Barış Manço'nun unutulmaz şarkısından ilham ile bugün sizler için domatesli, biberli, patlıcanlı tariflere yer veriyorum. Yaz ikliminin özellikleri sayesinde domatesler oldukça güzel bir rayiha (hoş koku) sahibi olurlar. Domatesler genel olarak ekildikten 100 gün sonra toplanmaya hazır hale gelirler. Bu süre, kullandığınız tohumun özelliklerine göre de değişim gösterebilir. Domateslerinizin hepsini birden hasat etmek, bitkiyi küstürecektir. Bu nedenle küçük miktarlarda hasatlar yapmalı ve süreci böylece devam ettirmelisiniz. Biber; eski çağlardan itibaren tüketilen bir besindir. Bazı kaynaklar biberin tarihinin 1700 yıldan fazla olduğunu belirtir. Çok eski çağlardan itibaren mutfaklarda yemeklere tat vermek için kullanılan biber, aynı zamanda alternatif tıpta hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Çünkü biber, birçok hastalığı tedavi ederken bazı önemli hastalıklara yakalanma riskini de azaltır. Patlıcanın iyisi demek, hafif yumuşak olması demektir. Bunu anlamak için patlıcanı elinizle hafifçe yoklamanız yeterli. Patlıcanı seçerken dikkat edeceğiniz diğer nokta da rengidir. Patlıcanın koyu mor bir renge sahip olması, tadının güzel olacağı anlamına gelir. Patlıcan seçerken dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise parlak bir renge sahip olmasıdır. Patlıcan sapının yeşil renkte olması da patlıcanın lezzetli olacağının diğer bir göstergesidir. Bugünlük benden bu kadar. Hepinize şimdiden afiyet olsun...
YUFKASIZ PATLICAN BÖREĞİ
MALZEMELER
1 kilo minik patlıcan
3 dilim bayat ekmek
2 adet yumurta
100 gr. beyaz peynir
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet dereotu
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Patlıcanlar soyulur, rendelenir. Pamuklu bir beze konup süzülmesi için yüksek bir yere asılır. Süzülmesi beklenirken mutfak robotunda dereotu, peynir ve ekmekler çekilir. Üzerine yumurta, karabiber, tuz ve yağ eklenir. Patlıcanlar, yeteri kadar süzüldüğünde kabaklar da eklenir ve karışım bir borcama konur. 170 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir. Sıcak servis edilir.
BİBERLİ ÇÖKELEK
MALZEMELER
2 kg. lor
1 kg. acı biber (Arnavut biberi)
Tuz
Zeytinyağı
YAPILIŞI: Biberlerimi iyice yıkayıp doğrayın. Daha sonra loru ve biberi bir tencereye veya uygun bir yere alıp eğer tuzsuz ise tuz atıp iyice ovun. Uygun bir kavanoz alıp önce altını kaplayacak kadar yağ koyun. Daha sonra lorlu karışımı üzerine kaşık yardımıyla veya elinizle bastırarak koyun. En üstünü iyice bastırıp dümdüz olmasını sağlayın ve üzerini kaplayacak kadar yağ koyun. Birkaç gün dinlendikten sonra yemeye hazır.
PİRİNÇLİ DOMATES YEMEĞİ
MALZEMELER
4 adet iri olgun domates
1 adet büyük kuru soğan
3 adet çarliston biber
3 adet acı biber
1 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
Taze fesleğen
Tuz
YAPILIŞI: Soğanı ince ince doğrayın. Zeytinyağı ile birlikte tencereye alıp orta ateşte bir fiske tuz ile kavurmaya başlayın. Soğanları yakmadan, şeffaflaşıp yumuşayana kadar pişirin. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp çok ince olmamak üzere doğrayın. Soğanlara ilave edip pişirmeye devam edin. Domatesleri ister kabuklarını soyup tavla zarı şeklinde doğrayın, ister rendeleyin. Doğradığınız domatesleri tencereye ekleyip ateşi kuvvetlendirin. Domatesler suyunu salıp sonra yağını alana kadar kontrollü olarak pişirin. Domatesler suyunu çektikten sonra yıkanmış pirinçleri ve bir büyük su bardağı sıcak suyu ilave edin. Pirinçler pişip yemek, suyun büyük bir kısmını çekene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın, bir avuç fesleğeni kıyıp yemeğe ilave edin ve dinlenmeye bırakın.