Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, çok pratik ve lezzetli üç tarif ile karşınızdayım. İlki kabak musakka. Patlıcan ile yapmaya alışkın olduğumuz musakkayı, bir de kabak ve nohut ile denedim. Afyon usulü musakkaya deyim yerindeyse bayıldım ve kabak hâlâ tezgahlarda bulunabiliyorken bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim.
BİZİM USUL CACIK
Bilenler bilir, ben Egeliyim. Tüm arkadaşlarımın benden istediği, bizim usul cacık olan cacıkinin tarifini veriyorum. Bence musakkaya en cok yakışan lezzet cacıktır. Cacıki, biraz Giritli işi aslında. Normal cacıktan farkı, yaparken salatalığın suyunu sıktığımız için kıvamı çok koyu oluyor. Aromatik meyveli sütlü tatlılar hem hafif, hem de yapımı çok basit. Tencereyi elime muhallebi yapmak için aldım. Bir anda aklıma içine şeftali eklemek geldi. Aroması inanılmaz güzel oldu. Bütün sofrayı hazırlamam yarım saatimi aldı; buna misafirlerim de şaşırdı. Bugünlük benden bu kadar. Bana idilikaninmutfagi@sabah.com.tr'den ulaşabilirsiniz.
CACIKİ
MALZEMELER
2 adet orta boy salatalık
2 diş sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
Yarım limon kabuğu rendesi
3 su bardağı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Salatalıkları soyuyoruz, rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz. Tuz serpip suyu sıkıyoruz. Diğer malzemeleri bir kasede iyice çırpıyoruz, salatalıkları ekleyip karıştırıyoruz. Zeytinyağı ve nane ile servis ediyoruz.
KABAK MUSAKKA
MALZEMELER
1 kg. kabak
2 adet kuru soğan
500 gr. dana kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı sıcak su
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz
1 kase kurutulmuş domates
YAPILIŞI: Soğanları doğrayıp soteliyoruz. Pembeleşince kıymayı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine haşlanmış nohut, tuz, karabiber, kimyon ve pulbiberi ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Diğer yandan, kabakları halka halka doğrayıp soteliyoruz, salça ve baharatları ekleyip kavuruyoruz. Yuvarlak cam bir kaba önceden sıcak suda yumuşamış kurutulmuş domatesleri diziyoruz, ardından kıymalı harcı yayıyoruz. En üste kabaklı harcı koyuyoruz. Kalıbı ters çevirerek servis ediyoruz.
ŞEFTALİLİ TATLI
MALZEMELER
1 lt. süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 kg. şeftali
1 paket vanilya
Süslemek için: Antep fıstığı, file Antep fıstığı ya da badem
YAPILIŞI: Bütün malzemeyi bir tencereye koyup pişiriyoruz. Şeftalileri minik minik doğrayıp muhallebinin içine karıştırıyoruz. En son Antep fıstığı ile süslüyoruz.