Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bamyanın seveni de çok sevmeyeni de

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, seveni de sevmeyeni de bir hayli fazla olan bamyalı tarifler var. Bamyanın anayurdunun Amerika ve Asya kıtaları olduğu yönünde bir görüş bulunsa da, Amerika kıtasının keşfinden önce de Afrika'da bamyanın yetiştirildiği biliniyor. Ebegümecigillerden olan bamya, ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriliyor. Balıkesir bamyası ve Sultani bamya olarak tabir edilen iri çeşitleri tazeyken, Amasya bamyası kurutularak yenilir. Bamya taze olarak tüketilmesinin dışında, kurutularak, dondurularak ve konserve yapılarak da saklamaya uygun bir sebze. Bamya tohumları ayrıca kahveye benzer bir içecek yapımında da kullanılır.

GÜVEÇTE BAMYA

YAPILIŞI: Bamyaları ayıklayıp limonlu ve sirkeli suda bekletiyoruz. Güveçte kuzu etimizi ve soğanı soteliyoruz. Biberleri, salçayı, baharatları koyduktan sonra bamyayı, karıştırmadan güvece koyuyoruz. Üzerine yarım limon suyu döküyoruz. Üstüne rendelenmiş dometesleri koyuyoruz ve yarım saat pişirdikten sonra servis ediyoruz.

MALZEMELER
1 kg. bamya
Yarım kg. kuzu eti
5-6 adet sivri biber
2 adet domates
3 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
Pul biber
Zeytinyağı

ÇITIR BAMYA

MALZEMELER
Yarım kg. iri bamya
Yarım şişe maden suyu
1 adet yumurta
Aldığı kadar nişasta ve un
Kızartmak için sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Toz biber
YAPILIŞI: Bamyaları temizleyip 10 dakika haşlıyoruz. Sudan çıkarıp hemen soğuk suya batırıyoruz. Yumurta ve maden suyunu çırpıyoruz. Eşit miktarlarda olacak şekilde un ve nişasta ekleyip krep hamuru kıvamında bir karışım elde ediyoruz. Baharatları da ekliyoruz. Bamyaları karışıma bulayıp kızartıyoruz.

KORUK EKŞİLİ BAMYA

MALZEMELER
500 gr. bamya
2 adet kuru soğan
4 adet domates
1 çay bardağı zeytinyağı
4-5 salkım koruk
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı
Pul biber
Tuz
YAPILIŞI: Bamyayı yıkayıp temizliyoruz. Soğanlarımızı yemeklik doğrayıp iyice pembeleşinceye dek kavuruyoruz. Domatesleri küçük küçük doğruyoruz.Salçayı ve domatesleri soğana ekleyip domatesler iyice eriye dek pişiriyoruz. Bu arada koruklarımızı yıkayıp çukurca bir kaba alıp hafifçe eziyoruz. Pişen domateslerin üstüne önce pul biberi ve tuzu ekleyip ardından bamyaları ve korukları da ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp 15 dakika kadar kapağını açmadan hafif ateşte pişiriyoruz. Tahta kaşıkla hafifçe karıştırıp 1.5 su bardağına yakın su ilave edip bamyalar yumuşayana dek pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA