Ordu'da SABAH etkinliği kapsamında, Ordu'ya unutulmaz bir ziyaret gerçekleştirdik. Ordu'nun havasına, suyuna, sımsıcak insanına, mis gibi Akasya kokusuna, her şeyine hayran oldum.
Tekrar tekrar gitmek istediğim illerin üst sıralarına bu kenti koydum ve üzüle üzüle ayrıldım.
VEJETARYEN MUTFAK
Ordu mutfağı, tarihsel gelişim süreci içerisinde aldığı göçlerle zenginlik ve çeşitlilik kazanmış. Yörede yaşayanların örf ve adetleri, gelenek ve görenekleri ile şekillenmiş. Ordu mutfağı, özellikle Gürcü yemekleri ile zenginleşmiş. Ordu mutfağına, balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan, özellikle fındıkla yapılan tatlılar hakim; ancak o kadar çok sayıda otlu yemekleri var ki, vejetaryen beslenme için birebir.
ORDU'YA GİDİNCE NE YEMELİ?
Ordu'ya gidince; pancar çorbası, kabak çorbası, pancar döşemesi, melocan (diken ucu) kavurması, galdirik kavurması, hoşgıran kavurması, mısır yağlaşı, hamsi buğulama, hamsi köftesi, hamsi tava, mısır ekmeği, bileki ekmeği, saç ekmeği, incir reçeli, üzüm reçeli, patlıcan turşusu, domates turşusu kavurması, kelem lahana turşusu kavurması, mısır çorbası, pancar sarması, pancar diblesi, sakarca mıhlaması, ısırgan yağlaşı, tirmit kavurması, kabak muhallebisi, pallabye, fırın fasulyesi, su böreği, yufka böreği, kesme makarnası, aşure, kabak tatlısı, golit, fasulye turşusu kavurması ve salatalık turşusu kavurmasından mutlaka yemelisiniz.
Öncelikle Ordu Belediyesi'ne, ardından yöresel yemeklerini tatmama vesile olan Aktaşlar Restaurant ve Neli Pide'nin sahibi Taner Aktaş'a, beni gezdiren İlker Şef'e çok teşekkür ederim.
KALDİRİK KAVURMASI
Kaldirik otu
4 adet kuru soğan
Sarımsak
2 kaşık salça
Tuz
Pul biber
YAPILIŞI: Kaldirik otlarını yıkayıp doğrayalım, haşlayalım. Haşladıktan sonra suyunu sıkıp süzelim. Kuru soğanları, sarımsakları kavuralım. Salçayla kavuralım. Ben bir kasık biber salçası da ekledim. Kaldirik otlarını ekleyip kavuralım.
TAZE FASULYE DİBLESİ
1 kilo taze fasulye
1 su bardağı pirinç
1 adet büyük domates
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
YAPILIŞI: Fasulyeleri ayıkladıktan sonra 1 santim inceliğinde doğruyoruz. Yıkadıktan sonra yıkama suyuyla birlikte, pişireceğimiz tencereye yerleştiriyoruz. Üzerine yemeklik doğradığımız soğanı, küp doğradığımız domatesi, pirinci ve tuz da ekliyoruz. Sonra tencerenin dip kısmına inmeden üst tarafından karıştırıyoruz. Ocağa koyarak 5-10 dakika harlı ateşte, daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Eğer fasulyeniz sertse, yarım su bardağı su koyarak pişirebilirsiniz. Piştikten sonra başka bir tavada birlikte eritilen tereyağı ve sıvı yağı üzerine gezdirerek altını kapatıyoruz.
SAKARCA KAYGANASI
3 bağ sakarca
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuz
4 yemek kaşığı mısır unu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Sakarcalar temizlenip yıkanır. Kaynayan
tuzlu suda soğan kısımları
yumuşayıncaya kadar
haşlanır. Sonra ince ince
doğranır. İçine yumurta,
mısır unu, gerekirse bir
tutam tuz ilave edilip karıştırılır.
Tavada sıvı yağ ile
alt üst edilerek kaygana şeklinde
kızartılır. Sıcak dilimlenip
servis edilir.
PERŞEMBE'NİN MEŞHUR CEVİZ HELVASI
4 kg. toz şeker
1/2 meyan (çöven kökü suyu)
1 litre su
2 kg. ceviz içi
10 gr. limon tuzu
YAPILIŞI: Şeker ile su hafif ateşte ağda şekline gelinceye kadar kaynatılır. Üzerine sıvılaştırılmış meyan kökü ilave edilir. Kıvamına gelince temizlenmiş ceviz içi katılarak karıştırılır. Ateşten alınarak temiz bir kaba alınır. Soğumaya bırakılır.
PANCAR ÇORBASI
1 bağ pancar
1 baş soğan
1 tane acı biber
2 yemek yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI: Pancar temizlenip yıkanır. İnce ince doğranır. Bir tencerede yağ eritilir. İncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine malzemenin miktarına göre su ilave edilir. Pancarın yeşil rengini koruması için suya tuz atılır. Sonra doğranmış pancar ile haşlanmış fasulye katılır. Birlikte kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu, bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür. Ocaktan indirilmeye yakın biber ilave edilir.
MELOCAN KAVURMASI
1/2 (yarım) kilo melocan
2 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
Yeteri kadar tuz
YAPILIŞI: Melocanlar temizlenip yıkanır ve küçük küçük doğranır, en az yarım saat, yumuşayıncaya kadar haşlanır, haşlama işlemi bitince süzgeçten geçirilir. Süzgeçte soğuk su altında soğutulan melocanlar avuç içiyle sıkılarak suyunun çıkması sağlanır. Ayrı bir tencerede orta ateşte küçük küçük doğradığımız soğan, tereyağında pembeleşinceye kadar, tahta kaşık yardımı ile yakmadan kavrulur. Kavrulan soğana melocan ve tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır, arada karıştırarak kısık ateşte 20 dakika daha pişirilir.