Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Kars’tayız

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Kars'a konuk oluyoruz. Kars, Doğu Anadolu'nun en özel şehirlerinden biri. Soğuk bir iklimin hüküm sürdüğü şehirde pek çok orijinal lezzet içinizi ısıtacak cinsten. Kendine has birçok lezzete sahip olan Kars, kaz eti ile yapılan yemekleri ile oldukça meşhur. İşte Kars mutfağına ait yöresel lezzetler.. Umarım beğenirsiniz. Hayırlı iftarlar.

HÖRRE ÇORBA


MALZEMELER
2 çorba kaşığı Milkten tereyağı
3 çorba kaşığı Yeğenler un
5 bardak su
1 çay kaşığı Samire tuz
1 çay kaşığı karabiber
ÜZERI İÇİN:
1/2 çorba kaşığı Milkten tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
YAPILIŞI: Bir tencereye iki kaşık tereyağını koyup eritin. üç kaşık unu ilave edin ve rengi dönüp kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun. Kavrulan una devamlı karıştırarak suyu azar azar ekleyin. Çorbada un topağı olmamalıdır. Çorbanın tuzunu ve karabiberini ekleyin. Çorba kaynara çıkana kadar dibi tutmasın diye karıştırın. 10 dakika kaynattıktan sonra altını kapatın. Tavaya yarım kaşık tereyağını koyup eritin. Salçayı yağa ekleyip kavurun. Kavrulmuş salçayı çorbanın üzerinde gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

KARS BÖREĞİ

MALZEMELER
250 gr. Yeğenler un
150 gr. Milkten tereyağı
1/2 litre Birşah süt
250 gr. gravyer peyniri
5 adet yumurta ve bir tutam Samire tuz
YAPILIŞI: Unu bir kaba koyun, üzerine yumurtaları kırıp çırpma teli ile iyice çırpın. Daha sonra üzerine sütü, tereyağının yarısını ve tuzu ilave edip biraz daha karıştırın. Kalan tereyağını eritin, bir fırçayla tepsiye sürün. Tepsi hafif kızarınca hazırladığınız harçtan yarım kepçe dökün, yalnızca bir yüzünü kızartın. Tüm harcı bu şekilde pişirin. Gravyer peynirini biraz sütle yumuşatın. Pişen hamurların yarısının kızaran kısımlarına peyniri sürün, kalan hamurların kızaran kısımlarını altta kalacak şekilde üstüne kapatın.

ERİŞTE PİLAVI

MALZEMELER
250 gram erişte
2 büyük patates
3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı Yöremce yeşil mercimek
Sıvı yağ
Milkten tereyağı
YAPILIŞI: Bu yemekte ölçü veremiyorum maalesef ama benim büyüklerim de bana ölçü veremediler. Öncelikle marketlerde satılan değil de Kars ya da Erzurum'dan temin ettiğimiz erişte gerekiyor. Yani biz diğeriyle hiç yapmayız belki de güzel olur denenebilir. Tencerenin altına biraz fazlaca sıvı yağ koyup, yuvarlak kestiğiniz patatesleri tencerenin dibine dizin. Ayrı yerde yiyebileceğiniz miktarda erişteyi biraz diri kalacak şekilde haşlayın. Bir başka kapta da yeşil mercimeği haşlayın. İkisi haşlanınca karıştırıp sıcakken çiğ patateslerin üzerine dökün. Kesinlikle su eklenmemelidir. Makarnanın üzerine parça parça tereyağı konulur. Ne kadar yağlı olursa o kadar lezzetli oluyor. Tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde ağır ağır patateslerin kızarmasını bekliyoruz.

HAŞIL

MALZEMELER
2 su bardağı haşıllık yarma
2 yemek kaşığı Yeğenler un
Yarım tatlı kaşığı Samire tuz
Birşah yoğurt
Sarımsak
3 yemek kaşığı Milkten tereyağı
YAPILIŞI: Öncellikle haşıllık yarmamızı tencereye alalım. Üstünü geçecek kadar sıcak su ve tuzunu ilave edip kısık ateşte biraz suyunu çekene kadar pişirelim (tamamen çekmemesi lazım). Yarmamıza unu ilave edip kıvam alıp pişene kadar devamlı karıştıralım ki dibi tutmasın. Ocağımızın altını kapatalım. Tenceremizin de kapağını kapatıp 5 dakika demlenmeye bırakalım. Haşılımız demlenirken bizde sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayalım. 3 yemek kaşığı tereyağımızı eritelim. Haşılımızı yemek tabağına alıp pasta gibi güzelce yağlayalım. Ortasına çukur açıp tereyağını dökelim. Üzerine de sarımsaklı yoğurdu gezdirip servis yapalım.

UMAÇ HELVA

MALZEMELER
750 gr. Yeğenler un (yaklaşık 3.5-4 su bardağı)
300 gr. Milkten tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Çerezya fındık
ŞERBET İÇİN:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
YAPILIŞI: Unumuzu kaba alıyoruz ve yaklaşık 1 su bardak suyu yavaş yavaş elimizle ovalaya ovalaya serpiyoruz. Topaklanan hamur parçalarını irmik kıvamına getiriyoruz. Tencereye yağlarımızı alıp eritiyoruz, unu rengi koyulaşana kadar kavuruyoruz. Şerbeti için su ve şekeri karıştırıp soğutuyoruz, rengi dönen unumuza dökerek kavurarak şerbeti çektiriyoruz. En üstüne dövülmüş fındık serpiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA