Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Şanlıurfa’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Şanlıurfa'dayız. Dünyanın ilk beş mutfağı arasında sayılan Türk mutfağı ve özelde Urfa mutfağı, mutfak kültürümüzün en önemli temel taşlarından biri. Urfa mutfağı; dünyada ve Türkiye'de müstesna bir yere sahip. Urfa mutfağını böylesine özel hale getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikim... Şanlıurfa, bu tarihsel ve kültürel birikimiyle dünya kültürel mirasına giren bir şehrimiz...

EN ESKİ ŞEHİRLERDEN
Dünya coğrafyasında ise kuruluş tarihi bilimsel olarak tespit edilemeyen birkaç şehirden biri. Bu da Urfa'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu gösteriyor. Neredeyse yapılan her yeni arkeolojik kazıda, Urfa'nın tarihinin biraz daha eskiye uzandığına dair deliller elde ediliyor. Görünen o ki; zaman geçtikçe Urfa'nın tarihi eskiye doğru gidiyor. İftar soframız için, bakalım Urfalıların en meşhur lezzetleri nelermiş...

PATLICANLI URFA KEBABI

MALZEMELER
1 kg. orta yağlı koyun kıyması
1 kg. patlıcan
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Pul biber
Kekik
Kuru nane
2 adet köy biberi
1 adet büyük boy domates

YAPILIŞI:
Kıyma ve baharatları iyice yoğuruyoruz. Patlıcanları alacalı soyuyoruz ve halka halka kesiyoruz. Tuzlu suya atıp acısının çıkmasını sağlıyoruz. Bir patlıcan halkası, bir parça köfte şeklinde yuvarlak tepsiye arka arkaya diziyoruz. Aralarına köy biberi serpiyoruz. Ortaya dörde bölünmüş domatesi koyuyoruz. Üzerini folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Dana kıyması kullanacaksanız, mutlaka içine kuyruk yağı ilave etmelisiniz. Aksi halde lezzetli olmayacaktır.

AĞZI YUMUK

MALZEMELER
Kıyma
Ceviz içi
Tuz
Karabiber
Baharatlar

HAMURU İÇİN:
5 su bardağı un
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tutam tuz

YAPILIŞI:
Öncelikle hamuru hazırlıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Kıymayı tavaya alıp suyunu salana kadar kapağı kapalı şekilde pişiriyoruz. Suyunu saldıktan sonra kapağı açıp ceviz içini ekliyoruz. Ceviz içlerini ekledikten sonra pul biber, tuz, karabiber ve doğranmış maydanozları ilave ediyoruz. Ocağı kapatıp soğumasını bekliyoruz. Hamurdan bezeler koparıp un alarak merdaneyle tabak büyüklüğünde açıyoruz. Kıymalı harcı ortaya koyuyoruz. Hamurun kenarlarını kat kat kıvırıp kızartıyoruz.

BOSTANA

MALZEMELER
3 adet orta boy domates
3 adet yeşil sivri biber
2 adet taze soğan
1 adet küçük kırmızı kuru soğan
Yarım demet maydanoz

SOS MALZEMESİ:
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pulbiber veya isot
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu

YAPILIŞI:
Bütün sebzeleri doğrayabildiğimiz kadar minik doğrayıp bir kaseye alıyoruz. (Ben sosu için zeytinyağ kullandım, siz istediğiniz sıvı yağı kullanabilirsiniz) Yağ, nar ekşisi, pul biber, nane, tuz ve limon suyunu iyice çırpıyoruz. Sosu domates harcıyla buluşturup güzelce karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp bekletmeden servis yapıyoruz.

ŞILLIK TATLISI

MALZEMELER

2 su bardağı un
2 adet yumurta
300 gr. ceviz içi
600 gr. şeker
3 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI:
İki yumurta, iki su bardağı un ve dört su bardağı suyu akıcı bir kıvam alana kadar çırpıyoruz. Bir krep tavası alıyoruz ve tereyağı ile yağlıyoruz. Birer kepçe olacak şekilde döküp arkalı önlü pişriyoruz. Şerbeti için; bir kaşık tereyağ erittikten sonra 600 gr. şeker ve üç su bardağı su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Ceviz içini dövüyoruz ve az miktarda toz şekerle harmanlıyoruz. Şıllık kreplerinin aralarına serpiştirip şerbetini sıcak sıcak döküyoruz. Şerbetini çeken şıllık tatlımızı servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Yuvarlak bir tepsiye hiç boşluk kalmayacak şekilde krepleri dizin. Üzerine şekerli ceviz serpip tekrar üzerini kreplerle kaplayın ve şerbet dökün. Dilim dilim servis edin.

CİĞER ŞİŞ

MALZEMELER

1 kg. kuzu ciğeri
300 gr. kuyruk yağı
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı kimyon

SERVİS EDERKEN:
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı sumak
Lavaş

YAPILIŞI:
Ciğerleri kasabımıza kuşbaşı kestiriyoruz. Eve gelince yıkayıp suyunu süzdürüyoruz ve tuzla karıştırıyoruz. Kuyruk yağlarını minik minik kesiyoruz. Çöp şişleri alıyoruz ve ciğerleri geçirmeye başlıyoruz. İki-üç ciğerde bir kuyruk yağı geçiriyoruz. Mangal imkanımız varsa mangalın üzerinde, yoksa döküm tava üzerinde arkalı önlü pişiriyoruz. Ardından üzerlerine kimyon serpiyoruz. Soğanları piyazlık doğrayıp sumakla ovuyoruz. Sac ekmeğinin üzerindeki ciğer şişleri, yanına sumaklı soğan salata ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA