Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bodrum mandalinası

Bodrum denilince akla ilk gelen, satsuma, yani nam-ı diğer Bodrum mandalinasını artık sizinle paylaşma zamanı geldi. Turunçgiller ailesinden olan mandalinanın Çin kökenli olduğu düşünülmektedir. Mandalina, yapraklarını dökmeyen nadir meyvelerdendir. Clementine, tangor ve satsuma, owari en yaygın olan mandalina çeşitlerinden sadece bazılarıdır. Mandalina, kış sezonunda toplanır ve seralarda üretilen mandalina genelde yıl boyunca marketlerde bulunabilir. Mandalina; karbonhidrat açısından zengin bir meyvedir. Bunun yanında bol miktarda lif ve protein içerir. E ve C vitamini açısından zengin olan mandalina; aynı zamanda tiamin, piridoksin, sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır gibi birçok mineral ve bileşen içermektedir. Bodrum mandalinasının dillere destan lezzet ve kokusu karşısında ne yapacağını, bu muhteşem meyveyi nasıl saklayacağını bilemeyen bendeniz İdilika, mandalina kabuğu şekerlemesi yapmaya karar verdim.

MANDALİNALI KEK

MALZEMELER
3 adet yumurta
1.5 çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı mandalina suyu
1 mandalina kabuğu rendesi
3 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri güzelce çırpın. Yağ, mandalina suyu, mandalina kabuğu rendesini de ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ayrı bir kapta karıştırıp kek harcının içine eleyerek ilave edin. Harcı, yağlanmış kek kalıbının içine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 35- 40 dakika pişirin.

MANDALİNALI PUDİNG

MALZEMELER
2 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu
2 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Mandalina suyu, süt, toz şeker, un ve nişastayı bir tencereye alıp tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan alınca içine bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Pişen pudingi servis kaselerine paylaştırın.

MANDALİNA KABUĞU ŞEKERLEMESİ

MALZEMELER
20 adet Bodrum mandalinası
1 kilo toz şeker
3 bardak su
YAPILIŞI: Bodrum mandalinalarını bol su altında güzelce yıkayın. Mandalinaların dış kısımlarını rendeleyin. Mandalina kabuklarını reçelimizde kullanacağımız için dış kısımlarını fazla derin rendelememeye gayret edin. Dış kısmını rendelediğiniz mandalina meyvelerini kabuklarından ayırmak için önce dış kısımlarına eşit aralıklarla çizikler atın, ardından kabukları soyun. Kabukların iç beyaz kısımlarını bıçak yardımı ile temizleyin. Yorgan iğnesini iplik geçirin ve mandalina kabuklarını sırasıyla dolayarak iğneye batırdıktan sonra ipliğe takın. İpliğe geçirilen rulo mandalina kabuklarını tencereye koyun. Üzerine kaynamış su ilave edin ve yedi-sekiz dakika haşlayın. Haşlanan mandalinaların suyunu süzün. Üzerlerini kaplayacak şekilde soğuk su dökün. Altı saatte bir mandalina kabuklarının suyunu süzüp yeniden soğuk su koyarak üç gün bu işleme devam edin. Üç gün boyunca düzenli olarak suyu değiştirilen mandalina kabuklarının acımsı tadı gitmiş olacaktır. Reçel tenceresi içerisine üç bardak su ve toz şekeri aldıktan sonra, orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin. Mandalina kabuklarını şerbetin içerisine ekleyin. Suyunu da ilave edin ve kaynatın. Kavanoza koyup ters çevirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA