Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Kütahya Hapishanesi’nden harikalar..

Kilis'te Gümrük Tabur Komutanı'ydı babam, 1950'de.. Ben de ilkokul öğrencisi..
Bir gün elinde rengarenk, minnacık boncuklardan örülmüş bir bozuk para cüzdanıyla geldi, bana verdi.. Ne sevmiştim o cüzdanı.. Babam anlattı. Hapishanede mahkumlar el işleri yaparak vakit geçirirlermiş. Böyle cüzdanlar, tespihler..
Örtüler, işlemeler.. Sonra pazarda, panayırda satılırmış bunlar. Mahkumlar hem oyalanır, hem meslek öğrenir, hem de harçlık kazanırlarmış..
Yıllar boyu hapishanelerden çok şey geldi bana.. Hele de Sabah'ta bu köşeyi açtıktan sonra..
Geçen hafta Sıtkı Ustamın kızı sevgili Nida Olçar'dan bir mail aldım.
Bayıldım okuduklarıma ve eklediği resimlerde gördüklerime.
Kütahya E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda eğitim ve kültür faaliyetleri çerçevesinde Çini Atölyesi'nde çalışan hükümlü ve tutuklulara yönelik bir çini yarışması düzenlenmiş.
Nida da jüride.. "7 yıl sonra tekrar sanatçı hükümlülerle bir araya gelme imkanım oldu" diyor.. Bu süreçte inanılmaz bir yol kat edip piyasadaki desenlerin bile önüne geçmişler..
1995'te Sıtkı Usta'mın katkılarıyla kurulmuş cezaevi içindeki Çini Atölyesi'nde bu yılki yarışma iki kategoride yapılmış.. Tahrir (çizim) ve boyama..
"O kadar yetenekli ustalar ve işlerle karşılaştık ki jüri olarak çok zorlandık. Boyama dalında 2 tane ikinci ve 2 tane üçüncü seçmek zorunda kaldık ki hapishane koşullarında üretilen el emeği göz nuru tüm eserler gerçekten birincilik niteliğindeydi ve beni çok etkiledi" diyor Nida..
Ödülleri Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey vermiş, ne güzel..
Nida "Çini atölyesinin yanına kundura ve konfeksiyon atölyesi de eklenmiş . Bu atölyelerde 300'ün üzerinde hükümlü ve tutuklu çalışıyor. Türkiye genelinde 40'ın üzerinde satış mağazaları var. Bir çok kurumun resmî formasının yanında gömlek ve tişört de üretiyorlar" diyor.
Hapishaneleri, insanların kapatıldığı bir alan olma ötesinde hükümlülerin meslek edinmelerini sağlayıp ekonomik ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunarak yeniden suç işlemelerini önlemek ve topluma yararlı bireyler olarak geri dönmelerini sağlamayı amaçlayan bu çalışmalar ne kadar güzel. Ne kadar anlamlı..
İşte size Çini Yarışması sonuçları.
Çini Boyama..
1. Hüseyin Gökhan Solakoğlu,
2. Halil Aktaş ve Erhan Ulu,
3. Eşref Elmas & Halil Sönmez.
Çini Tahrir (çizim)
1.Cihan Beşkardeş,
2.Yakup Kılıçarslan,
3.İsmail Nedim Özgüner.
..Ve sürpriz.. Nida, Kütahya mahkumlarından bana iki hediye göndermiş.. Bir çift ayakkabı ve bana özel "Çift cepli gömlek.."
Teşekkürler Kütahyalı mahkum kardeşlerim..
Teşekkürler Nida!.
Gururla giyeceğim onları..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA