İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, dillere destan lezzetleri ile unutulmaz olan Kahramanmaraş sofrasına konuk oluyoruz.
Kahramanmaraş'ın mutfak zenginliği damaklara destan yazacak kadar büyüktür; daracık sokaklarını gezerken mutfaklarda pişen o güzel yemeklerin kokusuna dayanamaz ve her kapıyı çalmak istersiniz. Bazı yemek çeşitlerimiz komşu bölgelere yayılmış farklı baharatlar kullanılarak veya farklı pişim uygulanarak o bölgeye adapte edilmiştir, bu yemeklerin birçoğu Kahramanmaraş yemek kültürüne aittir. Asırlardır ninelerimizin, annelerimizin öpülecek ellerinin pişirdiği yemekler özünü korumuş, bugünlere gelerek bizlere de nasip olmuştur. Bakalım Kahramanmaraş iftar sofrasında neler var...
YOĞURTLU SÖMELEK KÖFTE
MALZEMELER
2 su bardağı köftelik bulgur
3 su bardağı sıcak su
1 su bardağı yarma
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
HAŞLAMAK İÇİN:
2 lt. su
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek limon suyu
ÜZERİ İÇİN:
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
SOSU İÇİN:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pulbiber
YAPILIŞI: Köfte için bir kaba bulguru ve yarmayı koyup sıcak suyla ıslatın. Üzerine irmiği ekleyip kabın üstünü kapatın. 15 dakika sonra kabın üzerini açıp baharatları, tuzu ve salçayı koyun. Bir kaba ılık su koyun, elinizi bu suya batırarak harcı yoğurun. Daha sonra unu ilave edip biraz daha yoğurun. Harçtan küçük parçalar alıp parmak şeklinde köfteler hazırlayın. Bir tencereye sıcak su koyun, üzerine tuz ve limonu ekleyin. (Limon tuzuda olur) Su kaynayınca köfteleri içine atın, 10 dakika haşlayın. Köfteler suyun yüzüne çıktığında pişmiş demektir. Köfteleri servis tabağına alın. Yoğurda dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edip iyice karıştırın. Sarımsaklı yoğurdu ılınan köftelerin üzerine gezdirin. Tereyağını bir tavada eritin, altını kapatıp nane ve pul biber ekleyip karıştırın, yoğurdun üzerine gezdirerek servis yapın.
ACEM PILAVI
YAPILIŞI: Etleri pişirin. Pirinçleri yıkayıp üzerini geçecek kadar sıcak su koyun, bir çay kaşığı tuz ekleyerek bekletin. Pilav tenceresine yemeklik doğranan soğanları ve tereyağını koyun ve soğanları kavurmaya başlayın. 3-5 dakika sonra kibrit çöpü gibi doğranan havuçları ilave edin. 3-5 dakika daha kavurup etleri ekleyin. Havuçlar kendini bırakana kadar pişirin. Daha sonra tuzlu sıcak suda beklettiğiniz pirinçler ilave edin. 3-5 dakika da pirinçlerle birlikte kavurun. Üzerine sıcak su ilave edin, tuz ve karabiber ekleyip pişmeye bırakın. Pilav piştikten sonra 10-15 dakika kadar dinlendirip servis yapın.
MALZEMELER
1 adet orta boy soğan
2.5 yemek kaşığı tereyağı
2 adet orta boy havuç
100-150 gr. kuşbaşı doğranmış et
2 su bardağı pirinç
2.5 su bardağı sıcak su
2 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
TİRŞİK
MALZEMELER
1 demet yılan pancarı
1 kg. yoğurt
3 kaşık un
1 baş sarımsak
Tuz
Yarım kase aşurelik buğday
1 kase nohut
YAPILIŞI: Pancarı yıkayıp bir sofra bezi üzerinde kurutun. Sonra bir bıçakla ince ince kıyın. (Bu işlemi mümkünse akşamdan yapın) Yoğurdun içine beş-altı bardak su ekleyip ayran yapın. Daha sonra içine ulu ekleyin. İncecik kıydığımız pancarları düdüklü tencereye alalım, üzerine yaptığımız unlu ayranımızı boşaltıp ocağın altını yakalım ve kısık ateşte karıştıra karıştıra yoğurdumuzu kesmeden ocakta ısıtın. Sakın kaynatmayın, sadece el dayanacak sıcaklığa getirin. Düdüklü tencerenin ağzına bir tencere kapağı ile kapatın. (Kendi kapağını kullanmayın) Sonra düdüklü tencereyi sıkıca bir sofra bezine sarıp ertesi gün öğlene kadar mayalanmasını bekleyin. (Mayalanma esnasında zehiri gidiyor otun ve şifalı bir hale geliyor) Önceden ıslattığınız bir kase nohut ve yarım kase aşurelik buğdayı yani döğmemizi de ertesi gün mayalanmış olan düdüklüdeki tirşiğin içine bırakın. Bu defa düdüklü tencerenin kendi kapağını kapatıp 1.5 saate yakın pişirin. Bir baş sarımsağı tuzla dövün. Pişen tirşiğe sarımsağı ekleyip servis yapın.
ELİ BÖĞRÜNDE
MALZEMELER
500 gr. kuzu kuşbaşı
5 adet domates
2 adet büyük dolmalık yeşil biber
2 adet kırmızı kapya biber
10-12 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kekik
Zeytinyağı
Sıcak su
YAPILIŞI: Eti; zeytinyağı, karabiber, tuz ve kekik ile karıştırın ve en az dört saat bu şekilde bekletin. Et marine olduktan sonra tepsinin bir kısmına yayın. Diğer kısma kabukları soyulup yemeklik doğranmış domatesleri, ortasına soyulmuş bütün sarımsakları sarımsakları koyun. Biberleri de boyuna kesip domateslerin üzerine yerleştirin. Tepsiye damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin ve bir çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin. Son olarak bir su bardağı kadar sıcak su dökün. Tepsinin ağzını önce fırın kağıdı, sonra alüminyum folyo ile kapatın ve 200 derecelik fırında bir saat 15 dakika kadar üzerini hiç açmadan pişirin.
MARAŞ KIVRIMI
MALZEMELER
Bir paket baklava yufkası
Bir su bardağı sıvı yağ
Çekilmiş ceviz
ÜZERİ İÇİN:
80 gr. tereyağı ve bir su bardağı sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
YAPILIŞI: Baklava yufkasını alıp arasına sıvı yağ sürün. Üzerine cevizleri serpip rulo şeklinde sarın ve kendi etrafında kıvırın. Tüm yufkaları aynı şekilde hazırlayıp tepsiyi doldurun. Tereyağını eritin, üzerine sıvı yağı ekleyip yufkaların üzerine dökün. Tatlıyı, 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 30-40 dakika pişirin. Şerbeti için; su ve şekeri 15 dakika kaynatın. Fırından aldığınız tatlıyı soğumaya bırakın. Ilınmış tatlının üzerine ılınmış şerbeti dökün. (Bu tatlının püf noktası, hamurun da şerbetin de ılık olması, eğer şerbet sıcak olursa tatlı hamur olacaktır) Tatlıyı dinlendirdikten sonra servis yapın.