'Her yerde kar var, kalbim senin bu gece/ Karlar düşer düşer düşer ağlarım misali', lapa lapa karlar yağdıkça inanılmaz bir romantizm sardı dört yanımızı. Sucuk ekmekler, kestaneler, şöminelerin çıtırtısı, evlerde gruplar halinde buluşmanın keyfi ve bembeyaz gecelerde illa ki ihtiyaç duyduğumuz kar manzaralı içecekler...
İdilika'nın mutfağı bugün sıkı sıkı giyindi, kollarını sıvadı ve içimizi ısıtacak içecek tarifleri hazırladı. Kış boyunca yapıp tüketebileceğiniz kış mevsiminin en meşhur içecekleri bence bunlar...
AYŞE'NİN ÖZEL TARİFİ
Ayşe Özyılmazel, çok iyi bir ev hanımıdır. Kışın ona misafir olmak adeta bir ayrıcalıktır ve kış gecelerinde bizlere vazgeçilmez ikramı, elma ve tarçın ile demlediği ıhlamurdur. Kar yağıyorsa ve Ayşe davet etmişse hemen heveslenirim.
İçimi ısıtan sohbetinin yanı sıra Ayşe'nin çayına kavuşmanın keyfi kaplar içimi. Sonunda zamanı geldi ve bu yazı için aradım, meşhur Ayşe'nin çayı tarifini sordum. Sizlerle paylaşmama izin verdi, seveceğinizden eminim. Siz de dostlarınızla deneyip bizi hatırlayınız.
BOOOOZA BOOOOZA
Boza; darı irmiği, su ve şekerden üretilen, yurdumuzun en ünlü kış içeceklerinden biri. Şayet evimizde önceden alınmış bir şişe boza yoksa, mahallemiz de boooza boooza diye bağıran bir bozacıyı barındıramayacak derecede rezidanslaştıysa ve yine de canımız boza çektiyse o zaman ne yapıyoruz?
Hiç üzülmüyoruz, İdilika'nın pratik boza tarifini uyguluyor, afiyetle içiyoruz.
AROMATİK SAHLEP
Kışın habercisi orkidegillerden sahlep konusunu her ne kadar bu köşede önceden anlatmış olsam da kar manzaralı içecekler içiyorsak sahlep en üst sıralarda yer almalı diyerek evde aromatik sahlep nasıl üretilir, paylaşmak istedim.
SIMSICAK ÇİKOLATA
Sıcak çikolata da yine kar manzaralı içecekler grubunda kendine yer edinecek bir sıcak içecek bence.
Hem o ve sahlebin diğerlerinden ayrılan farkı; aynı anda tatlı ihtiyacını da karşılıyor olmaları ve kokularının zaten içimizi ısıtmaya yetip de artması...
GRİPSAVAR KIŞ ÇAYI
Kış çayı diye bugün size verdiğim tarif, aslında bir meyve çayı. Bu çayı, gripsavar çay olarak da tanımlayabiliriz. Hergün içenin evine doktor girmez.
Sahlep
1 lt. süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı saf toz sahlep
Üzeri için; tarçın veya zencefil tozu
YAPILIŞI: Toz şeker ve salebi topaklanmaması için karıştırıyoruz. Sütü bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynayınca altını kısıp sahlep ve şeker karışımını yavaş yavaş ilave ediyoruz. Çırpma teli ile sürekli çırparak köpük olmasını sağlıyoruz ve köpükler oluştukça kıvam almaya başladığını görüyoruz. Bardaklara aktarıp üzerine tarçın ve zencefil tozu serperek servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Sahlebinize farklı aromalar katmak isterseniz; içine bir miktar toz zencefil, portakal, limon kabuğu veya damla sakızı ilave edebilirsiniz.
Kış çayı
1 adet elma
1 adet portakal
1 adet ayva
1 adet limon
1 adet çubuk tarçın
1 tutam ıhlamur
1 tutam adaçayı
1 avuç taze nane yaprağı
YAPILIŞI: Tüm meyveleri doğrayıp 1.5 lt. su ile birlikte kaynatıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ıhlamur ve adaçayı ilave ediyoruz. Beş dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz. Taze nane yapraklarını ilave ediyoruz ve portakal dilimleri ile servis ediyoruz. Bu meyveli kış çayını yaptıktan sonra blenderda çekip sıcakken kavanozlarsanız, her akşam bir bardak ısıtıp içebilirsiniz.
Sıcak çikolata
4 su bardağı süt
3 tatlı kaşığı kakao
3 tatlı kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 parmak uzunluğunda bitter çikolata
YAPILIŞI: Kakao, şeker ve sütü karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca bitter çikolatayı ve vanilyayı atıyoruz. Çikolata eriyince bardaklara paylaştırıyoruz.
PÜF NOKTASI
Farklı bir aroma koymak isterseniz içine pul biber ekleyebilirisiniz, içerken hafif boğazı yakar. Servis ederken üzerine rendelenmiş sütlü çikolata serpebilirsiniz.
Ayşe'nin çayı
1 avuç ıhlamur
1 adet tarçın çubuğu
2 adet karanfil
1 adet elma
2 adet portakal dilimi
1 parça zencefil
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi bir araya getirip demliyoruz ve süzerek servis ediyoruz.
Boza
Mayalı boza
500 gr. pilavlık bulgur
1 çay bardağı pirinç
Su
Şeker
YAPILIŞI: Bulgur ve pirinci bulgurlar eriyene dek karıştırıyoruz. El blenderı vasıtasıyla iyice eziyoruz ve hatta tülbent ya da süzgeçten geçiriyoruz. İçine mayalık boza ilave ediyoruz ve damak tadımıza göre şeker ilave edip buzdolabında saklıyoruz. Leblebi ile servis ediyoruz.
ÖNEMLİ NOT
Şayet mayalık boza bulamazsanız, iki çay kaşığı kuru mayayı azıcık su ile eritip ilave edin. Bulgur yerine bulursanız, aynı ölçüde darı kullanabilirsiniz.