Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OSMAN ALTINIŞIK (ANKARA)

Müjdeler haftası…

Yeni Türkiye'nin Yeni Ankara'sı… Müjdeler önceki gün geldi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara buluşmasında yeni bir Başkent profili çizdi… Gözlerinizi kısa süreliğine kapatın birlikte Yeni Ankara'ya seyahat edelim… Bir ucu Ankara İl Emniyet Müdürlüğü önünden Konya yolunu sınır alarak başlayan park; içerisine Hipodrom ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanı, 19 Mayıs Stadyumu ve Arena Spor Salonu arazisi, Gençlik Parkı ve devamında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binası… Ve şimdiki Adliye binasının bulunduğu alanı da kapsayarak doğuda Sıhhiye Meydanı'na kadar, kuzeyde de birinci ve ikinci Meclis Binaları, Ankara Palas binasını da içine alan Ulus Meydanı'na kadar uzanacak ve toplam 1 milyon700 bin m2 alana sahip dev bir Millet Bahçesi... MüthişKonya yolu ile Kazım Karabekir Caddesi arasında kalan 750 dönümlük birinci ada müzeler bölgesi oluyor… Cumhuriyet, Osmanlı, Selçuklu, Roma, Mezopotamya dönemlerine ait müzeler olmak üzere Anadolu'muzun tarihini bütün görkemiyle gözler önüne seren beş farklı müzeye ev sahipliği yapacak.
Kazım Karabekir Caddesi yer altına alınacak ve birinci ada ile ikinci ada yeşil tepelerle birleştirilecek.
İkinci ada spor bölgesi olarak düzenleniyor… Arena Spor Salonu muhafaza edilecek, 19 Mayıs Stadyumu yıkılıp yenilenecek… Ayrıca bu bölgede voleybol, basketbol, tenis gibi birçok spor faaliyetleri için tesisler olacak… Devamında bu ikinci ada ile gençlik parkını ayıran ve kenarlarında yaşlı çınarların bulunduğu yol muhafaza edilecek.
Yeşil bir koruyu andıracak şekilde ağaçlandırılacak ve doğal bir gölet de yapılacak olan üçüncü ada, opera binasına kadar uzanacak ve Atatürk Bulvarı'nın üzerinde oluşturulacak meydanla yeni yapılan Melike Hatun Camii ile buluşuyor. Kuzeydeki dördüncü adada Cumhuriyet dönemi tarihi binaları öne çıkartılacak şekilde ticari bölge oluşturulacak… Bu bölge bir meydan ile ikinci adaya yani spor bölgesine bağlanacak. En doğudaki beşinci adada ise yeni yapılan CSO binasına ilaveten çeşitli kültür sanat fonksiyonları da eklenmek suretiyle millet bahçesinin kültür sanat bölgesi oluşturuluyor… Bahçe Sıhhiye Meydanı'na kadar uzanmış ve Ankara'nın yaya trafiğinin merkezi Kızılay ile buluşturacak.
Ankara'nın tarihi merkezi Ulus'tan ticari merkezi Kızılay'a, ulaşım merkezi olacak… Yüksek Hızlı Tren ve eski tren garından şehrin yeni iş merkezinden Hipodrom Caddesi'ne, İskitler'deki MİA bölgesine ve Hipodrom Caddesi ile İstanbul yolunun kesiştiği yerde yapılacak yeni Adalet Sarayı'na kadar çok önemli merkezlere de komşu oluyor Millet Bahçesi… Bütün bu merkezler arasında bir yaya ulaşımı ve yeşiller içinden geçen bisiklet yolu da şehir içinde araçsız ulaşım imkânı da sunacak.
Bahçe içinde toplamda 5 bin metrelik yaya ve bisiklet yolu ve bütün bahçenin etrafını dolaşan 4 bin metre uzunluğunda bir de tramvay hattı... Bahçe alanı içerisine ilave olarak 3 bin ağaç daha dikilecek.
Bahçe alanının özellikle güney kısmı Ankara çaylarının toplanma havzası olduğu için, üzeri kapatılmış olan bu sular açığa çıkartılıp ıslah edilecek, çeşitli kanallar dereler ve göller ile Millet Bahçesi'nin toplam 163 bin m2 su öğesine sahip olması sağlanacak.
Park içerisinde oluşturulan yeşil yaya ve bisiklet yolları, yeşil köprülerle Konya yolunun ve Hipodrom Caddesi'nin üzerinden geçilerek Ankapark'ın doğu ucuna ulaşılacak… Bu yeşil yollar ile Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne kadar gelinebilecek.
İşte Yeni Türkiye'nin Yeni Ankara'sı…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA