Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İshal nedir?

Dışkının sulu ve sık olarak çıkmasına ishal veya diyare denir.

Giriş Tarihi: 16.07.2013 17:19 Güncelleme Tarihi: 25.01.2018 15:34
Normal katılıktaki dışkının sulu veya yumuşak; sümüklü, kanlı veya yağlı bir şekil alıp, sık sık tuvalete çıkmak ihtiyacını doğurmasıdır.

BELİRTİLERİ
İshal klinik olarak 24 saat içinde normal şeklini kaybetmiş, 3 veya daha fazla sayıda dışkılama olarak tanımlanabilir. İki haftayı aşmayan ishaller akut, aşanlar ise kronik ishal olarak tanımlanabilir.

NEDENLERİ
İshal nedenlerinin başında mikrobik ishaller gelmektedir ki, yaz ishalleri de bu gruptandır. Mikroplar dışında başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, yiyeceklerin bozuk olması, veya yiyecek çeşitlerinin değişikliği, üşütme, çeşitli mide-bağırsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, bağırsak veya bağırsak komşuluğunda ortaya çıkan tümöral durumlar, aşırı ve ani ısı değişimleri de ishale neden olabilir. Heyecanlanma, üzüntü, korku, stres gibi durumlar da ishale neden olabilir.

İSHALDEN KORUNMA YOLLARI
- Açıkta satılan ve iyi ambalajlanmamış yiyecekleri almayın.
- Sebze ve meyveleri kabuğu soyulmadan çiğ yemekten kaçının.
- İyi pişmiş ve sıcak servis yapılan yiyecekler tercih edin.
- Umumi tuvaletleri kullanırken dikkatli olun ve elleri sık yıkayın.
- Pişmemiş-çiğ, az pişmiş et ve et ürünlerinden, krema, mayonezli salatalardan uzak durun.
- Kirli bölgelerde yakalanan ve az pişmiş deniz ürünlerinden kaçının.
- Kaynar suyla hazırlanan çay kahve gibi içecekler, kapağı açılmamış pet şişe suları, kutu içinde satılan içeceklerin her zaman daha güvenli olduğunu unutmayın.

TEDAVİSİ
Sıvı ve tuz kaybının az olduğu, ishalin hastanın komforunu çok bozmadığı durumlarda, hastaneye yatırılmadan genellikle sadece uygun bir diyetle hasta ayaktan tedavi edilir. Aşırı su ve tuz kaybı, ağır dizanteri halleri, kolera şüphesi olan durumlarda hasta mutlaka hastaneye yatırılarak öncelikle kaybedilen su ve tuzun yerine konması amacıyla serum verilir, daha sonra uygun ilaçlara başlanır.

İSHAL DİYETİ NASILDIR?
İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir. Yani sebze ve meyvalar, kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalar alınmamalıdır. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebilir. Ayrıca bol miktarda içeçek alınmalıdır.


SON DAKİKA