdu. Şimdi araçlar yetersiz olsa da Metaverse rüzgarının yakalandığını söylemek çok da yanlış değil. Ancak yine de dalgalar çekildiğinde elimizde kalanlara tekrar bakmak gerek. Veri dünyası yaratmak için dünyadaki koşullar pek yeterli değil. Sadece kurumlar değil, ülkeler de öncü adım atmak için yarışıyor. Ancak sorun internet altyapısıyla bitmeyecek.



KULAĞIMIZI OKŞAYAN SESLER
Eğer kendinize iyi bir ödül vermek isterseniz, dinlediğiniz müziğin veya akıllı telefonda izlediğiniz dizinin keyfini artıracak bir kulaklık sahibi olmanızı önerebilirim. İşte bunun için fiyat performans odaklı bir marka bulmak daha kolay. İşte vivo TWS 2 ANC kulaklık, 4,7 gramlık bu zarif tasarımı ile varlığını unutturuyor. G3 kavisinin pürüzsüz, aerodinamik şekli kulak hatlarına tamamen oturmasına yardımcı oluyor. Terletmemesi ve kulaktan hemen düşmemesi için kulaklık tasarımı ve malzemeler çok önemli. Farklı kullanıcılar için uyum sağlayan üç silikon başlığa sahip kulaklıklar, ayrıca yenilikçi bir havalandırma tasarımı ile "nefes alabilen" bir kullanım deneyimi sunuyor. Kulak içerisindeki basınçları eşitlemeye yardımcı olarak ön ve arka alanda hava akışını sağlıyor ve kulaklarınızı özgür kılıyor. Birden fazla kullanıcı deneyimini dikkate alan kulaklıklar, gürültü önleme özelliğinin yanı sıra tek dokunuşla dış sesin içeri girmesine izin veren şeffaflık modunu da birlikte sunuyor. Kulaklıklar takılıyken etraftaki sesleri rahatlıkla duyabilir, çevrenizdeki kişilerle sohbete devam edebilir ve anı yakalayabilirsiniz!

HAYAL ETTİĞİMİZ TELEVİZYON
Artık televizyon kanallarında değil, dijital platformlar arasında gezinti yapıyoruz. Akıllı telefonlarla televizyon deneyimi bir birine çok benzemeye başladı. Netflix, YouTube, Tivibu, Exxen, BluTV arasında seçim yapmaya çalışan izleyici televizyonunda platformlar arasında gezinirken kusursuz bir deneyim yaşamak istiyor. Peki bunun için ne gerekli? İşte tüm bu değişen alışkanlıkları kişiselleştirilmiş deneyime dönüştürecek televizyona ihtiyaç arttı. Philips markasının sahibi TP Vision yeni televizyon deneyimini böyle tasarlamış. Bu yüzden işlemci ve yapay zeka teknolojisi üzerinde daha çok çözümü anlattılar. OLED807, donanımında geliştirilmiş altıncı nesil P5 Yapay Zekalı Görüntü İşleme sistemini içeriyor. Bu sistem sayesinde televizyonda bulunan ışık sensörü daha 'akıllı' hale getirildi.

ORTAM ZEKASI GELDİ
Modelde bulunan altıncı nesil P5 yapay zeka sayesinde izleyiciler; kendi ihtiyaçlarına göre gözü yormayan, iyileştirilmiş koyu renkler, iyileştirilmiş renk sıcaklığı gibi seçenekler arasından kendileri seçim yapabiliyor. 2022 model OLED TV'ye daha ince çerçeve dışında geliştirilmiş IMAX desteği eklendi. IMAX desteği, görüntü kusurlarını gidererek filmi tam olarak yapımcısının amaçladığı gibi sunmak amacıyla geliştirilmiş bir algoritmaya sahip.

OYUNSEVERLER UNUTULMADI
Ekranın üzerindeki oyun çubuğu ses ve görüntü ayarlarına hızlı erişim sağlarken oyun sırasında basitleştirilmiş menü de ayarlarının kontrol edilmesine izin veriyor. Oyunseverler VRR, NVIDIA G-SYNC ve AMD FreeSync özelliklerini de kolayca aktifleştirebiliyor. Philips TV'lerdeki anti-burn teknolojisi; statik içeriği doğru bir şekilde algılıyor ve piksellerdeki yanmayı önlemek için ışık çıkışının yoğunluğunu kademeli olarak azaltarak logo algılama sistemi kullanıyor.

ARŞİVDE SAKLANACAK ÇOK ŞEY VAR
Dijtal sandığımızda saklanacak ne çok şeyimiz varmış. Sadece Instagram, Facebook ya da You- Tube'da kalmasını istediğimiz çok şey var. ASUS, Windows 11 ve macOS işletim sistemli dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarla uyumlu, akıllı tasarımıyla kablo kalabalığının önüne geçen, USB-C özellikli ASUS ZenDrive V1M harici DVD yazıcısını duyurdu. M-DISC desteği sunan ürün kapsamlı yazılım çözümleriyle birlikte geliyor. ZenDrive V1M kristal kesim stildeki ince ve modern tasarımıyla birlikte depolama imkanı, farklı işlevler ve kullanım kolaylığı sunuyor. Ürünün köşesindeki kısım 24 cm uzunluğundaki bağlantı kablosunu saklamaya yarıyor. Böylece kullanıcıların kabloyu kaybetmekten korkmasına gerek kalmıyor. Akıllı stiliyle V1M, modern yaşamın yoğunluğunda her yere kolayca götürebileceğiniz vazgeçilmez bir yardımcı. En yeni nesil ultra ince dizüstü bilgisayarlara ZenDrive V1M hem Windows 11 ve daha önceki sürümlere hem de macOS'e destek veriyor. Her iyi yönde de takılabilen USB-C kablosu sayesinde V1M'yi popüler modern dizüstü bilgisayarlara takabilmek mümkün. Böylece hemen her bilgisayar çeşitli optik medya formatlarıyla multimedya içerik oynatmaya veya yedek almaya anında hazır hale getirilebiliyor. Bu ürün günümüzde çoğunlukla göz ardı edilen fakat çoğu kullanıcının halen ihtiyaç duyduğu bir işlevi sunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA