Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Azerbaycan'a konuk oluyoruz. Azeri yemekleri bu köşeye yazmakla bitmez, gerçekten mutfaklarına hayran olunur. İlk fırsatta Bakü'ye gidip bizzat orada bir lezzet turu düzenlemeyi düşünüyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.
AŞKARASI

MALZEMELER

1.5 kg. kuşbaşından daha iri doğranmış kuzu eti

10 adet soğan

1 kase haşlanıp soyulmuş kestane

1 kase kuru kayısı

1 kase kuru erik

1 çay kaşığı köri baharatı

Tuz

250 gr. tereyağı
YAPILIŞI: Kuzu etini haşlıyoruz. Ayrı bir yerde tereyağını eritiyoruz ve soğanları karamelize ediyoruz. Rengi iyice karamel rengi alan soğanların üzerine haşladığımız etleri koyuyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine suda beklemiş kuru kayısı ve kuru erikleri i ve haşlanıp kabukları soyulmuş kestaneleri ilave ediyoruz. Tuz ve köri ekleyip biraz da etin haşlama suyundan döküyoruz, kısık ateşte pişiriyoruz.
AZERİ AŞI
MALZEMELER

1.5 kg. yasmin pirinci

750 gr. tereyağı

1 çay kaşığı safran

Tuz
SERVİS İÇİN

3 yemek kaşığı beyaz kuru üzüm

3 yemek kaşığı kuru kara üzüm
YAPILIŞI: Yasmin pincini bol tuzlu suda haşlıyoruz. Diriliğini kaybetmeyecek şekilde süzüyoruz. Tereyağını eritiyoruz. Bir tencereye bir miktar tereyağı koyuyoruz, üzerine pirincin bir kısmı, tekrar tereyağı, tekrar pirinç şekilde kat kat diziyoruz. Aralara az miktarda safran paylaştırıyoruz. En üstüne bir kapak kapatıyoruz, kapağın etrafını bir bezle sarıyoruz. Ocağı mum ateşine getiriyoruz, pilavı demlendiriyoruz.
PAYIZ SALATASI
MALZEMELER

4-5 adet haşlanmış patates

5 adet haşlanmış yumurta

5 adet haşlanmış havuç

1 demet taze soğan

1 demet dereotu

1 demet maydanoz

250 gr. mantar

2 adet kuru soğan
SOSU İÇİN:

1 kase mayonez

1 küçük paket kaymak

Süslemek için 1 küçük konserve haşlanmış mısır
YAPILIŞI: Haşlanmış patates, havuç ve yumurtaları rendeliyoruz. Yeşillikleri ince ince doğruyoruz. Mantarları sote ediyoruz. Kuru soğanları piyazlık doğruyoruz, mantarla birlikte sote ediyoruz. Mayonez ile kaymağı karıştırıp tadını hafifletiyoruz. Bir servis kasesinin içine streç film geriyoruz ve mayonezin bir kısmını her tarafına yayıyoruz. Sonra sırasıyla patates, havuç, yumurta, soğanlı mantar sote ve yeşillikleri diziyoruz, tekrar mayonezin bir kısmını sürüyoruz ve tekrar aynı sırayla devam ediyoruz. En son mayonezin tamamını döküp her tarafını sıvıyoruz. Kaseyi düz bir tabağa ters çevirip konserve mısırlar ile süslüyoruz.